Zmrazení je hodně málo... Podnět NKÚ.

Za to, co dělají ?? I čtvrtina by stačila. Anebo - povinné odvody do fondů solidarity. Na oběti justiční zvůle. 

 

 _________________

 NKÚ - p. Miloslav Kala

                                                                                   Na vědomí :   MSp - odbor dozoru a dohledu

                                                                                                          KS v Hradci - předseda soudu

PODNĚT  k prošetření

mrhání státními prostředky na platy soudců za svévolnou činnost mimo popis jejich práce

Věc usnesení č.j. 23 Co 90/2023 KS v Pardubicích ze dne 21.4.

I.              Ve věci výše zmíněného usnesení KS v Pardubicích, po zaslání odpovědi č.j. Si 457/2023 ze dne 10.5. 23 (viz příloha), konstatují následující :

Senát 23 Co se po dobu, která byla kvalifikovaně odhadnuta na 9 dní (soud sám ji nedokáže specifikovat, což výmluvně svědčí o stylu a způsobu organizace práce na soudu) věnoval činnosti, kterou neměl v popisu práce a která neměla nic společného s jeho deklarovaným posláním.

Jeho posláním bylo projednat podané odvolání, namísto toho se zabýval zjišťováním právního zástupce otce, kde všude zastupoval (či jím vedené odborové sdružení SPRAVEDLNOST) a kolikrát, až následně vydal zjevně nezákonné usnesení o nepřipuštění zastoupení odborovým sdružením, jež je zjevně v rozporu s platným občanským soudním řádem. Ten totiž zastoupení odbory jako jednu z možností pro členy odborů připouští a plně garantuje. Doplňující judikatura navíc určuje, že soudy nejsou oprávněny jakkoliv zkoumat smysl odborů, jejich činnost či cokoliv jiného vyjma jejich registrace a registrace zmíněného člena.

Senát 23 Co se tedy věnoval zákonem zcela nepředvídané činnosti, a to po dobu 9-ti dnů, počítáno od výzvy, kterou zaslal odborům, až po vydání výše uvedeného usnesení (rozhodnutí o nepřipuštění odborů k zastoupení otce dítěte).

Senát 23 Co má aktuálně 3 členy, z nichž každý má plat 145 tisíc korun čistého měsíčně.

V květnu máme 21 pracovních dnů - = 6.905. Kč za den na jednoho člena senátu.

6.905,- Kč x 3 (členové) x 9 (pracovních dnů) = 186.428,- Kč.

Získání zcela zbytečné a irelevantní  informace a vydání zjevně nezákonného rozhodnutí tedy přišlo jenom na platech soudců zmíněného senátu daňové poplatníky na : 186.428,-

Tuto částku je třeba vymáhat jako zaviněnou škodu státu, a to z činnosti, kterou nebyl senát nijak pověřen a která z definice jeho působnosti nijak nevyplývá.

Nadto je ještě třeba zdůraznit, že soud sám specifikuje, jaký má v chodu soudu chaos a zmatek, když jednak bez souhlasu rodičů a bez jakéhokoliv oprávnění leze do spisů jejich dětí (to, že souhlas nepotřebuje, je samozřejmě naprostou iluzí soudu a svědčí jedině o tom, nakolik nekvalifikované osoby mohou dnes na odvolacím soudě působit) - o tom byl uvědoměn ÚOOÚ -  a jednak přiznává, že vůbec neví, co soudci v pracovní době vlastně dělají, nikdo to nijak neurčuje, nevykazuje a nehlídá - takže si zjevně dělají, co se jim zrovna zlíbí.

Buďto loví v jinak nepřístupných registrech soukromé informace pro svoje soukromé záměry (jako i v tomto případě), nebo se vysloveně flákají (o čemž zase svědčí totální absence základních znalostí pro nakládání s opatrovnickými spisy a předpisů na ochranu nezletilých a přístupu do jejich spisů, nemluvě o neschopnosti věcně správně opatrovnické spisy vyřizovat).

V době, kdy stát hledá úspory, se mu královsky placení soudci flákají a šmírují ve veřejně nedostupných registrech soukromé informace pro svoje soukromé účely.

Jenom v tomto jediném případě tedy způsobili škodu skoro za 200 tisíc korun.

Jediný případ na jediném soudě, přičemž okolnosti svědčí o naprosté dezorganizaci chodu soudu, kde je toto možné.

II.          Dále : Vzhledem k přiznané výši měsíčního platu, která je naprosto závratná a zcela nesouměřitelná se zbytkem hospodářství a zejména jeho výsledky, je nanejvýš vhodné uvažovat nikoliv o zmrazení, ale o výrazném SNÍŽENÍ PLATŮ SOUDCŮ, a to zhruba na polovinu - tak, aby se alespoň přiblížily standardům této ekonomiky. Pokud by měly odpovídat i výkonům, znamenalo by to jedině další snížení - na čtvrtinu, či ještě méně.

Propočty, kolik by takové snížení platů přineslo v celé ekonomice, při počtu cca tří tisíc soudců, ponechává autor na NKÚ, či MSp či jiných, k tomu určených institucích, ale už nyní je zřejmé, že to budou stovky milionů, ne-li miliardy korun ročně.

III.       Dále : Pokud by - vzdor výše uvedenému - zůstaly platy soudců na současné, zcela nepřiměřené a ničím nezasloužené úrovni, pak je na místě uvažovat o zřízení SOLIDÁRNÍHO FONDU NA ODŠKODNĚNÍ OBĚTÍ JUSTICE, do kterého by každý soudce povinně přispíval polovinou svého současného platu . Soudci, u nichž by se prokázalo, že odškodnění konkrétních obětí osobně zavinili, by pak přispívali třemi čtvrtinami. Vzniknul by tak fond s dostatkem prostředků na odškodňování obětí justiční zvůle, a to už nikoliv na účet nás všech - tedy daňových poplatníků, kteří z většiny za nic nemohou - ale na účet soudců, a to i konkrétních soudců, kteří mají justiční zlovůli na svědomí.

Žádám tímto NKÚ, aby podaný podnět podrobně vyšetřil, zjištěné výsledky zveřejnil a následně aby informoval vládu o zmíněných podnětech - tak, aby se mylně nedomnívala, že odškodnit oběti justice je nějakým zlem, kde se pumpují peníze do soukromých osob, jež pak jinde chybí - ale aby žila s vědomím, že prostředků je dostatek a přiznaná odškodnění za poškození osob justiční zvůlí tomu tudíž i mohou odpovídat - stejně, jako v jiných, vyspělých zemích .

S pozdravem

                                                                                                       Za  o.s. SPRAVEDLNOST

                                                                                  Ing. Jiří Fiala, nar. 11.8. 1963, předseda

 

Příl:     - Dopis KS v Hradci č.j. Si 457/2023 ze dne 10.5. 2023

_____________________

_____________________

 

 

 

 

_________________________

_________________________

 

 

 

 

 

 

______________________________

______________________________

 

 

 

 

 

__________________________________

__________________________________