Petr Pavel : Čistá 5

President by měl mít - jako všichni ostatní - zkušební období. Alespoň půlroční. A teprve poté by se stal naplno presidentem. Anebo - si šel zpátky, k motorkářům.

Nechtěl jsem původně příliš kalit vodu, konečně, nemusím se ani já vyjadřovat ke všemu, co kde vidím, ovšem jak poslední zkušenosti, tak především  následující článek - a různé jiné pokusy o hodnocení jeho startu - mě přiměly se rovněž vyjádřit. 

Tři úspěchy a tři propadáky prezidenta Petra Pavla - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Prý v domácích záležitostech "se teprve hledá..." - rozuměj - nic o nich neví, a hlavně - s nimi nic nedělá. 

No, to je ale smůla. Zvolili jsme si ho právě proto, aby - dělal. 

Že zahraničí ho vnímá positivně ? 

No - tak za to asi může vděčit hlavně svému předchůdci (ve srovnání se kterým by každá změna byla k lepšímu), stejně, jako svému finálnímu protikandidátovi - kde platí totéž. 

Citlivost ? Nebo čirý populismus, obrácený do zahraničí ?? 

Na rozdíl od Zemana se Pavel snaží setkávat i s lidmi na okraji společnosti, a poukazovat tím na problémy menšin. Například při výjezdu do Ústeckého kraje se šel podívat do základní školy ve vyloučené lokalitě, kde se fotil s romskými dětmi.

 Přesně čistě hraný zájem o Cikány, vydávaný za "zájem o menšiny" je to, o čem tady i největší blbec ví, že za to bude v takto naladěné cizině glorifikován. 

A autora článku musím opravit. Lidé na okraji společnosti - nejsou Cikáni, nebo nejen oni. Cikáni, naopak, jsou u nás preferovanou, nikoliv přehlíženou menšinou. 

Lidi na okraji společnosti - si představuju jinak a je to někdo úplně jiný. 

Kdyby o ně měl skutečně zájem, tak zajde - už v souvislosti s řečmi o rekodifikaci trestního zákoníku - do kriminálů a pobeseduje tam přednostně s těmi, kteří tam sedí buďto za dvěstětřináctku, nebo jiný podobný nesmysl, za který se jinde nezavírá (typicky :  ježdění bez řidičáku) - Protože  TO JSOU DNES LIDÉ NA OKRAJI SPOLEČNOSTI - a jestli se jich nebojí, nebo mu o ně jde, nic mu nebrání to udělat. Naopak - bylo by to velmi žádoucí. 

Zajít do školy ve vyloučené lokalitě, zjevně jenom proto, aby se tam mohl mnohačetně nafotit - je ten nejhorší populismus nejhrubšího zrna - a naletěl by na něj jedině ňouma, jako je ten, co napsal výše uvedený článek. 

 Takže - abychom zhodnotili Pavla stran jeho profilu : Zatímco Bureš je populista domácí, Pavel je populista zahraniční. Nic víc. A to je mezi nimi také jediný rozdíl. Plus snad ještě to, že Pavel mluví plynně česky. Co už jiného od presidenta České republiky požadovat, že? 

Pro naše občany - o to horší sdělení, že z toho logicky i plyne, že skutečné problémy doma - ho vlastně vůbec nezajímají. 

To, konečně, máme denně na očích. 

 

Takže - můžeme přejít k hodnocení, jak jsme ho poznali my. 

Z dopisů, které jsem mu za naše sdružení napsal - neodpověděl dodnes na jediný... Natož že by v nastíněných problémech něco udělal... 

Že by se věnoval chodu státního aparátu, či jeho zlepšení - o tom nemůže být řeči. 

Z návrhů, s jakými vyrukoval na ústavní soudce - opět : Čirý diletantismus, populismus a snaha zavděčit se dnes mocným, nebo těm, které za ně má. Pokud jde o to, abychom měli důstojný a spravedlivý Ústavní soud - tak o tom neví, a dost možná ani nechce vědět, vůbec nic. 

Důstojnou obměnu Ústavního soudu od něj rozhodně čekat nemůžeme - a doufejme, že alespoň v těch největších nesmyslech mu zabrání - snad - Senát. 

No - a co je nejhorší a nejtrapnější - to je chod jeho vlastního úřadu. Který zjevně nedokáže zorganizovat. 

Už jsem zmínil, že neodpovídá na dopisy. To je základní problém, pro který - sám o sobě - by neměl dále pokračovat. 

Ještě jsem ale nezmínil věc daleko horší - totiž že o dopisech, které mu chodí, buďto nemá vůbec žádný přehled, anebo vědomě lže. Viz - zpráva, poskytnutá ČRo o tom, že prý ho nikdo dosud nepožádal o souhlas se službou v cizí armádě - hravě vyvrácený předloženým důkazem. 

Podávání nepravdivých zpráv médiím je ze strany presidenta natolik závažným faulem, že i ten, sám o sobě, je dostatečným důvodem pro to, aby takový president nikam dál nepokračoval. Jakožto krajně nevěrohodná osoba. 

Za nás tedy : 

 

Čistá 5 

 

Máme zase v čele jenom obyčejného populistu, bez potřebných morálních předpokladů a především - bez organizačních schopností. Volba je slepá a úspěchy podobných populistů, jinak ovšem profilem fakticky bezcenných lidí, nejen že nevylučuje, ale spíše zaručuje. 

Je to typ lidí, kteří budou pokud možno s každým zadobře a za každého režimu se budou cpát nahoru, usmívat se kolem - a přitroublý dav jim to bude baštit. 

U Pavla má dav aspoň tu omluvu, že Pavel nebyl v domácí politice předtím nijak vidět - a tudíž ani nikdo nevěděl, co od něj vlastně má čekat. 

Takový chlív ovšem - od vojáka, zdůrazňovaného na každém místě - by asi čekal jen málokdo... 

Škoda, že není ta zkušební doba. 

Prostě by se v ní neosvědčil - a mohl by jít zpátky zase do Černoučku. I se svou politrukyní, která ihned v Listopadu vycítila závan větru - a honem vrátila stranický průkaz. A holt by nezbylo, než vyhlásit volby zase nové... A doufat, že v nich nebude kandidovat znovu král populistů, protože dav je natolik ohlupen, že by ho klidně znovu zvolil. 

Asi ta parlamentní demokracie, bez přímé presidentské volby, měla něco do sebe. 

Ovšem i ta předpokládala, že v parlamentu nesedí jenom samá jelita, ale fundovaní a alespoň trochu slušní lidé. 

Těžko pak volit - pokud - nesedí... 

 

________________________

________________________

 

 Nový president se předvádí, (k213.cz)

Generál Mach (k213.cz)

Děsivá jména. Děsivý soud. (k213.cz)

Slušnost v úřadě (k213.cz)

 

_______________________________

_______________________________

 

 

 

_____________________________

_____________________________