Slovenské volby :

Jen absence osobností může umožnit raketový vzestup průměru. 

 O slovenské presidentské volby jsem se, pravda, příliš nezajímal a kdo v nich kandiduje, jsem se dozvěděl až na poslední chvíli - a to ještě jen z České televize (nakolik se jí dá věřit). 

Pokud jsou však za stávající favority voleb označováni jen tři kandidáti s naposledy nejpočetnějšími údajnými preferencemi, bude se rozhodovat jen mezi špatně nebo ještě hůř. 

Rozhodně je ale nesporné jedno : Jestliže do té doby málo známé právničce mohou vzrůst volební preference z několika málo procent během měsíce na více než polovinu, znamená to především absenci skutečných osobností jak na Slovensku jako takovém, tak i v samotných presidentských volbách - a tento raketový růst preferencí znamená hlavně dobře zvládnutý marketink volební kampaně, v jehož důsledku Slováci volí spíše to, co by chtěli mít, než to, co je jim skutečně nabízeno. 

Čaputové tak nelze upřít jediné : Že trefila, co Slováci chtějí slyšet. Bohužel asi jen svou kampaní, nikoliv už tolik svou osobností. Za kterou by se zjevně ráda vydávala.

Pokud jde o Šefčoviče, možná je schopným diplomatem, ovšem jako president by v převážně katolické zemi neměl mít, coby osoba svázaná s vládní socialistickou stranou Smer, žádnou šanci. 

Pokud jde o Harabína, coby osoba, protlačená Mečiarem, za níž zůstaly mnohé kontroverzní kauzy, kde se zjevně pokoušel o likvidaci opozice a vůbec postupoval cestami, jež lze označit za zavrženíhodné, by neměl mít nárok na hlasy slušných občanů, a to i vzdor některým jeho právním názorům, jež lze označit za zcela jistě pokrokové, ba převratné (viz institut veřejné obžaloby v případě, že by věc odmítalo zažalovat státní zastupitelství, a to i vzdor jasným důkazům viny - velmi užitečné zejména v kauzách, jež současný establišment zásadně nechce pustit před soud). 

Bohužel, nejsou mi známi další kandidáti, natož jejich programy - ale pokud bych měl volit mezi těmito třemi, ČT presentovanými jako nejúspěšnějšími kandidáty s největšími šancemi na zvolení - asi bych nejraději - zůstal doma. 

_________________

_________________