Výběr soudkyň

má k transparentnosti ještě hodně daleko. 

Zúčastnil jsem se ho dnes na KS v Praze, mám k němu četné připomínky - nejzásadnější asi tu, že o opatrovnictví tam nepadlo ani slovo. 

Komise, složená z pěti členů, se zajímala o civilní spory, a to i s mezinárodním prvkem, o trestní právo, dále zákon o soudech a soudcích a o obchodní právo (třeba kdy se vystavuje platební rozkaz a kdy se naopak vystavit nemůže), na každý z těchto oborů tam seděla jedna konkrétní osoba - jen ohledně opatrovnictví - doslova NIC  a NIKDO. 

Když jsem se - po skončení dopolední části a vyhlášení přestávky - otázal komise, kdy se konečně dočkám alespoň jediné otázečky stran opatrovnictví a také, kdo z nich má opatrovnictví v kompetenci - odpovědí mi byly překvapené pohledy, nebo pohledy do stolu, případně někam jinam - a to s jedinou výjimkou - Ivany Švehlové, bývalé předsedkyně soudu, kterou tahle prostá otázečka rozlítila natolik, že vyskočila a neváhala udělat přednášku o tom, že oni tam nejsou od toho, aby odpovídali na moje otázky, a už vůbec ne po vyhlášení přestávky (kdy asi jindy, když jindy hovořili se zkoušenou kandidátkou ...) a že opatrovnictví prý adepti prokazovali jinde a jinak (zajímalo by mě, kdy a jak, protože kvůli tomu jsem tam byl...). 

Výluvné pohledy členů komise do stolu na otázku, kdo z nich má na starosti opatrovnictví, ostatně hovoří samy za sebe. 

Neumí a neví o tom nikdo nic - přesně, jak jsme předpokládali. Náš dojem z praxe byl a je reálný, nikoliv mylný, podložený stovkami kauz, na jejichž odbornosti vyřízení se po celá desetiletí nic nemění - a zjevně to tak zůstane i na příštích 40 let... Nejmíň. 

 

Ostatně, zaostalost, ba zabedněnost českých soudců dosti obsáhle popisuje i jiný zdroj - advokátka Lucie Hrdá, která prý školí soudce... 

Nevím tedy, proč je nemůžeme školit my, protože oproti Lucii Hrdé máme zhruba o 15 let delší praxi a mnohem více zkušeností. 

Doporučil jsem komisi, ať vybrané kandidátky rozhodně nenechává soudit opatrovnictví, protože o něm přijímací pohovory vůbec nebyly - a slíbil jsem, že se vrátím. Podívat se, zda jindy budu mít více štěstí - a nastane ten vzácný okamžik, o kterém dnes mluvili členové výběrové komise. 

Mimochodem, řekl bych, že naprostá většina otázek či modelových situací, kladených adeptkám (na odpoledne tam čekalo i pár kluků...) byla poměrně jednoduchá a správně by ji odpověděl každý, kdo pravidelně chodí na soudy, i bez hlubšího studia. 

Potěšilo mě, že - dost možná po zkušenostech s námi - jeden z členů komise zařadil i otázku, co by jako soudkyně dělala, kdyby přišel účastník řízení a oznámil, že si bude pořizovat nahrávku - zvukový záznam. Obě adeptky, které jsem viděl, odpověděly správně - že nic, že by to jen vzaly na vědomí. 

Jak ale dobře víme z nedávné minulosti, ještě nedávno to tak samozřejmé nebylo a spousta soudců si klidně myslela, že to může zakázat - na což my jsme většinou nereagovali, a nahrávali dál, přesně v duchu zákona... 

A teď už, co píše o znalostech opatrovnictví osoba, která s tím má rovněž vlastní četné zkušenosti - advokátka Lucie Hrdá. 

Popis přednastavenosti soudů - a tedy naprosté nevzdělanosti a laickosti soudců - bychom patrně popsali úplně stejně. 

_____________________

 

“Proč jste jí facku nevrátil?” Filip zažil domácí násilí, soudy mu nechtěly uvěřit - Žena.cz - magazín pro ženy (aktualne.cz)

 

 

_______________________

_______________________

 

Nové soudkyně : Vřelá pozvánka z KS (k213.cz)

 

___________________________

___________________________

 

 

___________

 

 

 

 

 

____________________________

____________________________

 

 Justici má posílit 35 nových soudců, mezi kandidáty je i policista

https://www.ceska-justice.cz/2022/11/justici-ma-posilit-35-novych-soudcu-mezi-kandidaty-je-i-policista/
 
_____________________