OSPODějnice - a Otec na útěku

Před nimi, i na zákonech nezávislými soudy. 

Recenze Tomáše Holka ke knize Tomáše Jadlovského "Otec na útěku". 

 

 Kniha Tomáše Jadlovského, "Otec na útěku", rozkrývá vážné problémy fungování společnosti. Zároveň je to velmi čtivě napsaný příběh charakterního člověka, diskriminovaného a perzekuovaného za to, že se chová jako správný otec.

 

Tuto recenzi knihy jsem psal jako blog pro iDnes, kde mi bylo znemožněno ho publikovat, a původně jsem blog o knize 'Otec na útěku' zařadil do rubriky "Společnost" a nikoli do "Poezie a Próza". Proč? Je to příběh člověka, který díky zlovůli nefunkční justice a zlovůli politiků musí žít v exilu v Arménii, ačkoliv se ničeho špatného nedopustil (ba právě naopak), je diskriminován a perzekuován tzv. "nezávislou" justicí ve dvou státech Evropy jen proto, že on je muž/otec. Česká  politická reprezentace se odmítla zastat svého občana Mirka Jadlovského, který byl matkou protiprávně unesen do Španělska a odmítla se zastat i jeho otce, na něhož Španělsko protiprávně vydalo zatykač.

 

Kniha Otec na útěku vypráví příběh její hlavní postavy od samého počátku dávno před oním vynuceným útěkem mimo EU, do Arménie, a poutavě vypráví, co tomu předcházelo. Příběh je napsaný velmi čtivě. Kniha nepředkládá jen suchá fakta, ale seznamuje čtenáře s myšlením a uvažováním hlavní postavy, s její motivací pro její rozhodování.. Určité části knihy jsou napínavým příběhem, který čtenáře pohltí. Nicméně tato kniha není jen čtivě napsaný příběh, ale její velký přínos je, že ukazuje velké problémy v (ne)fungování naší společnosti, naší tzv. nezávislé justice, poukazuje na diskriminaci a perzekuování mužů/otců. Ukazuje na obrovský deficit charakteru a smyslu pro čest a spravedlnost u pracovnic OSPOD, ÚMPOD, soudců a soudkyň. Čtenář neznalý dané problematiky, může být při čtení knihy chováním těchto lidí šokován. Například, když psycholožka ‚Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí‘ (ÚMPOD) Eva Pávková zastávala názor, že když matka chce žít ve Španělsku, nemůžeme ji v tom bránit a otec by se měl se svým synem vídat 2x ročně. Čtenáře při čtení knihy napadá řada otázek. Jak je toto možné ? Jak to, že takoví lidé vůbec rozhodují o osudech dětí? Jak a co změnit, aby toto v naší společnosti fungovalo lépe? To jsou otázky, které člověka napadají při čtení knihy. Proto můj blog o knize 'Otec na útěku' patří do rubriky Společnost. Knihu by měly číst pracovnice a psycholožky ÚMPOD, OSPOD, měli by ji číst ti soudci/soudkyně, kteří jsou schopni sebereflexe (snad takoví jsou). Především by ji měli číst politici, kteří ve fungování naší společnosti mohou něco změnit k lepšímu. Ale doporučuji ji všem. které daná problematika zajímá. Ale nejen jim.

 

Mne kniha "Otec na útěku" zaujala nejen pro její nesporné kvality a čtivost, ale také proto, že já sdílím s jejím autorem částečně podobný příběh a setkal jsem se se stejnou diskriminací a ponižováním mužů/otců ze strany tzv. nezávislé justice, setkal jsem se s podobně nekvalitními, jak po profesní, tak po lidské stránce, soudci, soudkyněmi a ospodějnicemi (pozn.: slovo ospodějnice je používáno otcovskou komunitou a je velmi trefně odvozeno ze dvou slov: OSPOD a čarodějnice). Mé české děti byly protiprávně zadržovány jejich českou matkou ve vzdáleném Švédsku jen proto, že ona si v té zemi našla nový vztah. Švédský soud, který se případem pečlivě zabýval a postupoval podle platného mezinárodního práva (na rozdíl od českého soudu a na rozdíl od španělského soudu v kauze Mirka Jadlovského), určil jako obvyklé bydliště mých děti Paskov v České republice a v zájmu dětí nařídil návrat dětí k otci do jejich obvyklého bydliště. Vykonání naprosto správného rozsudku švédského soudu, zabránily české soudy bez zjišťování skutečností předběžným opatřením, zřejmě proto, že jsem muž/otec.  Následně další soudní řízení ukázala, že případ mých dětí soud nezajímá, a vydávaly nesmyslné, až trapně nesmyslné rozsudky, protože soudkyně přece dle ženské solidarity hájí zájem jiné ženy. Když pak vykukové z Ústavního soudu vydali rozhodnutí, že rozhodnutí soudů nižších instancí byla sice protiprávní, ale prý byla v zájmu dětí, ztratil jsem veškeré iluze o funkčnosti našeho soudního systému a také veškeré iluze o inteligenci a profesních i osobních kvalitách českých soudkyň. Dle našeho Ústavního soudu je v zájmů českých dětí dvou českých rodičů, aby byly bezohledně přestěhovány do cizí země jen proto, že tam jejich matka má nový vztah. Chtěl jsem o tom všem napsat knihu. Ale protože jsem byl systémem soudů a OSPODu tak znechucen, že při vzpomínkách na jednání soudů se mi dělalo fyzicky špatně, tak jsem to tak dlouho odkládal, až jsem na to rezignoval.

 

Nakonec knihu, kterou jsem já o svém případu nenapsal, napsal Tomáš Jadlovský o jeho případu. To mi udělalo radost a knihu jsem si se zájmem přečetl. Jak jsem již napsal, kniha předkládá zajímavý příběh a je čtivá i napínavá. Navíc je kniha hodnotná tím, že předkládá fakta a ukazuje diskriminační chování OSPOD, ÚMPOD a celé opatrovnické justice a má tedy společenský dopad. Třetí a důležité pozitivum této knihy je to, že nám dává příklad kladného hrdiny, příklad pravého otce - otce, který jasně cítí odpovědnost za své dítě, a který za svého syna bojuje a nevzdává se, protože mu na jeho dítěti záleží a toto je pro něj důležitější než vlastní pohodlí a snadné řešení. Chci také připomenout, že sdružení Unie otců roku 2014 pasovalo Mgr. Tomáše Jadlovského, Ph.D. na Otce roku.

Diskriminaci a persekuci otců u opatrovnických soudů a OSPOD, marný boj za své děti, zažila řada otců. Někteří nadávali u piva, jiní o tom psali blogy nebo články na některých tzv. otcovských serverech. Tomáš Jadlovský o tom napsal hodnotnou knihu. A český čtenář ji má k dispozici.

 

-----------

Tomáš Holek

__________________________

__________________________

 

Pro zájemce o koupi (uvádí sám autor): 

 

Přímý prodej je možný pouze v Mariánských Lázních, po domluvě s mými rodiči. Zaslání knihy od rodičů poštou by bylo dražší než nákup u knihkupce. Jinak ale kniha je za nevelký peníz k mání na internetu v běžných knihkupectvích. Ceny se mění, občas bývají nějaké akce, a někde při nákupu do určité výše neúčtují dopravu. Někde mají osobní odběr zdarma.

 

Pokud by vyvstala otázka e-knihy, tak předem říkám, že zatím není a ani o ní v tuto chvíli neuvažuji. Preferuji rozšíření tradiční knihy, aby se nedala nijak vypnout či dálkově poškodit, a e-kniha by připadala v úvahu až ve vzdálenější budoucnosti.

 
https://www.knihcentrum.cz/…eku
https://www.knizniklub.cz/…tml
https://www.booktook.cz/…-02
https://www.kosmas.cz/…ku/
https://www.luxor.cz/…eku

 

 

___________________________

___________________________

 

Tomáš Jadlovský vydal napínavou knihu (k213.cz)

 

____________________________

____________________________

Místo asylu : Náhorní Karabach (k213.cz)

 

Prvňáček v Arménii (k213.cz)

 

Štěstí prvňáčka netrvalo dlouho ... (k213.cz)

 

Diplomatické okénko (k213.cz)

 

Se značným zpožděním - leč přec ... (k213.cz)

 

Statečných občanů si musíme vážit, není jich nazbyt (k213.cz)

 

Kašpárek v pimprlovém divadélku (k213.cz)

 

Film k 9. narozeninám (Una película cómo un regalo a 9. cumpleaňos) (k213.cz)

 

Den lidských práv : Moudrým jen stín, odvážným drát... (k213.cz)

 

ÚMPOD - úřad pro ochranu matek (jakýchkoliv) (k213.cz)

 

 

____________________________

____________________________

 

 

 

 

__________________________________

__________________________________

 

 

 

 

 

______________________________

______________________________