Nýmandi.

Marta Kubišová, opilá slávou svých 80. narozenin, se údajně nedávno vyslovila v tom smyslu, že kdo neobdivuje Václava Havla, je nýmand. 

Jeden nýmand má zítra výročí. Karel Kryl. 

Na rozdíl od Václava Havla, Karel Kryl nikdy neuhnul ze své celoživotní cesty, natož aby ji - jako Václav Havel - zradil. Chtěl zatočit s komunisty, jako to ostatně chtěl po celý život - a proto se stal nepohodlným - a Havlova klika nevěděla, co s ním. Nehodil se do krámu. Zásadovost a nekompromisní antikomunismus, který chtěl uplatňovat v každodenní politice, nešel v žádném případě do souladu s mafiánským kapitalismem předáků z prognosťáku, jinak též Brežněvovy páté kolony. 

Zásadovost se nehodila, Kryl se nehodil. Proto pro něj nebylo místa. 

Kdyby nebyl včas umřel, dost možná by se byl dočkal pronásledování ze strany oživlých komančů stejně, jako Vladimír Hučín. Možná to tušil, proto radši umřel. Anebo - jak lékaři potvrdili - smrti se nebránil. Nechtěl žít. 

Dívat se na to, jak zase vládnou bývalí komunisti, jenom v jiných kabátech. Pořád ti samí. Za každého režimu nahoře. 

Osud tomu chtěl, že s Karlem Krylem je spojeno i výročí našeho sdružení. Jsme jen 10 let od sebe, na den přesně. 

Zítra bude mít jeden z našich kolegů vzpomínkovou akci u hrobu Karla Kryla v Břevnově, prý po většinu dne, od rána. Není to sice akce našeho sdružení, ale zájemcům přesto doporučuji se tam jít podívat. Zejména pokud to nemají daleko. 

Napadá mě, že také bratři Mašínové se velmi nelichotivě vyjadřovali jak o Václavu Havlovi, tak především o režimu, který tady pomáhal zavést - a který je nadále měl za zločince, místo za hrdiny.

Taky jistě nýmandi. 

Ostatně zpěvačka, jejíž hrdinství končí u telefonátu na úřad, to přeci musí vědět nejlíp. 

Říká se - kdo o čem mluví, toho se to hlavně týká. Pro obdivovatele Václava Havla to pak platí beze zbytku. Nic jiného než parta vcelku zbabělých známých, evidentních nýmandů, rozdali si funkce a prebendy mezi sebe - a tím pro ně revoluce skončila. Hlavně, že si nezapomněli všude postavit pomníky. 

Karel Kryl by ho měl správně mít v každém českém městě. A to i přesto, že nemohl udělat to, co udělat chtěl - a měl. 

Dodneska to chybí. Stejně, jako chybí on. 

_______________________

_______________________

 

1. mučedník 4. odboje

 

Karel Kryl – první mučedník 4. odboje! (zvedavec.news) 

 

Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou. Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou... Král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem... Demokracie dozrává do žaludečních vředů. Bez poctivosti bez práva – a hlavně bez ohledů... Ve všeobecné servilitě sní novináři o korytě a okusují pero, jiní už hrabou – rovní strace vědouce – vzhledem na lustrace – že pod lustrem je šero. Nechceš být Malý Černý vzadu? Věz: na ministra bez úřadu lze dotáhnout to hbitě, jen třeba vědět, že je hlavní smlčet, že imperativ mravní umírá na úbytě. Prý není doba na legraci. Nuž – mnohý zvolil emigraci než by se doma plazil. Žít zase bez svobody slova? Toť důvod zažádat si znova o politický azyl...

 

 

„...Otírají si o mne hubu. Elévové i novináři, příležitostné psačky plačky, zklamaní sameťáci, nadšení svazáci... Nechci se vnucovat a nastavovat zrcadlo, o které nikdo nestojí. ...Přesvědčil jsem se, že dokážu jen velmi málo změnit... Mám pocit, že kdybych zůstal v této zemi, tak se zničím... Vyčerpal jsem se – křikem, zlostným povykováním, spory s lidmi, kteří mi za to nestáli. ...zjistil jsem, že jediným výsledkem mého křiku v posledních třech letech je zlomené zdraví...“

_____________________________

_____________________________

 Timur a jeho parta : 

 

Karel Kryl Timur a jeho parta 1990 - YouTube

 

www.youtube.com/watch?v=C6pRv46JNRc

 

 

_____________________________

_____________________________

Zjevně i dál chybí mnohým

 

Mluv znovu k lidu, chybíš nám... - Blog iDNES.cz

 

_______________________________

_______________________________