Jako kouření

Vzory a normy musí někdo stanovit a musí být obecně známy, aby mohly fungovat.

Žehlení - ideální činnost k poslechu rádia. Nakupilo se mi prádlo, pustil jsem si rádio a dal se do toho.

A co tam neslyším ?!! Besedu na téma - dětská gynekologie. Jeden doktor a jedna doktorka, z daného oboru, tam vykládali o svých zkušenostech, o tom, jaké jsou nejčastější problémy, zda a kdy má jít dívka poprvé na prohlídku, apod.

No - aspoň se něco dozvím, říkám si, konečně, člověk nikdy nemůže vědět, kdy se mu co bude hodit. A zvláště pak u opatrovnických soudů.

Tak to tam probírali, než tam zavolala jedna paní, už podle hlasu zjevně inteligentní, vyrovnaná starší osoba - a řekla asi tolik : Že jim kdysi radila jejich paní učitelka a říkala, aby se nikdy nemilovaly jen tak ze zvědavosti, nebo z povrchní zamilovanosti - že je to pak bude, až se zamilují doopravdy, vždycky jenom mrzet. A že ona začala pohlavně žít až se svým manželem, někdy ve 20-ti letech, a nikdy neměla pocit, že by o něco přišla.

Následně zavolala ještě další paní, a že by moc ráda podpořila tu předchozí, že ta promiskuita, ve které mladou generaci udržují především hloupé seriály a televizní vzory, není ničím jiným než neúctou k vlastnímu - ženskému -  tělu, že jak si takové ženy pak mohou muži vážit, když jí prošla celá armáda před nimi - a že zdrženlivost je tady zcela na místě a sladké ovoce přináší.

Co mě zarazilo - jak tyto - podle mých zkušeností a vědomostí jedině správné názory - nechtěl nikdo z těch odborníků komentovat, dokonce ani se k nim vyjádřit, asi jak kdyby někdo zavolal něco v rádiu nepovoleného, třeba začal hlasitě nadávat na Cikány, nebo tak asi.

Že prý oni nejsou od morálky a výchova je věcí rodiny a školy. Oni že jsou od toho, aby dívčí generace byla zdravá a plodná a uměla užívat antikoncepci. A uměla předejít nechtěnému otěhotnění.

Napadlo mě, že nejlepší - a současně i nejbezpečnější a nejzravější - antikoncepcí je přece sexuální abstinence - a taky mě napadlo, že kdyby ta se stala převládající, především v dospívajícím věku, neměly by různé firmy co prodávat a různí odborníci co dělat, včetně, dost možná, i těchto doktorů.

Nenapadá vás příměr - že je to vlastně jako s kouřením ??

Všichni už přece dneska dobře vědí -  a nikdo se za to nestydí - že kouření je slabost, a ne naopak, projev pravého mužství a siláctví - a že není k životu nutné, naopak, škodí, a to velmi - ale současně - že tu je i mocná tabáková lobby, která vydělává na lidské blbosti a slabosti neskutečné peníze. A že kdyby všichni přestali rázem kouřit - což by bylo jedině správné a v celospolečenském zájmu - přišla by lobby o stovky milionů - a různé politické strany o štědré příspěvky na provoz a kampaň.

Není to náhodou s tou antikoncepcí totéž, jen s tím rozdílem, že se tady zaměřují výhradně na mládež dívčí ??

Jak primitivní a jednoduché !!

Nejprve stovkami ohlupujících seriálů, telenovel a časopisů vpravíme do naivních děvčátek, že první pohlavní styk je potřeba mít už tak nejpozději s první menstruací, pak je samozřejmě normální střídat kluky na každé diskotéce a zábavě - aby se slečna necítila méněcenná před svými kamarádkami - a pak je zvát na prohlídky a prodávat jim drahou antikoncepci - a mastit si kapsu.

A naivní slečinky ještě mají krásný pocit, jak jsou úžasně "in".

Jejich manželství - pokud se vůbec nějakého dožijí - obvykle za nic nestojí, už proto, že si jich žádný slušný chlap neváží a většinou je považují jen za onuci, dobrou k přespání a k večeři zadarmo, to ale nevadí, od toho je tu mocný rozvodový průmysl, který také musí vydělávat stamiliony - takže se budou rozvádět, znovu - ještě hůř - vdávat, a tak pořád dokola - a lobby si dál mastí kapsu.

Samozřejmě, že by to nebylo možné bez masové podpory médií, tedy mainstreamu, který tuhle všechnu morální bídu a ubohost musí prodat jako plný a plnohodnotný život - a jako maximální "in - styling".

Ta paní, co tam volala, měla naprostou a úplnou pravdu - jenže to vypadalo, že její slova - alespoň v redakci - nechce nikdo slyšet. O to víc se také zdálo, že o co méně je chtějí slyšet v redakci, o to více je chtějí slyšet davy na ulici. A u přijímačů.

Mladá dorůstající generace je - jako každá - nezkušená, naivní, hledá své vzory a orientaci.

Pokud vzorem je rozvedená matka, řekněme rovnou, čůza, co si domů tahá každou noc někoho jiného - pak jaký asi může mít morální základ její dcera ?

Je ale potřeba, aby to jasně někdo pojmenoval a označil a řekl, že černá je černá a bílá bílá. A že normální a jedině zdravé a rozumné - je s intimním životem počkat do manželství, protože tak to prostě má být - a není to nemožné, i když je pravda, že se to mnohým nepodaří. To však neznamená, že o to ostatní nemají alespoň usilovat. Jako o každý vzor - který se ne každému podaří dosáhnout.

Právě podle toho, jak komu se daří morálních vzorů dosahovat, lze pak usuzovat na morální sílu a vyspělost daného jednotlivce.

Ale stále je potřeba ty vzory definovat a mít je na paměti. A před očima.  Aby každý věděl, že normální je to, co stanovily prověřením celých generací naši předkové, a ne to, co stanoví dnes většinou zcela vykořeněná a amorální většina.

Důležitou úlohu v tom samozřejmě sehrávají státní orgány, kdo jiný by tu už měl oficiálně určovat, co je morální a co ne - a to je další - a možná že hlavní - kámen úrazu.

Stačí se podívat na kterýkoliv - a zejména opatrovnický - soud, aby každý ztratil sebemenší iluze o tom, kdo tam soudí a co je tam za morálku považováno.

Jestliže se - právem - říká, že justice je brzdou společnosti, protože je na tom morálně ještě výrazně hůř než většina společnosti (ačkoliv ve zdravém státě je to samozřejmě přesně opačně - soudit mají ti nejlepší, ne ti nejhorší), pak tuplovaně to platí pro opatrovnickou justici - protože tolik svinstva, co uvidíte tam, v normální, běžné společnosti zatím ještě není - právě proto, že nemalá část společnosti ještě justiční zkušeností zasažena nebyla.

Jen pro představu lze - bez přehánění - konstatovat, že z nemalé části mají tyto soudkyně, zejména ty mladší z nich, morálku a zkušenosti prostitutek - a tou se pak klidně řídí při určování toho, co je spravedlivé a co ne.

Dost možná, pokud byste je znali v civilu, byste si jedině uplivli. A takové budou určovat, kdy smíte a nesmíte vidět a vychovávat vlastní dítě a co je a co není přiměřené výživné.

Ale abych se nedostal příliš někam jinam :

Tak jako jsme se přes asi tři generace dopracovali oficiálního převládajícího stanoviska, že normální je nekouřit (což před objevem a dovezením tabáku bylo samozřejmostí), tak se musíme dopracovat i - dávno vyzkoušeného a ověřeného - stanoviska, že normální je mít jednoho partnera na celý život a na něj také počkat s veškerými intimnostmi.

Což vůbec neznamená, že by se mladí lidé neměli volně seznamovat a poznávat - naopak, mohou, ba i mají. Ale bez intimností - a taky to jde. A jak dobře. A zpětně pak zjistí, že si mohou vážit sami sebe, i jeden druhého.

Protože před někým, kdo zná každý záhyb mého těla, se - krom doktora -  pak nutně musím cítit trapně. Alespoň já to tak cítím - a řekl bych, že tyhle pocity jsem si zachoval docela zdravě.

Ta paní, co do toho rádia volala, mě moc potěšila. Že vůbec takoví lidé ještě jsou. A takové ženy že jsou - a že - snad - vychovávají i další generaci, svoje vnučky.

Mimo jiné i tyto stránky by měly sloužit k tomu, aby se tito lidé dokázali poznávat a spojovat - když už - zdá se - oficiální média jim dnes vůbec nepřejí.

_________________

_________________