Justiční reformy v zahraničí

a poučení z nich. 

Aneb : Nejdůležitější informace je vždycky jen tak mezi řečí... 

Stejně, jako to psal kdysi Karel Čapek - že při svědectví má váhu jenom to, co svědek  vypustí z úst při přeřeku, nevědomky... To je ta jediná čistá pravda, kterou za celou jeho výpověď obvykle uslyšíte. 

Myslím, že v souvislosti s justiční reformou se zmiňovaly hlavně dvě země : Donedávna Polsko - a později, aktuálně - Izrael. 


Dvě dosti odlišné země, jedna členská Evropské unie, a - postkomunistická. Druhá komunismem neprošla. A členem Unie není, takže do jejích věcí nemá kdo co zasahovat. 

Polská reforma byla proto právem presentována jako demokratizační, namířená proti starým strukturám.

Bylo až neuvěřitelné, jakou nevoli to v evropských strukturách vyvolalo. Aneb : Neobolševik našel v EU stejnou oporu, jako staří komanči v Moskvě.

Vždy v  první řadě nenávistných komentářů vůči Polsku v této souvislosti stála - jako již tradičně - česká oficiální propaganda. Podivné, že ? Dvě sousední země, oficiálně proklamující přátelství a spolupráci, dvě členské země EU i NATO - a jak jen mohou, jedna na druhou hází bláto.  Výmluvný to důkaz o tom, kdo v tzv. sametu vlastně vyhrál a kdo to tady i nadále řídí.

O tom ostatně není třeba nijak pochybovat - stačí se podívat na škálu postkomunistických presidentů - a musí být každému naprosto jasno. 

Polská reforma - zdá se - vyzněla do ztracena. Není nic - alespoň u nás - známo o jejích výsledcích, o tom, jak se osvědčila a jak daleko došla. 

Co je známo - že Brusel na ni plive i nadále. Ba i trestá. A to dosti neurvale. 

 

A teď Izrael. Blízkovýchodní země, sice demokratická, spřátelená s USA (stejně jako Polsko) - ale tam podobnosti končí. Až - na jednu. Víte, jakou ?? 

Totiž - že v obou zemích usilují o reformu justice (a omezení moci soudců) - pravicové vlády.  Tedy - skutečně pravicové, ne jen podle proklamací a volebních prohlášení. 

Israel komunistickou minulost nemá, nelze to tedy brát jako pokus o demokratizaci justice. I tady ale bylo zřejmě třeba sáhnout na moc nikým nevolených soudců. 

I tady to vyvolalo bouři ve společnosti - dokazující, jak mocné jsou především ty síly, stojící za dosavadní podobou justice. 

A - které to jsou ?? 

V reportáži ČT to - zjevně mimoděk - zaznělo. Proto je třeba na to upozornit zvlášť : Banky !! 

Banky mají enormní zájem na konzervaci stávající justice - a protože mají spoustu peněz - mohou si dovolit financovaT  řadu akcí. Především demonstrace a nejrůznější formy občanského protestu - a také - a to je vůbec bod 1) - média. 

Žijeme v době mediální, každý ví, že co není v médiích, to neexistuje, a naopak - je-li v médiích i sebevětší prkotina, stává se kardinálním problémem. 

Co myslíte, proč zrovna ti nejbohatší - tedy banky - mají zájem na konzervaci stávajícího stavu justice _ a proč zrovna pravicové vlády sahají po jejich reorganizaci - a - omezení. 

Odpovědi zde nenajdete - máte to, milí čtenáři, za domácí úkol. 

Nejzajímavější názory, nápaDY  a náměty zveřejníme. 

A ještě něčeho si všimněte : Polsko se kritizovat smí, to je přímo v módě,  Izrael - nikoliv. 

A přesto - pokud jde o justici - nenechávají na něm oficiální komentátoři nitku suchou. 

Proč asi ?? A kdo za tím tak stojí ?? 

Vidíte všichni, jaká je to mocná vlivová skupina ?? 

A proč se ŽÁDNÉ  vládě u nás do reformy justice nikdy nechtělo a nechce - ač je to to vůbec nejdůležitější, co tenhle stát potřebuje ?? 

_____________________________

_____________________________

 

 

 

 

_________________________________

_________________________________

 

 

 

 

 

Potvrzení o to