DESATERO zásadní reformy justice

Odkud začít, co nevynechat a kde skončit... Nejlépe u funkční a moderní justice, se kterou budou občané alespoň Z 95% spokojeni.

 

 

____________________

 

 Desatero Zásadní Reformy Justice:

 


1. Přímé a doplňkové volby soudců a státních zástupců, občany, a to ve 4-letých obdobích; Konec definitivy soudců a státních zástupců,

 


2. Zavedení občanských soudních porot s právem vydat a vyhlásit rozsudek.

 

Zkušební a přednostní zavedení těchto porot u kauz žalob proti státu, následné rozšíření na všechny kauzy, zejména trestní.



3. Nepromlčitelnost nároků způsobených svévolí státu, především tzv. nesprávným úředním postupem nebo nezákonným rozhodnutím.



4. Zavedení nového trestného činu Vědomé falšování důkazů a přípravného řízení, který by mohl spáchat jen policista nebo státní zástupce, s trestní sazbou nad 5 let.

 


5. Zavedení nového trestného činu Vědomé překrucování práva, kterého by se mohl dopustit jen soudce, s trestní sazbou nad 5 let.

 


6. Zavedení precedenčního práva. Rozhodne-li soud jinak ve věci, kdy za zcela srovnatelných podmínek byl již vydán jiný rozsudek, znamená to automatické předložení věci Nejvyššímu soudu k posouzení i bez návrhu či odvolání účastníka řízení. Věc zrušená Ústavním nebo Nejvyšším soudem se zásadně předává jinému senátu, případně i jinému soudu, než který ve věci rozhodoval doposud.



7. Předseda soudu je funkce manažerská, nikoliv právní a je zde vyžadována především úspěšná předchozí praxe v manažerské funkci, nikoliv právní vzdělání. Výběr osoby se provádí zásadně veřejným konkursem. Výběr provádí porota, sdružující zástupce občanských spolků a místní samosprávy.



8. Princip samosprávy justice je zcela nepřijatelný, zvláště pak za stavu jejího současného personálního obsazení, a proto odmítnutí zavedení Nejvyšší rady soudnictví v podobě, navrhované současnou justicí a jejími vrcholnými funkcionáři, je zcela logickým důsledkem. Justice bude zodpovědná občanům ve volbách, proto žádnou samosprávu nebude potřebovat.



9. Ministr spravedlnosti má právo obnovit kterékoliv řízení, civilní či trestní a zrušit kterýkoliv pravomocný rozsudek a nařídit nové projednání věci. Je POVINEN  vymáhat po soudci zaviněnou škodu a je POVINEN  soudce, podezřelého z kárného provinění, neprodleně oznámit občanské kárné komisi.



10.
Občanské kárné komise řeší provinění soudců, státních zástupců a policistů. Jsou 9-tičlenné, v každém okrese (obvodu) jedna a jsou tvořeny delegovanými zástupci občanských spolků se vztahem k právní problematice.

 

 

____________________

____________________