Policejní kodex stál sice životy 94 lidí,

ale je na světě. Zatím alespoň v Anglii. 

 

Omluva po 34 letech

 

Omluva provázela zveřejnění nového policejního etického kodexu.

Policisté se zavazují, že otevřeně a upřímně přiznají svoje chyby, pokud je udělají, a že se nebudou snažit obhajovat neobhajitelné, jako to dělala policie v případě tragédie v Hillsborough.

 

Zlatá slova. Bohužel, zatím jenom z Anglie. Trvalo to sice 34 roky, ale oběti či jejich pozůstalí se dočkali. 

____________________

Kdo si přečte článek o největší britské fotbalové tragédii, která má právě dnes 34. výročí, čte současně i rozbor zdravé společnosti, ve které selhávají jedinci - a časem se na to přijde - a nikoliv systém jako celek. 

V článku zarazí českého čtenáře hned několik momentů, které by se u nás rozhodně nestaly. 

Především : Vyšetřováním pověřený soudce Peter Taylor, jenž první sestavil Taylorovu zprávu, která - jako viníky tragédie - označovala policisty, a nikoliv fotbalové hooligans. 

Dokáže si tohle někdo představit u nás ?? 

Našel by někdo českého soudce, který si - jako 95% z nich - přišel do justice lacino "narejžovat", jak sepisuje zprávu, o které musí vědět, že bude pro mocné krajně nepopulární a označuje v ní za viníky policisty, když předtím bulvár jednoznačně "připravil" veřejné mínění na to, kdo jedině může viníkem být ?? 

Přece nedáme přednost jakýmsi opilým chuligánům před policisty, kteří jistě jen správně a čestně plnili svoje povinnosti... 

Nedokážu si představit, že by se v Praze takový soudce našel a nedokážu si představit, že by takovou zprávu sepsal a vydal - zejména pak při vědomí těch mravních chudinek, které převážně na Praze 2 a Městském soudě o vině státu "rozhodují", resp. jsou primitivními bezduchými kolonkářkami, kterým je vše dopředu jasno, hlavně to, že pokud nechtějí přijít o místo, případně ještě se skandálem, tak se zatraceně vyplatí dodržovat jednoduché schéma : Stát a jeho orgány mají vždycky pravdu - pokud ji náhodou, resp. skoro vždycky, nemají, platí bod 1 - a občan, notabene žalující občan, je jen dotěrný póvl a obtížný hmyz, který nepochopil, nebo nechce pochopit, kde je jeho místo, tedy svou předem danou roli dřícího otroka, jenž má právo platit daně, dřít se od slunka do slunka - a hlavně : Držet hubu. 

Demokracie a občanská společnost musí mít opravdu staleté tradice, aby  v ní mohly vyrůst osobnosti Taylorova typu, které jsou schopny sepsat zprávu a označit v ní za viníky mocné, navíc za situace předem připravené masmédii na to, že to tak - jako vždycky a jako obvykle - zase bude. 

Pokud pak je masová propaganda dostatečně vytrvalá a dostatečně masivní, dosáhne i kýženého bodu - jako u nás - kdy zfanatizovaný dav již sám, i bez písemného podkladu - iniciativně rozhodne a ví, že přece policie, která nikdy nechybuje, nemohla pochybit ani tentokrát - a tudíž že nikdo jiný než opilí chuligáni za situaci nemůže odpovídat... 

To je přeci každému jasné jako že jedna a jedna jsou tři, a na to ani žádné vyšetřování nepotřebujeme... 

Takhle by to zaručeně proběhlo u nás. 

Dalším bodem, který českého čtenáře nutně zarazí, je, že ani oficiální závěry o tom, že nikdo z policie nepochybil, nebyly věčné a pod tlakem veřejnosti se dalo nařídit i obnovené vyšetřování, které nakonec vedlo ke zcela jiným závěrům. 

Tak to už je zcela v rozporu s praxí české "nezávislé" justice (rozuměj - nezávislé výhradně na zákonech), která přeci věci rozsouzené znovu nerozhoduje, byly už jednou rozsouzeny - a basta. Nikdo už je otevírat nebude. 

Leda že by nám dav bouřil pod okny a hrozilo, že nás z těch soudů vyháže. To ale zatím nehrozí, tudíž ke změnám není sebemenší důvod - dav se stále daří udržovat v blahé nevědomosti, jak to skvěle a "demokraticky" všechno funguje. 

Tak o tom ví své všichni, kdo se o obnovu procesu kdy pokoušeli, naposledy samozřejmě Kramný, kde - podle soudkyně - ani znalecký posudek, prokazující, že oběti nezemřely elektrickým proudem, ač obžalovaný byl odsouzen za vraždu elektrickým proudem - není ničím novým, ani podstatným, a soud se s ním už přeci vypořádal... (Tak, že ho ignoroval...)

Soudní kráva v přímém přenosu : Ani posudky nic nemění... (k213.cz)

Zmíněný článek současně ukazuje i standardní snahu policie lhát, pokud selže a házet odpovědnost na všechny kolem, jenom ne na sebe ... Ovšem, jak vidět, vyspělá demokracie si s tím dokáže, byť po letech, správně poradit. 

Článek by se měl povinně číst na všech policejních služebnách, přičemž úvodní citát, upravený na české poměry, by měl povinně viset nad každým jejich vchodem. 

Když už ho nerespektují, tak aby aspoň věděli, že ho respektovat mají - a jak má vypadat skutečná spravedlnost. 

_________________

_________________

 

Půlka mohla přežít. Chyby policie vedly k největší fotbalové tragédii - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

 

 

______________________

______________________

A na víkend - ještě jeden : Z české policie : 

 

 

 

 

 

___________________________

___________________________