Polská pravice jde příkladem. Sáhla na důchody estébákům.

To, o čem sní i mnozí Češi, zejména čeští důchodci, že je totiž nehoráznou nespravedlností, jestliže mají dnes bývalí trýznitelé z řad StB řádově mnohem vyšší důchody nežli jejich oběti,

 

 

ač opak by měl být pravdou a nadstandardní důchody je to nejmenší, čím bychom mohli bývalým politickým vězňům splatit alespoň částečně svůj dluh za naše mnohdy letité zbabělé mlčení, když se jim příkoří děla, tak to se v Polsku stává skutečností a polská pravicová vláda jde v tomto ohledu příkladem.

Napadlo ji totéž, co napadne každého soudného člověka : Jestliže komunistický režim byl zločinný a zavrženíhodný, na což i my máme - kupodivu - zákon, pak je stejně zavrženíhodné, aby jeho stoupenci, natož pak hlavní a ničeho se ve své době neštítící opory, pobíraly - za letitý útlak společnosti - násobky důchodů těch, které utlačovali a pronásledovali.

Vláda uzákonila, že důchod bývalých aktivních estébáků (v Polsku SB) nesmí být napříště vyšší nežli je celostátní průměr důchodů, informuje náš zpravodaj z Varšavy.

Ještě bych k tomu dodal, že takto vzniklé přebytky by nemusela důchodová správa do systému anonymně vracet, ale naopak - měl by z nich vyplácet bonusy k důchodům těm, kteří proti komunistickému režimu aktivně bojovali, především pak bývalým politickým vězňům.

A víte, proč i jenom říci totéž nahlas u nás je pořád ještě málem trestným činem ? Protože ti estébáci, nebo jejich dětičky, sedí dodnes prakticky na všech důležitých místech, především ve státní správě.

Abyste, přátelé, napříště nemuseli jen tajně snít o naprostým samozřejmostech, jděte k volbám a volte ty, kdo nabízejí skutečně pravicový program. A tato reforma důchodového systému k němu bezesporu patří.

_____________________

 

Novinky z Polska se sypou - estébákům sáhnuto na vysoké penze 

 

 Maximální starobní důchod bývalých činitelů  SB (polské StB - pozn.) nebude vyšší než střední starobní důchod v běžném systému - informuje rozhlasová staníce RMF FM - s odvoláním se na návrh zákona ministerstva vnitra. Nový zákon má zahrnovat i dodnes činné policisty, kteří kdysi v SB pracovali.
  ¨
Úprava znamená, že bývalí činitelé SB dostanou penzi ve výši nejvýše 2100 zlotých (1 zlotý nyní 6,20 Kč. Ovšem pozor! V Polsku je zvykem udávat výše důchodů brutto, takže po odečtení daně a zdravotního a sociálního zabezpečení to vyjde na cca 1500 zlotých čistého, to opravdu odpovídá celostátnímu průměru - třeba podotknout větší rozdíly mezi příjmy, které byly základem pro stanovení důchodu, v jednotlivých regionech země. Např. ve Varšavě či Wrocławi jsou mzdy i důchody znatelně vyšší - velmi dobré důchody všeobecně pobírají vojáci a policisté - pozn. překl.) - a pozn red. - jako u nás...).

Ze vstupních výpočtů vychází, že návrh se týká cca 12-ti tisíc bývalých činitelů SB, kteří nyní pobírají vyšší platy než je ustálená výše. Střední estébácká penze dělá v současné době více než 3200 zlotých. Avšak bezmála 130 bývalých estébáků bere měsíčně penzi více než 10 tisíc zlotých.

Dle odhadu ministerstva vnitra  ponese s sebou snížení důchodů značné úspory státnímu rozpočtu. Ročně to bude skoro čtvrt miliardy zlotých.

Zdroj: http://niezalezna.pl/81864-byli-sb-cy-z-nizszymi-emeryturami


A rovněž zprávy polské veřejnoprávní televize (TVP) a podrobnosti rovněž v pořadu TV Republika, vysílaném včera, 14.06.2016

Freeeurope 

_____________________

_____________________

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-06-15 16:40
prozeny.cz/.../...

_______________

S hodinkama a kravatou mají vcelku pravdu. Ještě najít někoho, kdo nám
je koupí... :-)

J.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-06-15 16:57
V cem vsem jede Agrofert estebaka Burese?
Z.
reportermagazin.cz/.../
:eek:

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.