Inteligence : Za rozpadem hodnot stojí stav justice

Věřím, že jméno historika Petra Čorneje nebude ani našim čtenářům úplně neznámé, ve světě historie a vědy - nebo, chcete-li - vědy o historii - je toto jméno známým pojmem, stejně tak mezi čtenáři historických novel, případně pojednání o různých obdobích historie našeho státu. Prostě - uznávaný a známý vědec, a to s velkým přesahem přes svůj vlastní obor.

 

Tento historik byl včera hostem Mikrofóra - a já vřele doporučuji všem, kteří ho neslyšeli, aby si ho poslechli (a tu hodinku tomu věnovali).

Pro ty, co ji nenajdou celou, si dovolím upozornit alespoň na to - nejen z našeho pohledu - vůbec nejzajímavější - a sice jeho stručnou rozpravu o současné době a rozpadu hodnot, za kterým vidí - a výslovně to zmiňuje - rozvrat justice, právní nejistotu a nepředvídatelnost rozsudků.

Předpokládám, že pan doktor Čornej není - na rozdíl ode mne -  současnou justicí denně pronásledován, a tak že skutečnost, že k těmto názorům dospěl, v praxi znamená, že rozvrat a rozklad justice už nabyly takové intenzity a takových forem, že se dostávají do povědomí široké inteligence všeobecně - tedy i té, která s justicí nijak přímo nesouvisí (jako je třeba vědecká inteligence historická či technická nebo lékařská), a to jako povědomí o nejzávažnějším celospolečenském problému, od kterého se odvíjí všechno ostatní.

Asi tak, jak jsem si to dovolil shrnout ve svém volebním programu i já.

(viz :  http://www.k213.cz/JOOMLA/2331-volby-2016  )

Uvědomit si problém - obvykle znamená první stupeň k jeho řešení.

Pan doktor se velmi zajímavě vyjadřuje i dalším problémům, třeba úrovni vzdělání a vzdělávání (viz čas od 10. minuty) - kterou považuje - ve shodě s většinou společnosti - za soustavně klesající, jinými slovy - úroveň znalostí studentů ještě z 60. let u maturity - a dnes - je zcela neporovnatelnou a nesouměřitelnou veličinou v neprospěch té současné.

Máte-li tu hodinku, poslechněte si to celé - nemáte-li, pak zhruba od 15. minuty začíná hovořit o rozpadu autorit a hodnot a v čase 16:30 se výslovně vyjadřuje i ke stavu justice.

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3620918

 

____________________________

                  

___________________________

___________________________