Jen jednou jsme se přišli podívat...

Na kvalitu výběru budoucích soudců - a už předseda NS žádá, aby byl výběr neveřejný. 

 

Panický strach z veřejnosti, z veřejné kontroly a zejména z publikace zjištění o tom, že soudci jsou vlastně v některých ohledech a oborech naprostými laiky a nejen že nic neumí, ale také to po nich nikdo nevyžaduje, způsobila zjevné zděšení na Nejvyšším soudě. 

Co kdyby o tom začala psát a mluvit nejen internetová, ale i velká mainstreamová média ? 

Co kdyby se občané začali dožadovat, aby soudci za ty nekřesťanské peníze také byli skutečnými odborníky, a ne jen laickými známými známých ?? 

Co kdyby začala veřejnost požadovat, aby soudci za svoje diletantská rozhodnutí, pramenící jak z fatální neznalosti problematiky, tak i ze stejně fatální nedostatečnosti osobnostní a charakterové, nesli přímou odpovědnost, a to nejen finanční, ale také trestní ?? 

Není nic vzdálenějšího demokracii nežli touha a snaha uzavřít se před veřejností a vyhnout se jakékoliv kontrole.

Tím jsou typické totalitní režimy. Jak správně a dávno tvrdíme, současná justice nikdy totalitní být nepřestala. 

Kdo tvrdí něco jiného, lže. 

Představa o tom, že justice je sice státem hrazený, ale jinak ryze soukromý podnik za účelem zajištění maximálního prospěchu a pohodlí privilegovaným rodinám, aby si v tichosti a bez jakékoliv kontroly mohly nahrabat - ze státního - co možná nejvíc, podnik, do kterého nemá - vyjma jejích hlavounů - nikdo co povídat,  je prakticky celé justici vlastní, je pro ni typická, čím vyšší postavení tím typičtější - ale sotva co je nebezpečnější pro demokracii jako právě toto. 

Jestliže privilegovaná, nedotknutelná kasta otevřeně hlásá, že nám už nic není ani po tom, jak a kde zbohatla, ale ani po tom, co vlastně umí a za co bere tak nehorázné peníze, je to drzost povýšený na zákon, drzost, pramenící z pokřivené morálky posttotalitní společnosti, protože v ryze demokratické by si s něčím podobným nikdo ani nedovolil oficiálně přijít. A pokud by přišel, rychle by skončil. Nejen ve funkci, ale i ve veřejném životě. 

Až právě za tohle skončí na hodinu pan Angyalossy, poznáme, že demokracie právě začíná. 

_________________________

_________________________

 

Výběr soudců a justičních funkcionářů by měl být neveřejný, žádá předseda Nejvyššího soudu - Česká justice (ceska-justice.cz)

_________________________

_________________________

 

 Nové soudkyně : Vřelá pozvánka z KS (k213.cz)

 

Výběr soudkyň (k213.cz)

 

Výzva ministru spravedlnosti (k213.cz)

 

Napsali jsme - Zprávu (k213.cz)

 

Koncertníci - aneb Basa tvrdí muziku (k213.cz)

 

 

 

 

_____________________________

_____________________________