ANO, stačí nám opravdu málo...

 Po debaklu v krajských volbách přišla ČSSD s nápadem obměny ministrů.

 Zjevně v marné snaze, ba poslední předsmrtné křeči, snažíc se za každou cenu předejít tomu, aby v blížících se parlamentních volbách nedopadla ještě hůř...

A - kupodivu - naprostá shoda - chtělo by se říci - i vzácně souzníc s ostatními stranami, ba i veřejností - panuje v tom, že volba padla na ministra Dienstbiera, o kterém vláda se značným zpožděním, leč přec, objevila, že je skutečně naprosto k ničemu.

Všimněte si : Totéž jste si na těchto stránkách mohli přečíst už při jeho nominaci, natož jmenování. Suše tak opět konstatujeme, že politická reprezentace  má v nejlepším případě - a to ještě jen u těch nejprogresivnějších myslitelů - několikaleté zpoždění za obsahem těchto stránek - a vy, co je čtete pravidelně, pak logicky několikaletý náskok ...

Na Dienstbierovi se asi všichni snadno shodnou - nutno se jen ptát : Jak to, že skutečnosti, že je to naprosto neschopný panák a populistický žvanil zcela k ničemu, si naše moudrá vláda všimla až za několik let - když prostým lidem to bylo jasné už při jeho nástupu ??

Sobotka by ale rád černého Petra nenesl sám - a tak vyzval i ostatní vládní strany, aby uvažovaly o tomtéž - tedy obměně ministrů.

A Babiš, jakožto šéf druhé největší vládní strany, mu odpověděl, že on k žádné obměně důvod nevidí. Jednak je prý 11 měsíců před volbami, jednak je se svými ministry spokojen.

První důvod beru - na 11 měsíců, při nutnosti se několik měsíců zapracovávat a seznamovat se s resortem - to opravdu nestojí za to. I když měl tam - svého času - jistou ovčí babičku, ta tvrdila, že byla zvolena na rok, a že jí to prý stačí... Nám to sice stačilo taky, to ale neznamená, že tak má vypadat ministr (čehokoliv) a jeho životnost.

Druhý důvod už je ovšem mnohem problematičtější - a abychom nezabředali do analýz resortů, se kterými běžně nepracujeme, vystačíme si se spravedlností. Tedy - jejím resortem. Protože její fenomén jako takový bychom samozřejmě hledali marně, a to nejen v této vládě.

Ovčí babičku vystřídal letec Pejsáček, alias ministr Pelikán - a jestli kdy měl resort nejzbytečnějšího ministra, pak je to právě tenhle. Stručně řečeno : ňouma o ničem a k ničemu.

Nedokázal v resortu skutečně vůbec nic, vyjma několika prázdných slibů (tu o odpuštění dluhů mnohačetným dlužníkům, z nichž stejně nikdo nic nevyrazí, tu o ukončení praxe trestního postihu neplatičů výživného, který - rovněž nikam nevede, vyjma vysokých nákladů státu).

Ač nedokázal (Pejsáček) nic a také nic dokázat nemohl - protože nejen že nic neumí a resortu nerozumí, ale hlavně nemá základní lidské předpoklady něco rozhodnout a prosadit  - tak je s ním pan velkoestébák zjevně spokojen.

Protože - poslouchá. Stará se o svý (tedy nikoliv resort, ale třeba pilotní průkaz) - a do velké politiky se v podstatě neplete. Soudce nechá si dělat, co se jim zlíbí, Babišovi neusiluje ani o flek, ani o politickou budoucnost - a tak je ... VYHOVUJÍCÍ... 

To, že se resort rozpadá za pochodu, estébákovi pochopitelně nevadí, jeho problém to není a on to nepociťuje. Zatím.

Kdyby se však Pejsáček vzpěčoval nebo mu šel - nedej Bůh - po krku - to by pocítil okamžitě - a také by tomu - rovněž okamžitě - učinil přítrž.

A tak nezbývá, než se jen pousmát : Výměna v resortu spravedlnosti holt nebude. Pejsáček vyhovuje.

Napříště si možná velkoestébák již pořídí plyšového. Vyjde levnějc a co do užitkové hodnoty - je to totéž. Jedna velká nula.

Jak málo stačí (někde) ke spokojenosti a ke štěstí.

ANO,  bez vás tu bude rychle mnohem líp... !!!

______________________

              

_____________________

_____________________