Čím horší úroveň soudců, tím větší strach...

 Po delší době jsem zase jednou zavítal na náš Ústavní soud. V Brně.

 Pamatuji doby, kdy bylo ještě vcelku intelektuálním zážitkem číst nálezy Ústavního soudu, byť i negativní, už kvůli jejich slohu. A vcelku vybroušenému právnímu jazyku.

První dvě - tři obsazení Ústavního soudu ještě zhruba - alespoň přibližně - splňovala představu o tom, jak mají soudci nejprestižnějšího soudu v zemi vypadat.

Těmto dobám ale bezesporu odzvonilo nástupem Formánkové do funkce, skvadra, co přišla za ní a po ní, už jen vesměs dokreslovala ubohou úroveň dorůstající generace a neschopnost státu sehnat někoho lepší než koho právě sehnal.

Nížeji tři uvedení jsou toho výmluvným důkazem a obrazem.

S úpadkem soudců se také postupně měnily praktiky Ústavního soudu - od porevoluční otevřenosti, ba vřelosti až po současnou totalitní uzavřenost a až paranoidní strach z veřejnosti.

Patrně při dobrém vědomí kvality svých děl - a toho, co by asi tak mohli čekat, kdyby postižená veřejnost jednoho dne přišla hromadně vyjádřit svou neskonalou vděčnost...

Ještě před rokem to tam vypadalo vcelku standardně - tak, že jste si museli projít vstupní prohlídkou, ale ta byla vcelku běžná -  a pak už jste měli pokoj. Pokud jste šli jen do podatelny.

Dnes ??!! Ani náhodou !!

Nejen že si zapíší občanku na vrátnici, nejen že vám prohlídnou a proskenují všechna zavazadla - ale ještě i - opravdu nový vynález (!!) - musíte ukázat listiny, které na soud nesete (tedy že vůbec nějaké nesete) - a ty vám dají do samostatné složky - a ještě jdou s vámi až k podacímu okýnku  a zase i k východu, přitom cestou k podatelně se fakticky nedá nikam odbočit, ani zabloudit, další dveře jsou vždy na kouli s ovládáním odněkud, takže jimi sami neprojdete, leda byste se dokázali odhmotnit - a hrozba, že byste - nedej Bůj - pronikli nepozorovaně do útrob Ústavního soudu, je tedy fakticky nulová. To už dlouho.

Přesto - tohle všechno !!

Může se takhle bát veřejnosti někdo, kdo dělá poctivě svou práci, stojí si za ní i jejími výsledky a je připraven je na veřejnosti kdykoliv a před kýmkoliv obhájit ??

Odpověď jistě snadno každý sám najde.

Tedy - možná nejsou až tak blbí, jak by se z některých jejich usnesení mohlo zdát. Tato opatření svědčí spíše pro variantu, že moc dobře ví, co dělají a že to dělat nemají, resp. že to s objektivním výkonem funkce a posláním ústavního soudce, potažmo soudce obecně, nemá nic společného, ale že to dělají schválně.

Z různých důvodů, lze se domnívat, že hlavně korupčních - čímž nemám na mysli nezbytně zrovna peníze, vždyť uplácet ústavního soudce lze i mnoha jinými způsoby, jež vlivové a politické struktury dobře znají a ovládají.

Korumpovat lze bezesporu - ba hlavně - mocí, protože peníze jsou jen prostředkem k získání moci, a to ještě ne vždy spolehlivým...

Zkrátka, že dobře vědí, že jejich rozsudky jsou převážně křivé jak turecké šavle - a že se právem bojí, aby jim za ně někdo nepřišel "poděkovat".

Protože spravedlivý soudce - ten to ustojí i uprostřed vězňů ve Valdicích bez sebemenší úhony a bez ochrany, protože i ti vědí, co to je spravedlivý rozsudek, resp. spravedlivý trest, pokud si ho zasloužili.

Ovšem - tam je důležité právě to slovo - POKUD.

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________

___________________