Štěstí prvňáčka netrvalo dlouho ...

Jeden měsíc.

Zhruba jeden měsíc od chvíle, kdy se veřejnost dozvěděla o štěstí malého prvňáčka v Arménii, toto štěstí skončilo. A věřme, že jsme k tomu zveřejněním nepřispěli...

Otce i jeho syna přepadli na cestě do Jerevanu španělské bezpečnostní složky, vedené tamní konzulkou - a dítě, nerozumící španělsky ani slovo, prostě unesly.

Můžeme se ptát, jak Česká republika, tolik kritizující Norsko a jeho opatrovnický systém, poskytla ochranu svému občanu a jeho synovi za situace, kdy ji opravdu nutně potřebovali ...

Jaký šok musí právě prožívat nešťastný chlapec, o tom se netřeba šířit... A sotva se kdo pokusí tvrdit, že to bylo " v nejlepším zájmu dítěte".

Přebíráme dopis nešťastného otce, Tomáše Jadlovského, adresovaný redaktorce ČT Jitce Szászové, zaslaný i naší redakci :

 

Členská země EU, Španělsko, se uchýlilo k metodám Islámského státu ... Vpravo dole organizátorka akce ...

_______________________

 

Vážená paní Szászová,

děkuji za odpověď a Váš zájem. Tento týden se situace radikálně změnila. Ve středu mi syna sebrali a manželka s ním zmizela. Ve Španělsku bylo někdy na jaře klasicky na přání matky přijato předběžné opatření, že jediným zákonným zástupcem Mirečka je matka, já jsem zbaven rodičovských práv, k tomu přidali papír od soudkyně z Prahy 5 Hany Vrané, jak prvoinstančně předala v průběhu řízení místní příslušnost a celá moje zdejší obhajoba před arménskými úřady, že věc musí řešit český soud, přišla do háje. Odvolací soud její usnesení z února zpětně v září potvrdil, což jsem se dozvěděl až dnes. Podám teď dovolání na Nejvyšší soud, ale Mirek je ztracen, už za ním nemůžu, ve Španělsku je na mne vydán zatykač, podrobnosti jsou v rozhovoru, který jsem dal nedávno serveru K 213, níže přikládám odkaz.

Převzetí syna proběhlo banditským způsobem, dohodli jsme se v Karabachu na zdejší policii na cestě do Jerevanu, kde jsme měli na velvyslanectví sepsat protokol, syn cestoval se mnou a měl zůstat se mnou i přenocovat, protože ke své matce nechtěl. Pár kilometrů před Jerevanem byla scénka jak z mafiánského filmu, najednou nám cestu přehradilo auto, mně i řidiče vytáhli neznámí lidé a drželi nás mimo, už byla tma. Manželka syna odtáhla s křikem do auta, které mělo diplomatické značky a řídila ho španělská honorární konzulka v Jerevanu Armine Adamjanová. Poté nám z mobilních telefonů ukradli baterie a odjeli. Vůbec tedy nepřeháním, když o Španělsku mluvím jako o mafiánském státu. Chování této konzulky už řeší arménské ministerstvo vnitra, v pondělí k tomu budu podávat svědectví v Jerevanu. Nyní se na pár měsíců odstěhuji z Karabachu do Jerevanu, a potom se rozhodnu, co v mém životě dál. V pondělí kvůli stěhování a svědectví nebudu na internetu, ale zařídím si připojení v novém bytě rychle. Jinak jsem dostupný od této chvíle kdykoliv přes víkend a potom asi od úterka, v podstatě celou denní dobu, časový rozdíl mezi námi jsou dvě hodiny. Budu teď mít plno času, budu o svém případu hodně psát a zveřejním vše, co bude možné. Mé skypové jméno je tjadlovsky, rád s Vámi promluvím, a budou-li otázky nebo aspoň témata předem, jedině dobře. Témata a čas rozhovoru můžeme dohodnout i elektronickou poštou, stejně jako otázky a odpovědi, pokud by to pro Vás tak bylo pohodlnější.

Nevím, jestli se v ČT smí odkazovat na K 213, případně Vám cokoliv z tohoto rozhovoru zopakuji osobně po Skypu. Možná Vás zaráží můj slovník, na bývalého diplomata je to nezvyklé, vězte, že až tam mne dohnala česká a španělská justice. Dnes jsem v situaci, že ve Španělsku je na mne vydán mezinárodní zatykač, který Arménie neuznává, ČR neví, jestli ho uzná (viz K 213), přitom podle našeho práva nic z mého konání trestné není, manželka syna bez mého vědomí odvezla dvakrát, dnes už vlastně třikrát, samozřejmě beztrestně. Tak jsem v podstatě uvízl na svobodě v cizí zemi, teď už bez syna a nevím, jak se se mnou bude zacházet kdekoliv jinde. Jak jsem řekl na K 213, žádná česká ani unijní instituce mi nepomohla. Ale ničeho nelituji, těch 360 dní se synem v Arménii a Karabachu bylo nejhezčích v mém životě. Mirek si bude pamatovat, jak jsem ho měl rád, co jsem pro něj udělal a co jsem ho naučil. Už čte česky, umí si hledat na internetu, ví, že má ode mne schránku se všemi doklady o chování jeho matky. Fotky odsud už jsou většinou na Rajčeti, které znáte, během víkendu tam ještě přidám poslední fotky ze školy.

Pokud chcete o případu informovat, budu moc rád a doporučuji prostudovat také nejnovější věci ze Střídavky, abyste byla v obraze, a také oslovit ředitele ÚMPOD, který je Mirkovým opatrovníkem. Jeho vyjádření z Vašich dřívějších reportáží, že dochází k určité kolizi, je velmi povrchní. Nechť se jako právník vyjádří k tomu, jak fungovaly protiprávně španělské soudy a zdali je v právním státě možné na přání jedné strany změnit uprostřed řízení soud, zemi a tím i legislativu. To by asi řekl jakýkoliv právník. Samozřejmě chápu, že necháte vyjádřit i protistranu. Na Vašem rozhodnutí nechávám, zdali k mému případu nechat promluvit i šéfredaktory K 213 Jiřího Fialu a Střídavky Aleše Hodinu, kteří případ znají a mohou Vám popsat i širší kontext české opatrovnické justice, stejně jako řadu únosů českých dětí do zahraničí, později legalizovaných českými soudy. Přidávám jejich adresy do kopie. Jako hodně obecný kontext byste mohla také posoudit, jak nepomohli čeští představitelé mně ve světle současného mediálního a politického humbuku kolem českých dětí v Norsku. Bohužel mé příjmení nekončí na -ová, takže se asi žádného úředního zastání nedočkám.

Jsem pružně k dispozici.

S pozdravem Tomáš Jadlovský

http://www.k213.cz/JOOMLA/2141-prvnacek-v-armenii

 

---------- Původní zpráva ----------
Od: Szászová Jitka ext.
Komu: Tomáš Jadlovský
Datum: 9. 10. 2015 15:44:07
Předmět: RE: K rukám paní Jitky Szászové

 

Dobrý den,
 
omlouvám se za opožděnou reakci.
 
O případ se určitě dál zajímám. Pokud by bylo možné, ráda bych si s vámi zavolala / zaskypovala... Dejte vědět, jak a kdy by to bylo možné.
 
S pozdravem,
 

Jitka Szászová
Redakce zpravodajství
Česká televize
Kav
čí hory, 140 70 Praha 4
mobil: 776 795 423
www.ct24.cz

 

_______________________

 

 

 

 

Comments  

+1 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-09 17:55
Jak můžou členové španělského velvyslanectví odebrat někomu dítě na svrchovaném území Arménie. To je normální únos, neměli na to pravomoc ani kdyby měli mezinárodně platný rozsudek. Já být arménským presidentem, tak je všechny vyhostím a dítěti nedovolím opustit zemi...
Já jsem velmi mírumilovný člověk, ale opravdu vidím, že je na čase si pořídit brokovnici a postarat se sám o sebe.
_______________

Jistě sehrál roli moment překvapení ...
A asi jako ti exekutoři - jo, udělali jsme prasárnu - a - stěžujte si !!
Hlavně, že máme dítě pod kontrolou ..
_______________
Tu diplomatickou nótu, kterou to může stát, si řekli, že unesou.
A válku jim kvůli tomu jistě nevyhlásej ... :eek:
_______________

Jo, a řekl bych, že brokovnice nebude stačit.... :eek:

Spíš celá kulometná rota, raději v opancéřovaném autě ... :-x
_______________
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-09 20:00
Freeeurope :

V Arménii se dopustila španělská konzulka s nejvyšší pravděpodobností těžkého zneužití svého postavení a … nevylučuju, že i v arménských zákonech musí být nějak kodifikován trestný čin únosu, který ona organizovala, a musí být postavena před odpovědnost, a protože je to konzulka, tak i španělský stát, který ji vyslal. :cry:

Třeba zde panu Jadlovskému obrátit se na arménský soud, dovolat se vykonavatelnosti jeho rozsudku. A je na arménském soudu, aby se obrátil na příslušné orgány Arménie, aby nekompromisně požádaly Španělsko o vrácení uneseného chlapce zpět do Arménie.

Otázka je, co dělala arménská policie? Neboť jakkoliv pachatelé únosu přijeli autem s diplomatickými poznávacími znaky, měla plné právo jim v činu zabránit a zadržet i konzulku i pracovníky španělské ambasády, a i když diplomatická imunita brání arménským úřadům tyto na místě potrestat – měli právo je jako persony non grata s okamžitou platností vyzvat k opuštění země do 24 nebo 48 hodin. :eek: .

Jediný zádrhel však může být tento: Měl pan Jadlovský se synem od arménských úřadů politický azyl? Výrok soudu přece mohl být dobrým podkladem¨pro žádost, neboť španělským rozsudkem bylo ohroženo zdraví a výchova, ne-li život chlapce. A Arménie není členským státem EU (naštěstí).

Na druhé straně: I kdyby měl pan Jadlovský jen povolení k dlouhodobému pobytu, i tak není možné, aby pracovníci cizího diplomatického úřadu přepadali pokojné občany jakéhokoliv státu, legálně pobývající na území Arménie, a nezákonně je unášeli. Španělské pseudoprávo platí dejme tomu ve Španělsku, nikoliv však mimo území Španělska. i

Ve Španělsku před nástupem nynější vlády premiéra Mariana Rajoye v r. 2011 vládl od r. 2004 let režim ultralevicového fanatika Jose Luize Zapatera, jehož výsledkem je totální ekonomické zplundrování země (čímž se Španělsko mj. stalo zemí s nejvyšší nezaměstnaností v EU) a také značná morální a intelektuální devastace společnosti. A vlastně – Zapaterův režim do „vysoké politiky“ také vtáhl a angažoval i kriminální živly. :eek:

Jedním z „velkých“ činů poté, co se dostal k moci, bylo např. propuštění z kriminálu i komunistických teroristů ze separatistické baskické ETA, odpovědné za pumové atentáty s řadou obětí na životech. 8)

Bohužel rezidua Zapaterova období zřejmě z politiky nezmizela podobně jako u nás estébáci a komunisté či potomci jejich rodinných klanů. A to je také „podhoubí“ španělské soudní mafie, a metody, které tomu odpovídají.

Držím palce panu Jadlovskému a jeho chlapci. :roll:



Freeeurope
+6 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-09 20:04
Myslím, že by nebylo vůbec od věci požádat o stanovisko k tomuto incidentu nejvyšší orgány EU, především Evropský parlament ve Štrasburku - zda TOHLE má být napříště normou chování pro evropské diplomaty mimo území členských států :eek:
+6 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-09 20:16
Olda :

Jirko, stránky K 213 jsou sledovány snad všemi čtyřmi sledovačkami, co tento stát vyživuje. Impulz bych viděl tady. :sad: O.
____________________
To jako abysme se dlouho neradovali - a otec nedával špatný příklad ostatním, stejně jako on, spokojeným s českou opatrovnickou justicí ??!! :eek:

Impuls možná - ale v tom případě mají na španělskou diplomacii dosti značný vliv... :sigh:
+5 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-10 19:26
Jak vznikla amnestie Václava Klause z 1. ledna 2013? :zzz


zpravy.aktualne.cz/.../...
+4 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-10 19:34
Jiří JIRKA :


A jak já často říkávám :
Bohužel J. Fiala nemůže být všude (což je škoda), aby všechny ochránil.

Pamatuji, jak jsi hnal jistou exekutorku, která přijela ukrást dítě tatínkovi se vzteklou matkou a tlupou uniformovaných i neuniformovaných slouhů :eek: .

Kdybys tam tenkrát nebyl, táta by už kluka taky neviděl. :cry:

_________________

To se tehdy opravdu povedlo - a díky tomu zásahu táta dítě dodnes má ... :-)
+3 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-10 19:36
Pan Jadlovský měl jet do Jerevanu s ochrankou. Jenže je jistě drahé ji pořád vydržovat - a taky, to není žádný život, nemoci se volně ani projít.

Chtělo by to zavřít pár z těch, co to způsobují, aby je přešly roupy. Oni jsou totiž - na rozdíl od nás - hodně zbabělí, takže jakmile zjistí, že to jednomu neprošlo, rychle se stáhnou.

Viz psychopat Blázna. :eek:
+7 # Naďa 2015-10-11 19:49
To je skutečně jak zlý sen. Takovým drastickým způsobem jednat se spokojeným dítětem. Ať se nikdy nikdo nediví, že z bezmoci domoci se práva sahají lidé často k činům, které jsou pak na pokraji jednání psychické lability. Tohle ani nemůže normální člověk vydržet!!!
+6 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-11 22:03
Dobrý večer, pane předsedo, mám radost z článku a ještě větší z jeho nejnovější čtenářky. Potrefená husa zakejhala, ta svině Adamjanová, co manželce pomáhala s únosem, už četla K 213. :eek:

Manželka čte česky a už jí to žalovala, madam konzulka volala mému domácímu a mírně hystericky sdělila, že mne dá k soudu, a kde prý jsem, kde bydlím ... :cry:

už se těším na obsílku, když ani nevím, kde budu bydlet.

Hraje si na decentní diplomatku, a nehodí se jí do krámu, že je banditka :-x . Škoda, že se o tom píše jen česky, ale snad se to rozkřikne i tady ... ;-)

T.
+6 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-11 22:08
novinky.cz/.../...

_____________

Místo velvyslankyně v Sýrii musí být obzvláště protekční trefa !! Možná právě pro její věk bych jí tam doporučoval nechat - ušetří se doma za pohřeb, až ji potká Islámský stát. :zzz
+6 # Tom 2015-10-12 19:43
Pokud chce španělská konzulka žalovat pana Jadlovského soudu, pak
přichází v úvahu jen arménský soud, a pochybuji, že by podala nějakou
žalobu jménem španělského státu jako jeho oficiální představitelka.
Naopak - ale je to otázka arménským právníkům - podat trestní
oznámení za únos? Předpokládám, že pan Jadlovský arménskou policii
zavolal, vyrozuměl jsem to z věty o tom, že se věcí zabývá arménské
ministerstvo vnitra.
Pokud uvažováno, že ministerstvo vnitra Arménie učinilo nějaké právní
kroky - pak musel španělský stát byl příslušnými státními orgány o
činu konzulky vyrozuměn, a to by ovšem znamenalo, že jí "teče do bot".
A z toho může pramenit její reakce. A pokud soud prohraje, pak bude
zajímavé,zda za ní španělský stát zaplatí soudní výlohy.
Držím panu Jadlovskému všechny palce, a doufám, že arménské orgány se
nedají vyvést reakcemi paní Adamjanové z míry.

Freeeurope
+4 # Tom 2015-10-13 21:46
O tom telefonátu Adamjanové domácímu pana Jadlovského by nejspíše měla
být vyrozuměna také arménská policie. Na to, a na vyhrožování neměla
totiž vůbec právo, pokud by chtěla učinit nějaké podání arménskému
soudu, pak byla povinna se obrátit na arménské orgány. To lze rovněž
přičíst ze strany arménského státu té konzulce k tíži. Buď za
zneužívání své funkce v Arménii bude prohlášena v Arménii za personu
non grata, či vyhoštěna - a pak si španělské úřady dají s případem,
která jim vůbec nepatří, pokoj, a zvláště pak konzulka, která by za
něco takového v normálním státě mohla přijít o lukrativní pracovní
místo, se dotyčné české matce poděkuje (anebo ji dají na podobné místo
jinam, to bych věřil spíše).

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-14 18:46
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-14 18:47
+1 # Ing. Jiří Fiala 2015-10-14 18:50
20 tisíc - bezvýznamná škoda ... Pokud se ovšem nestane soudci ... :eek:

novinky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.