Slabá koruna vede k demotivaci dobrých - a následně do pekel

Naše stránky, ani jejich tvůrce, jistě nikdo nebude podezřívat ze sympatií k hradnímu opilci, přesto - musíme konstatovat, že tentokrát -

Má pravdu, pan prezident !!

 

 

Slabá koruna vede do pekel, konečně se projevilo alespoň v základní míře jeho ekonomické vzdělání, slabá koruna totiž vytváří umělý polštář pohodlnosti a lenosti, který spolkne to, co by jinak - při plné konkurenceschopnosti - vedlo k vyřazení a odstavení na vedlejší kolej.

Takhle si mnohý - spotřebitel, zákazník - řekne : Je to sice šunt (případně : služby stojí za ho...), ale aspoň JE TO LEVNÉ.  A to zejména, pokud platím dolary či eury.

Jenže - to jsme tam, kde jsme byli za komunistů.

O konkurence schopnosti nebylo ani slechu, dechu - vše "nahrazovalo" levné podbízení. Tedy to, co nebylo v kvalitě, doháněla - většinou- směšně nízká cena. A ta se pro zahraničí - opticky - tvoří nevýhodným kurzem koruny. Podhodnocenou korunou.

Cesta oslabování měny vede do pekel, resp. tam, odkud jsme si - naivně - mysleli, že jsme už před čtvrt stoletím vyšli. Jak vidno - nevyšli, mnohde jsme se nepohnuli ani o píď.

Když už má - pan prezident - vzácně pravdu - a na to nemusí být žádný velký ekonomický vědec - pak by se měl také zamyslet nad tím, proč právě za jeho vlády se toto děje, kdo jmenuje guvernéra centrální banky a kdo ho taky může odvolat.

Slabá koruna totiž vede k rovnostářství, k demotivaci - protože i ti dobří pak dostávají za svou (dobrou) práci méně.

A to jistě není dobře.

Tahle země by ovšem měla mít hlavu státu nejen jako pasivního komentátora (těch je po různých redakcích stále dostatek, alespoň těch devalvačně levných, pokud jde o kvalitu jimi odváděné práce) - ale jako aktivního spolutvůrce orientace a chodu státu.

Prezident by rozhodně u komentářů zůstávat neměl, byť by měl i vzácně pravdu.

 

_______________________

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1818074-zeman-slaba-koruna-vede-k-lenosti-a-male-konkurenceschopnosti

_______________________

Viz také :

http://www.k213.cz/JOOMLA/2123-o-populismu-neb-podbizeni-se

_______________________

                 

_______________________

_______________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-06-15 18:22
Urážka úředníka za deset tisíc korun. Děláte z nich nadlidi, vztekali se senátoři, zákon ale prošel :eek:

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-06-15 19:15
Prezident nahradil u CNB odbornika Singra amaterem Rusnokem.
Koruna bude oslabovat.
Z. :eek:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-06-15 19:22
Ano, ať jakkoliv propaganda tvrdí, že oslabení koruny mělo vliv na zvýšení exportu, tak je to tvrzení, o kterém lze s hodně velkou jistotou pochybovat. :eek:

Export je především dán vztahem poptávky trhů a nabídkou, jakou je musí výrobce či exportér uspokojit - a především a hlavně uspět v konkurenci.

Každá komodita - a pro české země je to převážně automobilový průmysl - prochází určitými metamorfózami trhů, nesoucí s sebou období zvýšené poptávky, a po jejím naplnění pak i určitou míru nasycenosti trhu - a zde pak se zvyšuje potřeba konkurenceschopnosti.

V případě českých zemí zaznamenáváme v automobilovém průmyslu určité oživení na trhu - to pomohlo.

Jak předznamenávám v předchozích větách, potřeba zvýšené konkurenceschopnosti nedá na sebe dlouho čekat, potřeba bude investovat, importovat nové, výkonné progresivní technologie...

Tomu snížení kurzu koruny nyní stále více překáží.

Jak ukazují nakonec i dlouholeté zkušenosti úspěšných národních ekonomik, efekt dávala vždy produkce co nejvyšší přidané hodnoty. Dvě kritéria jsou pro ni hlavní: Prvé - znalosti toho, co trh skutečně potřebuje, a druhé - výlučnost výrobních a dalších znalostí, jaké s výrobou a realizací na trhu souvisí. Tu mohou dát jen kvalitní lidské zdroje, tedy lidé a bohatství jejich zkušeností s nefiktivní skutečnou kvalifikací, a v oblasti práva i ochrana těchto znalostí proti napodobení výrobku jako jedna z ochran vlastního exportu....Nikoliv tedy podcenění koruny. (Zajisté ani opačný extrém by nepřinesl žádoucí výsledky).
Navíc nevidím za rozumné takto kursem koruny riskovat v době, kdy lze očekávat otřesy i na měnovém trhu, ovlivněné vidinou pozvolného rozpadu EU, za nějž lze očekávaný Brexit označit.

Tomu by zabránila jen poctivá reorganizace orgánů EU ve skutečně fungující souručenství suverénních států - na kterou však je dnes už pozdě.

Brexit je totiž výsledkem nespokojenosti s EU ve formě socialistického levičáckého protikřesťanského superstátu, vměšujícího se do vnitřních záležitostí členských zemí a snažícího se o centrální byrokratické řízení celého kontinentu.

Brexit a snaha různých Merkelových, Junckerů, Vehofstadtů, Timmermansů, Schulzů a podobných politiků EU diktovat jiným státům - nebo dokonce v nich politicky intervenovat na záchranu od moci odstavených zprofanovaných či dokonce případně estébáky či KGBáky prolezlých režimů, čemuž dnes konkrétně musí vzdorovat např. dnešní polská vláda, může akorát motivovat k dalším odstředivým tendencím v EU.

Nemyslím tím však, že by nositelem odstředivé tendence bylo zrovna Polsko - naopak, jeho dnešní vedoucí představitelé chápou situaci tak, jak zde naznačuji, ti jsou jedněmi z nejžhavějších zastánců zachování EU, a na každém kroku zdůrazňují potřebu subjektivity každého členského státu jako podmínku jejího zdravého fungování, jsou si přímo vědomi, že kdo by mohl mít z rozpadu EU dnes radost, je především Vladimír Putin.:eek:


Nejdříve dluhové a nyní už také politické otřesy EU stále většího stupně mohou přinést otřesy řady měn, nevyjímaje především euro.

Brexit může mj. také zesílit jen dopady dosud nevyřešené dluhové krize započaté a odložené řecké, a hrozící italské...Řada velkých bank vydala v uplynulých letech řadu toxických bankovních produktů, krytých množstvím peněžních derivátů, které se stává již nepřehledným dokonce i pro samotné bankovní analytiky.

Někdejší hysterické nakupování eura pod cenou, uskutečněné na základě kontroverzního rozhodnutí guvernéra ČNB Singera za souhlasu velmi těsné většiny bankovní rady, nás může tedy stáhnout jen do další nepříjemné šlamastiky, do které spěje i samotné euro.

Freeeurope :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-06-15 21:28
Rusnok: Budu preferovat u ukončení intervencí předvídatelnost před šokem.

To znamena, ze intervence jsou nutne a musi proto pokracovat, aby koruna skokem neoslabila!
Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-06-16 12:24
Obcane CR mohou ted jen doufat,

Klaus mel stastnou ruku pri volbe Singera guvernerem CNB.
Obcane CR mohou ted jen doufat, ze Zeman s Rusnokem u CNB nevytuneluji stat!
CNB je jedina banka, ktera se tunelovanim nepolozi, takze vysledkem tunelovani u CNB je skutecne vytunelovani statu - oslabeni koruny k hranici 100 Kc za 1 USD!
Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-06-16 14:44
Brexit může přinést šok spíše euru než koruně - a ČNB kupovala fakticky za podceněnou korunu balíky eur, jejichž cena může spadnout. V tomto světle byl ekomickým zločinem před několika lety odprodej pokladu /50 tun zlata/, a tehdy ještě za nevýhodnou cenu. Třeba by bylo důkladné šetření, čí zájmy vůbec sledovali tehdy představitelé našeho rezortu financí. Národním zájem to s velmi vysokou pravděpodobností nebyl.


Freeeurope :P

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.