Soudce Kras podává ruku veřejnosti

 

Justice by měla nést důstojně kritiku veřejnosti a nesnažit se kriminalizovat své oponenty, píše soudce Kras ve svém rozsudku ve věci dlouholetého trestního stíhání Luboše Patery za uspořádání tiskové konference, která místním maškarám – soudkyním severočeské justice – jaksi nešla pod nosíky. Luboš Patera byl letos konečně po pěti letech soudních tahanic, které mj. skončily i kárným řízením se dvěma soudkyněmi a odstoupením předsedkyně Okresního soudu v Teplicích, zproštěn naprosto nesmyslné a hanebné obžaloby. Státní zástupce se neodvolal, takže verdikt je pravomocný a kauza končí.

Je to právě veřejnost, o kterou by se justice měla opřít, pokud bude čelit útokům na svou nezávislost – dodává mladý soudce Kras. Inu, zdá se že soudce Kras je „chytrý kluk“ a vše nasvědčuje tomu, že jeho předchůdkyně v případu, soudkyně Filevová, která mj. proslula svým výrokem, že „Ústava jí nezajímá“, mu nesahá ani po kotníky.

Za povšimnutí jistě také stojí, že případ se smysluplně pohnul, právě příchodem soudce Krase. Ač ještě mlád, zvládl Mgr. Kras jak průběh řízení před početnou veřejností, tak zdůvodnění svého rozhodnutí zjevně na v naší justici nevídané úrovni. Jeho výkon ostře kontrastoval s tím, co předváděly místní severočeské soudkyně včetně předsedkyně Okresního soudu v Ústí na Labem, Eleonory Studničné, ať už řízení vedly či v něm vystupovaly jako svědkyně a údajně poškozené. Vystupování všech těch soudkyň byla doslova ubohost sama, ještě dokonce větší než samotné trestní stíhání, které si při drbech u kávy proti Luboši Paterovi sesmolily.

Ukazuje se zdaleka nikoliv poprvé, ale znovu a znovu, že jednání (zvláště ta těžká a náročná) zvládají nesrovnatelně lépe soudci- muži a tak znovu vyvstává otázka o vhodnosti tak masivního obsazení justice ženami, jako je nyní. Přirozeně, že tato špatná personální politika se na pochybné úrovni justice projevit musí a také projevuje, jak nepřehlédnutelně je patrné i z každodenní praxe.