Nemůžeme - není totéž, co nechceme !

Pelikán

Stát jenom za letoší rok vyplatil na odškodném za chyby úředníků 77 milionů - říká zpráva z přehledu zpráv z 29. srpna.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/215411000100829/

Ještě byla doplněna přímým vstupem ministra spravedlnosti, Roberta Pelikána  - neboť každý správně chápe, že naprostou většinu této částky představuje odškodné za resort právě ministerstva spravedlnosti, a tedy chyby - správněji a častěji naschvály - soudců, a ten si stěžuje, že prý nemohou tyto škody po pachatelích vymáhat, protože by dotyčný musel být nejprve kárně odsouzen - a teprve potom po něm lze něco vymáhat - a než se tak stane, dávno proběhnou všechny lhůty.

Chudák malá - o tom, že nemalá část těchto "průtahů" nepředstavují žádné "průtahy", natož pak objektivně zaviněné (tedy vlastně nezaviněné), ale otevřené - a zcela beztrestné - zneužití pravomocí soudců - (viz psychopat Blázna, ale v tomhle rozhodně není sám, jen se stal nejviditelnější špičkou ledovce) - pan ministr samozřejmě neutrousil ani slovo.

Je dost možné, že to pan ministr ani neví - a pokud se budou celé resorty, ba klíčové resorty - svěřovat takovýmto jelimánkům, bez životní i odborné praxe - tak je i možné, že tento stav nebude překonán nikdy (tedy že ministr nemá ani základní pojem o resortu, který má řídit) - a proto - hlavně pro něj - jsou určeny tyto řádky. Protože on by vědět měl, vědět má a musí.

Mluvíme-li o odškodném v resortu justice, je třeba vědět, že mluvíme o naprosto zanedbatelné špičce ledovce - skutečný rozsah justičních přehmatů, naschválů a zneužití pravomocí je takový, že pokud by měl být odškodňován celý, mluvili bychom o čísle ne v desítkách milionů, ale v desítkách miliard. To za prvé.

Za druhé je nutno vědět, že stát si vytvořil všechny možné prostředky pro to, aby nikdy neručil za nic, včetně lhůt, které jsou tak kratičké, že jsou vlastně nesplnitelné - a nejlepší příklad poskytnul právě čerstvý soud na Praze 2 o moje odškodnění za 5 měsíců nezákonného výkonu trestu : Totiž nejprve nešlo nárok uplatnit, protože neskončilo trstní řízení - a až skončilo, byl už nárok - podle MSp i podle soudu - promlčen.

Tedy evidentní naschvál, protimluv, chyták - jak se říká v angličtině - a jak zní titul světoznámého románu, co češtiny překládaného jako Hlava 22 - v originále "Catch 22" - přičemž catch je vlastně past, chyták - ne hlava, byť právní, v dokumentu. Prostě - nikdy nesplnitelné ustanovení, kdy před bodem 1 je potřeba splnit bod 2, ale ten nelze splnit, dokud nebude splněn bod 1 ... Do nekonečna.

Dále : O odškodném, jeho výši a jeho přiznání rozhodují soudci.

Tím je řečeno vše.

Soudcovská "solidarita" je pověstná, proti kolegovi nikdo z nich nepůjde - a ani nesmí, zakazují jim to přímo jejich stavovské pokyny a předpisy ("ctít a respektovat práci jiných soudců ...") - no, takže, ukažte, co máte - jo, bolístku - no jo, my Vás drželi v base, co ? Ale vždyť tam bylo teplo - nemusel jste doma topit - dali Vám tam jistě najíst (o kvalitě mluvit nebudeme, ale neumřel jste, takže to jíst asi šlo ...) - no, takže omluva by snad stačila, ne ?

A to už mluvíme o případech, kde : - Někdo uznal, že rozsudek byl zcela nezákonný a zrušil ho (v naprosté většině se samozřejmě potvrdí i evidentně nezákonný rozsudek, maximálně se trochu zmírní trest, aby to tak nebilo do očí - a hlavně - aby přeci někdo z nás "nepochybil" - a ten lump se pak na nás nechtěl ještě hojit ... )

a

- dotyčný si pohlídal pracně všechny lhůty a z MSp usoudili, že ANO, že nic nepromeškal ...

Kolik takových lidí je ?

Když to odhadnu ze své bohaté praxe - tak to může být maximálně 5 % všech nespravedlivě odsouzených. Ti ostatní se na to vykašlou, stejně tuší, že skoro nic nedostanou, nemají na právníky, sami si žalobu napsat neumějí - a jsou rádi, že jsou rádi a z toho venku. Alespoň pro tentokrát. Což je ale jen dalším návodem, aby to dotyční, co je tam poslali,  zkusili příště znovu - a razantněji.

Takže tohle všechno je třeba vědět, když mluvíme o 77 vyplacených milionech odškodného.

A dále :

Když jsme jednou - asi před 5 roky - přišli na MSp s kamerou se zeptat, zda dotyčnému soudci (a byl to ten psychopat Koudelka, za dotaz na nějž mě neváhali zavřít ještě pět let potom !!) naúčtovali alespoň to směšné odškodné, co mi tehdy vyplatili - tak - nenaúčtovali. Když jsme se ptali, proč - tak vykládali ... no, zhruba totéž, co Pelikán dnes, v téhle reportáži - že by musel být nejprve kárně odsouzen, že na to jsou krátké lhůty - a že mezitím se to promlčí.

A když jsme se zeptali, jestli mu alespoň to kárné řízení navrhli - tak, nenavrhli !

Takže to ani nezkusili.

A když jsme se zeptali, proč - tak jsme - po dlouhých vytáčkách - dostali konečně pravdivou odpověď : Protože NECHCEME. 

Ne že nemůžeme, ne že jsou krátké lhůty - ale protože NECHTĚJÍ.  A je jasno !!

Vrána vráně přece oči nikdy nevyklove - a anonymní daňový poplatník rád zacvaká ...

Jestli někde soudní poroty tragicky chybějí, tak především ve sporech občana se státem. Protože v současnosti o výši odškodného rozhodují buďto titíž grázlové, co to bezpráví napáchali, nebo jejich nejbližší kámoši.

V praxi ono pověstné - stěžovat si na Göringa u Hitlera - nebo obráceně ?!!

Mimochodem - jestliže je údajně právně tak složité náhradu škody po soudcích vymáhat - tak ministr je přece ob den v Parlamentu - tak proč to tam nenavrhne ?!!

Když lze navrhovat - a schvalovat - takové šikanozní nesmysly, jako zabavovat řidičáky za výživné (a tedy často likvidovat poslední možnost obživy postiženého) - tak proč by nešlo schválit rozšíření lhůt na uznání chyb soudců a vymáhání náhrady způsobené škody ?

Samozřejmě, že  BY TO ŠLO  - JEN BY SE MUSELO CHTÍT !!

Proč zločiny proti lidskosti jsou všude na světě nepromlčitelné - zatímco český soudce si strčí doslova koho chce do basy - a už za půl roku mu to nikdo nesmí ani připomenout, natož po něm něco chtít - vždyť by to byl zcela evidentní útok na nezávislost soudu - copak to není zřejmé na první pohled ?

A tak ministr dál klidně blábolí ty svoje bludy - o tom , jak po nikom nelze nic chtít, ani z toho směšného minima, co už stát nedokázal ani zapřít, ani upřít - a soudci se dál chechtají, zneužívajíce pravomocí, které jim demokratickou cestou nikdo nedal, do alelujá ...

Á propos, nemáme moc nízké platy ?

No jo, hergot, zase už je to půl roku, co nám je nezvedli ... TAKOVÉ BEZPRÁVÍ !!  Tak to s tím musíme, safra a honem, něco dělat !!

Naše platy se nepromlčují přeci nikdy !!

_____________________

http://www.novinky.cz/domaci/252483-drahe-chyby-uredniku-stat-musel-zaplatit-400-milionu.html

 

http://www.nasepenize.cz/za-chyby-uredniku-jsme-zaplatili-400-milionu-stat-s-tim-pocita-9957

 

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Za-chyby-uredniku-plati-stat-Desitky-milionu-rocne-197834

 

http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/domaci/chyby-uredniku-staly-stat-na-pokutach-400-milionu.html

 

_____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-02 16:20
Komu slouží protikorupční policie :-?
blog.aktualne.cz/blogy/jan-urban.php?itemid=25857
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-03 19:36
Stát je dojná kráva

O co jde estébákovi Babišovi?

Vybírat daně, aby stát měl peníze na další lumpárny.
J.K. :-?

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-03 19:38
Exekutorská odveta :-?
novinky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.