Od Frejky k opatrovnické justici...

Právě v těchto dnech uplývá 70 let od komunistického monstrprocesu s jinými komunisty - Slánským a spol. Stojí za připomenutí. A to i jako předobraz budoucí opatrovnické justice... 

 

Vřele v této souvislosti doporučuji ČRo Plus, každý čtvrtek v 8 večer, kde probírají některé z odsouzených, především těch méně známých. 

Zatím v médiích zazněla především dvě jména : Šling a Frejka. 

Oba měli společné to, že byli židovského původu a že válku strávili v Anglii, nikoliv v Moskvě, což jim asi při procesech značně přitížilo - pokud to vůbec nebyl jeden z hlavních důvodů, proč byli do procesů zahrnuti. 

O motivech monstrprocesu se dnes historici vcelku shodují : Ač komunisté vládli v zemi již 4 roky, komunistický ráj nejen že ne a ne přijít, ale naopak to vypadalo, že to jde vysloveně od deseti k pěti - situace se zhoršovala, především zásobovací, v podstatě se vracel válečný stav - zatímco na západ od nás se naplno rozeběhnul Marshallův plán a západoevropské země se rychle zvedaly z popela, včetně Spojenci okupovaného Německa. 

Jako vždy při debaklu, hledal se viník. Bylo potřeba na někoho ukázat prstem, někoho hodit přes palubu. 

Proces měl i další podtexty : Kromě šíření strachu a hrůzy jak mezi obyvatelstvo, tak i uvnitř KSČ, to byl především jasný signál distance od Izraele a všeho židovského, když tento - proradný - bývalý spojenec si asi dost necenil komunistické podpory, včetně vyzbrojení čs. zbraněmi - a zamířil do tábora amerických imperialistů, řečeno tehdejším newspeakem. 

Za to měli být potrestáni především židovští komunisté, kteří s nemalým zděšením zjistili, že to, čemu celý život věřili, tedy rovnost občanů bez ohledu na národnost a třídní nebo rasový původ, byly jen láry fáry - a že jejich židovský původ, kterého masově zneužili nacisté, je přítěží i v komunismu. 

Nedávno byly (v Panenských Břežanech, v Heydrichově zámku) nalezeny - a zrestaurovány - kompletní filmové záznamy z tohoto procesu - díky čemuž je můžeme nyní vidět. 

Je to naprosto neuvěřitelné divadlo. 

I když v knížkách čtete, že obžalovaní byli tak dlouho mučeni, dokud se nenaučili své výpovědi bezvadně zpaměti, a ty pak před soudem jen odrecitovali - přeci jen žasnete, co je všechno možné a kam až lze člověka dohnat. 

Přeci jen slyšet obžalovaného, jak sám na sebe kydá tu nejhorší špínu a tvrdí, že si rozhodně nezasluhuje menší trest než trest nejvyšší - je prostě neuvěřitelné. Naprosto to odporuje lidské podstatě a lidské logice, i ten nejmasovější vrah obvykle hledá sám pro sebe nějakou omluvu, která by bagatelizovala jeho vinu - tihle nic neudělali, a přesto se káli z nejodpornějších zločinů, jak sami prohlašovali... Člověk prostě žasne, že organizátoři monstrprocesu vážně věřili, že tomuhle divadlu bude někdo věřit... 

Je totiž naprosto v rozporu s lidskou logikou, lidskou přirozeností a sáhodlouhou praxí trestních soudů několik set let zpátky. 

Přesto - budete se divit - i takoví se našli. Tedy takoví, co věřili... 

Tak třeba - jejich rodiny. 

Zarytí komunisté si obvykle - nebo alespoň často - vzali stejně zaryté komunistky - a to byl případ i Frejkův. Německý Žid, z Liberce, válku prožil v Anglii, když se vrátil, vzal si - jako druhou manželku - nějakou německou herečku, z Hamburgu, fanatickou komunistku. 

Byla natolik fanatickou, že průběhu procesu, včetně jeho závěrů, naprosto věřila - a zřejmě o tom přesvědčila i syna, Tomáše. 

Ten napsal dopis do Rudého práva - ten opravdu stojí za slyšení. 

Svého otce, který nic neudělal, v něm nazývá těmi nejhoršími jmény, s tím, že se od něj všemožně distancuje a požaduje pro něj to nejpřísnější potrestání... 

Po psychické stránce - otcovrah. 

Kdo kdy byl ve vězení, dobře ví, jak depresivní atmosféra to je, a zejména pak pro toho, kdo je tam poprvé. Jak se muselo Frejkovi umírat s pocitem, že nejen že nic neudělal, ale že ještě jeho vlastní syn se ho veřejně zříká, kydá na něj tuny další špíny a požaduje jeho smrt - to si raději ani nepředstavuji. 

"Cti otce svého, i matku svou" - říká bod 4) Desatera. A má pokračování : Abys dlouho živ byl - a dobře Ti bylo na zemi... 

 

 Nechci raději ani vědět, jak asi muselo být Tomáši Frejkovi, když jednoho dne zjistil, že jeho otec byl nevinně popraven - a on sám mu v tomto utrpení poskytl takovouto "útěchu".  

Nechtěl bych s takovým svědomím umírat... 

Po Frejkově vzoru pak převzala tyto manýry česká opatrovnická komunistická justice. Dodneška stejná. Stejně diletantská, stejně odporná, stejně zavrženíhodná... 

Konečně, přijďte se podívat na ty pohovory s novými soudci - co je od nich stran opatrovnictví vyžadováno - a co o něm vůbec ví... 

Vidět je pak v praxi - je jedna nekončící tragédie... 

___________________

___________________

 

Ludvík Frejka se u soudu přiznal ke všemu, stejně ho oběsili • mujRozhlas

 

Syn nepřítele státu - iVysílání | Česká televize (ceskatelevize.cz)

 

____________________

____________________