Slabá koruna vede k demotivaci dobrých - a následně do pekel

Naše stránky, ani jejich tvůrce, jistě nikdo nebude podezřívat ze sympatií k hradnímu opilci, přesto - musíme konstatovat, že tentokrát -

Má pravdu, pan prezident !!

 

 

Slabá koruna vede do pekel, konečně se projevilo alespoň v základní míře jeho ekonomické vzdělání, slabá koruna totiž vytváří umělý polštář pohodlnosti a lenosti, který spolkne to, co by jinak - při plné konkurenceschopnosti - vedlo k vyřazení a odstavení na vedlejší kolej.

Takhle si mnohý - spotřebitel, zákazník - řekne : Je to sice šunt (případně : služby stojí za ho...), ale aspoň JE TO LEVNÉ.  A to zejména, pokud platím dolary či eury.

Jenže - to jsme tam, kde jsme byli za komunistů.

O konkurence schopnosti nebylo ani slechu, dechu - vše "nahrazovalo" levné podbízení. Tedy to, co nebylo v kvalitě, doháněla - většinou- směšně nízká cena. A ta se pro zahraničí - opticky - tvoří nevýhodným kurzem koruny. Podhodnocenou korunou.

Cesta oslabování měny vede do pekel, resp. tam, odkud jsme si - naivně - mysleli, že jsme už před čtvrt stoletím vyšli. Jak vidno - nevyšli, mnohde jsme se nepohnuli ani o píď.

Když už má - pan prezident - vzácně pravdu - a na to nemusí být žádný velký ekonomický vědec - pak by se měl také zamyslet nad tím, proč právě za jeho vlády se toto děje, kdo jmenuje guvernéra centrální banky a kdo ho taky může odvolat.

Slabá koruna totiž vede k rovnostářství, k demotivaci - protože i ti dobří pak dostávají za svou (dobrou) práci méně.

A to jistě není dobře.

Tahle země by ovšem měla mít hlavu státu nejen jako pasivního komentátora (těch je po různých redakcích stále dostatek, alespoň těch devalvačně levných, pokud jde o kvalitu jimi odváděné práce) - ale jako aktivního spolutvůrce orientace a chodu státu.

Prezident by rozhodně u komentářů zůstávat neměl, byť by měl i vzácně pravdu.

 

_______________________

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1818074-zeman-slaba-koruna-vede-k-lenosti-a-male-konkurenceschopnosti

_______________________

Viz také :

http://www.k213.cz/JOOMLA/2123-o-populismu-neb-podbizeni-se

_______________________

                 

_______________________

View in full screen

_______________________