Důrazné varování

Pro vládu, i pro občany. 

 

 

Snížení mezinárodního ratingu ČR, bohužel zcela oprávněné, je důrazným varováním jak vládě, tak občanům. I když pro každého v trochu jiném smyslu. 

Nebývá zvykem, aby pravicové vlády zaznamenávaly snížení ratingu během svého působení, to je naopak výsadou vlád levicových, nebo diktatur. Jestliže se tak děje, je něco hodně v nepořádku. 

Pravda, tahle vláda za to může jen velmi částečně, sklízíme trpké ovoce Babišova populismu, někdo nasekané dluhy bude muset zaplatit a nevýkonnou ekonomiku, zaplevelenou množstvím zbytečných a zbytečně drahých úředníků, znovu rozjet. 

Na druhé straně, vláda (pravicová) by měla mít jasnou koncepci, jak z toho ven - a té jsem si dosud nevšimnul. Ba ani žádného schopného ekonoma, který by pro vládu v současnosti pracoval. 

Odbourání populistických dotací, byť jen částečné, je sice krok správným směrem, ale obávám se, aby nezůstal nadlouho krokem jediným. Což by v konečném důsledku znamenalo pro občany jen to, že s pravicí je spojeno odbourání slev, na které si již mnozí snadno zvykli. 

Chybí především jasná koncepce boje s inflací a za upevnění měny, což je v současnosti pro ozdravení jak hospodářství, tak důvěryhodnosti v očích zahraničních partnerů, to nejdůležitější. 

Vím, není to lehké, výsledky se dostavují až dlouhodobě, ale když se nezačne, nemohou se dostavit nikdy. 

Snížení mezinárodního ratingu, další, nepřibrzděný růst inflace a s ním i další růst státního dluhu - nejsou rozhodně atributy pravicové vlády. Zejména poté, co povládne delší dobu a tím i padne omluva předchozího Babišova řádění. 

V praxi to znamená jediné : Pro vládu důrazné varování, aby se konečně vzpamatovala a odlišila důležité od nepodstatného. 

A pro občany - stejně důrazný impuls k tomu, aby se zamysleli, zda skutečně máme pravicovou vládu. Protože pravicová hospodářská politika si s takovýmito problémy musí umět poradit a také většinou poradí.

Anebo - není pravicová. 

 

____________________________

____________________________

 

Česku hrozí zhoršení ratingu a prodražení dluhů, varuje agentura Fitch - iDNES.cz

 

Česku hrozí snížení ratingu, agentura Fitch zemi zhoršila výhled hodnocení | E15.cz

 

A co znamená takový dopad, vidíme ZDE : 

 

Snížení ratingu může Česko ročně připravit o pět i o dvacet miliard korun | Peníze.cz (penize.cz)

 

 

______________________________

______________________________

 

 

 

__________________________

__________________________