Oficiální kritéria výběru ...

... vedou pouze k výběru oficiálně vyhovujících, fakticky zcela neschopných jedinců mimo mísu ... a svědčí o selhání systému jako celku. Českého systému. 

 

Při příležitosti výběru nového ředitele Úřadu práce nemohu se nezamyslit nad systémem, který vede tuhle společnost totálně ke zmaru a do háje - a přesto za potlesku veřejnosti, jak je všechno v pořádku. 

Stále častěji si říkám, přijdu-li na prakticky libovolný úřad - a zvláště typické je to třeba pro Krajský úřad St.č. kraje - jak to, že tam tihle lidé vůbec mohou pracovat ? Vždyť neumí to hlavní - totiž myslet nad výsledky své práce, jestli ty vůbec něco vůbec někomu přináší. 

Přesto ale - oficiálně splnili všechna kritéria (skoro se mi chce říci spíše kreténia), všechno je tudíž v nejlepším pořádku - až na to, že nic neumí, a zejména ne to, co umět mají - ale koho to zajímá, že ? 

Příklad : Nedávno jsem poslal oznámení - a žádost o info - právě krajskému úřadu. Věc se týkala silniční správy. Ta sedí ve stejné budově, je to jejich dceřiná organizace. Protože se ale jednalo o věc, kde se úřadu vůbec odpovídat nechtělo - dostal jsem odpověď, že nejsou úřadem věcně příslušným, a tudíž věc založili. 

Odpověděl jsem : A co to takhle postoupit těm, komuž to náleží ?? 

Ač to byl jen mail, od jisté doby si na moje maily dávají velkého bacha - a vyhodnotili ho jako "stížnost". Takže - odpovědělo oddělení stížností - že věc přešetřilo - a "všechno je v pořádku", protože organizace je opravdu povinna věc věcně nepříslušnou pouze založit. A vyrozumět o založení podatele. 

Na to jsem se zeptal, jestli nikdy neslyšeli o povinnosti postoupení a sdílení informací mezi státními a veřejnými orgány. No - zjevně neslyšeli. Ale předpisy nikdo neporušil, všechno je v pořádku, bagatelní záležitostí na 5 minut se dva týdny zabývala dvě oddělení krajského úřadu - přece si ty platy nějak zasloužit musí, že ?? 

Normálnímu člověku nad tím zůstává rozum stát. 

Ale zpátky k úvodu. Tedy - k Úřadu práce. 

Pan ministr - Prasečkář -  si stěžoval, že předchozí ředitel Úřadu práce nebyl schopen ani za rok provést sebemenší změny v organizaci úřadu, které mu byly uloženy. Věřím tomu, Úřad práce je jeden velký moloch, zjevně řízený naprostým idiotem - a snad i placeným za to, že idiotem je a zůstane - a že nikdy žádné změny nezavede. To tak - aby ještě změny zaváděl !! 

Takže - trvalo mu to sice rok (v normální firmě se vyhazuje už po měsíci, i dříve, pokud nejsou žádané změny vidět...) - ale dobral se toho, že ho přeci jen vyhodil. 

A výsledek ?? 

Člověk by se těšil, že teď to tedy pošlape, že vybere někoho, kdo tomu rozumí a ví, co chce - tedy, že chce něco víc - než jen prachy pro sebe. 

No - na výsledek se podívejte : 

Nachystejte červený koberec, přichází nový generální ředitel Úřadu práce (denikreferendum.cz)

 

Už od pohledu, ani jeden z nich nepůsobí důvěryhodně. Pak si přečtete, že předtím dělal (nový ředitel) v ČEZu. Tedy - nejbohatší české firmě. A teď má řídit úřad pro nezaměstnané ?? Zbláznili se tam všichni ?? 

Kdyby vzali toho posledního Ference Cigoše, co je na Úřadu a bere dávky od dosažení zletilosti, věděl by toho víc, než tenhle nažehlený, zjevně neinteligentní panák - o ničem. 

Čí byl asi tak známý ?? A co od něj kdo může tak asi čekat ?? 

Jak je možné, že se tady vytvořil systém oficiálních požadavků, které - ač splněny - nezaručují v praxi vůbec nic ?? Ba ani tu nejjednodušší funkčnost ? 

Nemohu nevzpomenout na svou někdejší praxi v zahraničních firmách, zejména na překvapení, když jsem přišel k prvnímu pohovoru. 

Zvyklý na české poměry, nesl jsem s sebou diplom, a vysvědčení o státních jazykových zkouškách - jež se u nás musely vždy dokládat, jinak Vám příslušný jazyk - a tedy i příplatek za něj - samozřejmě nikdo neuznal. 

A najednou jsem nevycházel z úžasu : 

Papíry tady nikoho nezajímaly, pohovor se vedl v příslušném jazyce (obvykle angličtině) - čímž byla bohatě přezkoušena její znalost a byla-li vyhovující, s vysvědčením jste si mohli - víte co... To samé s diplomem. Zeptali se Vás, co a kde jste dělali, případně zda máte odtamtud nějaké reference, pokud to byla zahraniční firma, tak je zajímaly - a jinak do koše - a na to je zkušební doba. Nějak vypadáte, něco umíte, něco jste museli u toho pohovoru předvést - a zbytek se ukáže. 

A - stačilo to. 

Jak to, že takhle to nestačí u nás ?? A pak produkují jednoho lempla za druhým. Stačí se podívat na Českou poštu... Jistě tam také všichni prošli "náročnými konkurzy", museli cosi prokazovat - a výsledek ?? Pošta v troskách - a jeden vůl větší než druhý... 

Když přijímá polír zedníka - co mu řekne : Nahoď tady ten metr zdi - a uvidíme. Jak se k tomu umí postavit, co za práci odvede. Papíry - si strč - víš kam ?? 

Buďto umíš dělat - pak papíry nepotřebuješ - anebo neumíš - a pak ti žádné nepomůžou. 

Jak to, že tyhle naprosto jednoduché, a po staletí funkční vzorce, nefungují u vlády a všech státem organizovaných veřejných míst, zejména těch vůdčích, ředitelských a manažerských ? 

K Úřadu práce můžu dodat jenom jedno : Naprosto neschopný prasečkář vybral naprosto neschopného ředitele, což je bystřejšímu oku zjevné na první pohled. 

A můžete uzavírat sázky, jestli je to pravda, nebo ne - a jak dlouho tam vydrží - a co po něm zbyde... Za chlív. 

 

 

 

 

___________________

___________________

 

 

 

________________________

________________________

 

 

 

 

__________________________

___________________________