(Právní) Profesionálové - a (údajní) pokoutníci

Skuteční profesionálové by se pokoutníků nikdy bát neměli muset.

 Nelze přehlédnout viditelné a stále zesilující snahy profesních komor - a samozřejmě především ČAKu - bojovat s tzv. "pokoutníky". A ani se nemusejí příliš tajit  tím, že pokud ČAKu - a nejen jemu - někdo zatraceně pije krev a leží v žaludku současně - pak je to především naše odborové sdružení a jeho činnost.

Chápeme právníky, že ve své většině nechtějí přijít o svůj - lacino vydělaný a velmi dobrý - oběd, ba hostinu, nachystanou na účet a na riziko obvykle nic netušících klientů - měli by zase chápat oni, že jestliže je tak snadné jim konkurovat, minimálně v daném oboru - což pro nás je opatrovnictví - pak asi něco nebude v pořádku.   

A to především s jejich vzděláním a pracovním výkonem, který u soudů podávají, včetně ochoty porvat se o zájmy zastoupeného klienta. Pochopitelně, že se soudem, s kým jiným, že ??!!

A klienti, navyklí na americké filmy, plné suverénních a srdnatých právníků, bláhově očekávají, že totéž pak zažijí také u nás... A když přijdou k soudu, nestačí se divit.

Praxe je totiž taková, že soudce je dopředu rozhodnut, jak věc vyřídí (na což má obvykle vliv jak povaha věci, tak i postavení strany žalující i žalované - tedy postavení společenské, nikoliv právní) - a úkolem - spřízněného - právníka (a jiný u soudu nemá šanci) - je na to klienta připravit a nějak mu to stravitelně naservírovat, tedy že za svoje (často nemalé) peníze bude poražen, ač je mnohdy v právu oproti druhé straně.

Někdy jde spolupráce se soudcem tak daleko, že si právník zjistí, nakolik je klient movitý - a podle toho pak soudce odročuje na libovolný počet odročených jednání, aby si je právník mohl účtovat. Nebývá to sice pravidlem, ale stává se to - a ne zas tak vzácně.

Chápu, že pak je pro soudce naprostý šok, když tam přijde jedna ze stran se zastoupením, jemuž nejde o peníze a které nehodlá mlčky přijmout zjevně nespravedlivý rozsudek jenom proto, že se to soudci tak líbí - a začne tzv. "dělat problémy" - tedy skutečně  hájit zájmy zastoupené osoby - u nás často i dítěte, o které se jedná.  

Na to u nás nejsou zvyklí ani soudci, natož pak právníci - kteří tím pádem přicházejí o kšeft.

A klient, ač se tomu zpočátku zdráhá uvěřit, nakonec si vlastní praxí ověří, že právníkům dá často obrovské peníze - doslova za nic - a pak může porovnat zastoupení (ne)právníkem, které ho vyjde mnohem levněji - a - světe, div se - je ještě mnohem kvalitnější, a často i úspěšnější - než předem kapitulující právníci profesionální. A zvláště v rodinném právu !!

Asi se mnou bude každý souhlasit, že pokud to takhle skutečně je, pak něco není v pořádku především s právníky samými. Jinak by nemohlo být logicky tak snadné je v praxi nahradit - co nahradit, ba i snadno přebít lidmi, kteří práva nestudovali - což jim paradoxně může sloužit jako velká výhoda, protože alespoň nebyl ničím překryt jejich přirozený smysl pro základní spravedlnost.

Pokud by se ČAK věnoval - tak, jak skutečně má - především profesní úrovni poskytovaných služeb svými členy - a rázně zacvičil s těmi, kteří tuto úroveň žádnou nemají - nemusel by se bát "pokoutníků" - protože ti by sami zmizeli. Nebylo by pro ně prostě místo.

Proč chodit za někým, kdo je bez právního vzdělání a registrace - a kde riskuji nejen neodbornost, ale i nulovou záruku - když mohu totéž dostat legálně, správně a právně, od člověka k tomu studovanému, kde se rozdíl oproti "pokoutníkovi" projeví na první pohled při prvním jednání.

Jestliže je ovšem situace taková, že se sice rozdíl mezi "pokoutníkem" a právníkem na prvním jednání skutečně markatně projeví, ovšem přesně v opačném pořadí, než by měl, což klienti, předtím zastoupení dvěma - třemi profesionálními právníky, rychle poznají - pak k čemu tady ta komora vůbec je, k čemu je vlastně právnická fakulta, minimálně v tomto konkrétním oboru - a k čemu jsou pak právníci jako takoví, když se od laiků mimo obor mohou učit prakticky všemu - a také už to v poslední době bez zábran dělají a běžně nám volají o radu, co v konkrétní situaci dělat ?!!

Opakuji, že se jedná pouze o opatrovnictví, do jiných oborů, o kterých mnoho nevíme, na rozdíl od ostatních, nefušujeme.

Pak se ovšem může profesní komora vztekat, jak chce - sklízí jen ovoce plodů, které sama zasila.

Aroganci, nadutost a tupost, spolu s nevzdělaností a apriorní předposraností ve vztahu k soudu si klient obvykle platí značně nerad. Notabene naprosto přemrštěnými a neodpovídajícími cenami za mizernou úroveň poskytnutých služeb.  

A dělá to jen do té doby, dokud si myslí, že to nejde jinak.

A může se ČAK třeba zbláznit vzteky...

________________________

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pokoutnictv%C3%AD

 

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Profesni-komory-vyzyvaji-vladu-k-zavedeni-efektivniho-postihu-za-neopravneny-vykon-cinnosti-nekvalifikovanymi-osobami-466247

________________________

________________________