Odpověď zpěvákovi

Jardovi Hutkovi.

Aneb : K stáru nehloupněme !!

 Zpěváka Jardy Hutky jsem si vždy vážil, a to od první chvíle, co jsem poznal jeho písničky. Což bylo někdy s příchodem na VŠ, Jarda Hutka tady tehdy právě skončil, byv vypakován starostlivou StB, která se obávala, aby jeho citlivé národní melodie a jejich texty nebouřily mladou generaci a nepřipomínaly jí lepší a svobodnější minulost.

Byl a je bezesporu symbolem boje za svobodu, třeba pro mě, hned po Karlu Krylovi.  

Připadaly mi ty jeho texty nesmírně citlivé, přesné, inteligentní - a hlavně : Se mi jevily a jeví jako obraz své doby a svého prostředí, citlivý projev národní duše a národního prostředí, ve kterém vyrostly a vznikly. Jemně zformulovaný hlas lidu, alespoň té jeho lepší části.

Proto mi stojí za to mu odpovědět, když mám pocit, že se vzdálil od problému své doby a přestává jí rozumět. Níže - viz jeho text, co právě rozesílal, spolu s pozvánkou na koncerty, ve kterém se vyjadřuje k Brexitu, tedy svobodně vyjádřené vůli Britů opustit EU.

Jeho vidění se, obávám, liší od reality - tak, jak ji vidím já, a proto bych mu rád k tomu něco sdělil.

Především bych se rád vyjádřil k jeho vnímání, že o Brexitu rozhodli staří a nevzdělaní, zatímco mladí a vzdělaní si přáli v EU zůstat.

To je hrubé zkreslení skutečnosti, proti kterému by se sám v podobných situacích asi vehementně bránil. Stejně jako další údaj - že rozhodnul strach z imigrantů, kteří by narušili britské hranice.

Nutno zdůraznit, že kampaň za vystoupení Británie z EU nebyla ani zdaleka motivována uprchlickou vlnou, ba ani to nebylo téma nejdůležitější. Pokud by se Jarda podíval na volební spoty zastánců Brexitu, snadno by zjistil, že hlavním tématem byli - bruselští úředníci. Hloupí, odtržení od života, nekontrolovaní a nekontrolovatelní - a především : Neodvolatelní. Alespoň volbami ne.

To je něco, co britský občan, vychovaný v tradiční a evropsky nejstarší demokracii, odmítá připustit, převzít, natož vzít za své.

EU se tak před očima svých členů mění v nikým nevolenou diktaturu technokratů, zabývajících se většinou naprostými a naprosto nepodstatnými blbostmi - zatímco věci podstatné pro život jim utíkají mezi prsty nebo o nich, v horším případě, vůbec ani neví a nezajímají je . K čemu pak takovou technokraturu živit a podporovat štědrými dotacemi, na které Británie nemálo přispívala ??

Jak vidno, téma uprchlíků zde vůbec nehrálo podstatnou roli, to je třeba zdůraznit.

Stejně jako to, že Británie byla plná nejrůznějších cizinců z domínií i kolonií dávno předtím, než vstoupila do EU - byla na ně zvyklá a ani se nesnažila jejich příliv příliš brzdit, díky čemuž jich tam také dneska má kvanta, především v Londýně. Takže z xenofóbie bych Brity ani tak moc nepodezříval.

Pro výstup z EU hlasovala především střední generace - tedy mezi 40-55 lety, což rozhodně nejsou starci, ale spíše lidé, kteří již vyrostli z mladické nerozvážnosti i dětinských představ, nasbírali potřebné zkušenosti - a ty zohlednili v praxi.

A nutno dodat, že jestliže byla Británie 42 let členem EU - pak těchto právě uplynuvších 42 let zjevně většinu z této generace nepřesvědčilo o tom, že by to byla zkušenost, kterou by chtěli zopakovat, prodlužovat nebo která by se jim jevila jako výrazně pozitivní.

A to rozhodně nelze ani přehlížet, ani bagatelizovat.

Je to hlas rozhodně právem důležitější, než hlasy mladistvých studentů, kteří - bez praktických zkušeností -  EU znají jen jako prázdninové, štědře dotované studijní programy, plné zábavy a lehkovážného rozhazování cizích peněz.

Jardovi Hutkovi přeji, aby přestal zavírat oči před realitou EU, která ho i tady obklopuje.

Když jsem mu - při nedávné příležitosti - napsal o svém letitém pronásledování justičními orgány, raději neodpověděl - protože nemá co. To do jeho konceptu vítězné sametové revoluce jaksi nezapadá - a nemá na to co říci. Tak prostě přivře oči - a dělá, že to není, nebo že to nevidí.

No, a Britové právě přestali přivírat, natož zavírat obě oči.

A spatřili tak nejen přebujelý, odtržený a odtržitý svět technokratů z EU, nejen to, že tento svět svými nemalými příspěvky pomáhají udržovat při životě (řekněme rovnou - nezaslouženě blahobytném životě), ale i to, co si myslím, že jim vadí ze všeho nejvíc - totiž že tento svět otevřeně pohrdá lidskými právy i názorem voličů, což je něco, co právě Britové nehodlají nikdy připustit.

Jardovi Hutkovi přeji, aby to dokázal pochopit. Také mu přeji, aby se dokázal objektivně rozhlédnout kolem sebe - a uvědomit si, že zatímco jeho pronásledovala státem organizovaná StB ze zcela věcných příčin (byť je můžeme jakkoliv odsuzovat), dnešní pronásledování se děje ještě masověji a ještě nedůvodněji - většinou jenom proto, že se někdo konkrétní nechce smířit s neodborností a zneužíváním postavení konkrétními osobami státního aparátu, které se mu pak otevřeně a beztrestně a dlouhodobě mstí. Což ani za té jeho totality nebylo možné.

Přeji mu, aby dokázal porozumět Britům a jejich demokraticky vyjádřenému stanovisku a vůli lépe, než to projevil v níže uvedeném komentáři a aby se s touto realitou dokázal vyrovnat a smířit.

Neboť nic není smutnějšího než když někdo závěrem svého života zhloupne natolik, že odmítá vidět a přijmout objektivní realitu a v důsledku pak popře vše, oč celý život usiloval a zač trpěl.

 

___________________

___________________

 

Vážení přátelé,
 Evropu obchází strašidlo exitů. Trouba David Cameron z jakési nepozornosti otevřel Pandořinu skříňku referenda a ejhle, vyletěl uprchlíkovský džin pohádek tisíce a jedné noci nebo možná jenom úpír středoevropských migračních hororů, který staré a nevzdělané Brity děsí levnou a ochotnou polskou pracovní silou, která pije britským odborům krev. Před sto lety byla Velká Britanie snad největší světovou říší lidských dějin, která se neptala, jestli smí překročit hranice jiných zemí. Prostě je dobyla, vydrancovala a zavedla v nich své právo. Teď se tento vražedný, vždy vítězící válečník, skleroticky bojí o své vlastní hranice a drobí se na nesrozumitelná území tam kdesi za Kanálem, kde se dá sice žít, ale blbě tam vaří, mají sice dobrý humor, ale strašně tam pořád prší a fouká otravný vítr. A mluví se tam jazyk, který před Kanálem začíná mít svou evropsky oživenou mutaci. Jenže kdoví, jak to vlastně dopadne. Evropská unie je přece jen ten dosud největší mírový projekt lidstva, který má svou váhu a tohle referendum není závazné. Ještě je tu mocný britský parlament a ten teď zasedá uprostřed společnosti, která snad nikdy nebyla takhle blbě rozdělena. Nevzdělaní a staří podrazili mladé a vzdělané. Velká Británie se ocitla v šoku z toho, co vlastně svobodně rozhodla s brutální otázkou, jestli právě referendum je tím, čím lze rozhodovat o tak komplikovaných otázkách svobodně. V takovémto referendu, bohužel, nerozhoduje rozum, ale hesla, emoce a lži, demagogie a všechny podoby strašení. Ve Spojeném království se z toho začíná odehrávat, kromě kocoviny, ještě téměř antická tragédie zbabělosti, podlosti a zrady hlavních aktérů nebo možná jen jakási ochotnická estráda, kde vítězové zděšeni svou výhrou nevědí, do kterého písku zastrčit hlavu a jak co nejtrapněji předvést svou zmatenost. Teď se asi dají čekat události. Přece ti aktivní neprohrají s těmi pasivními, ti mladí a vzdělaní s nevzdělanými a starými. V normální zemi přece neprohraje pravda a láska se lží a nenávistí. Ale jist si úplně nejsem. Žijeme v absurdní době, kdy schopnost jasného úsudku se topí ve zrádných proudech překroucených informací. A nejistota a strach je vždy dobrou předehrou k hnusné opeře dikratury. Rozhodnuto však není nic, jen kostky jsou vrženy a tahle všechna protichůdnost ve mně vyvolala vzpomínku na píseň PROČ, PROČ. Po převratu jsem ji už nehrál, tahle písnička patří do absurdity bolševismu, kdy měla tu léčivost bezbřeze osvobozující srandy. Nahrávka je z hospody v Horní Kalné z prosince 1976.

 http://www.hutka.cz/new/mp32/j0hq6y4kdo.mp3

 srdečně zdravím – Jaroslav Hutka
 www.hutka.cz

___________________

___________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-05 19:32
Nemám panu Hutkovi jeho vyjádření nijak za zlé, vcelku tam popisuje jen něco, co je vidět optikou člověka, jehož obor činnosti je jiný než profese podrobného studium mezinárodních vztahů, historie, atd...I premiér Cameron pravděpodobně podlehl určité atmosféře, a těžko se na něj za to zlobit. Jak se ukazuje pár dní po Brexitu, ti, kteří po něm volali nejhlasitěji, a vedli propagandistické kampaně za Brexit - M. Farage, nebo B. Johnson, nakonec ze scény utekli.
Pokud jde o ty protipolské projevy, rovněž zde se musíme varovat před černo-bílým viděním.
Na západě, i v Britanii samé, se dostávalo nejednou ochrany těm Polákům, kteří v žoldu východních tajných služeb i v rámci z nich vznikajících mafií činili zlo své vlasti. Na druhé straně různým socanům, levičákům a bojovníkům proti křesťanství a za všechny možné úchylky (gender, homosex. Manželství apod.) na Západě Poláci vždy překáželi - jako lidé víry v Boha, jako zastánci pravicově-kozervativních názorů, takže pokud vyvolávany protipolské nálady (v polských mediích o nich je řeč), je nápadné, že z Britanie jsou hlášeny projevy xenofobie jen proti Polákům a nikoliv proti mnoha jinám národnostem, kterých je v Britanii plno v každém větším městě - a na které jsou Briti zvyklí, ano, to je pravda - stejně tak po mnoho let byli zvyklí na onen jeden a půl milionu v Britanii žijícíh Poláků. Časově tyto akce jsou až nápadně shodné se snahou levicového establishmentu unijní byrokracie. Tedy - vypadají jako někým organizovaná akce než jako spontánní projev.
A konečně se blížíme pointě: Je to nejen současná polská vláda, ale vůbec i velká většina polského veřejného mínění, kdo si přál a přeje v EU Británii i Polsko spolu, avšak kdo se nejdůrazněji domáhá reformy EU, nové smlouvy o EU, zakotvující EU jako spojenectví národních států, a slovy Jaroslawa Kaczynského pronesenými předevčírem - typ konfederace. A za jednoznačného a tvrdého odmítnutí levicového superstátu. A označuje za odpovědné za Brexit ne Britanii, ne premiéra Camerona, ale konkrétní představitele Evropské Komise, Evropské Rady a Evropského Parlamentu, a domáhá se jejich demise. To jsou pochopitelně tendende, které bruselské byrokraty uvádí doslova do furie. A mezi nimi i ty, kteří jsou nějakámi vazbami (finančními) motivováni sloužit zájmu Putina.
Ano, Briti si skutečně nedali nechat diktovat nejen bruselskými byrokraty, ale především Berlínem, jenž stojí v pozadí jejich instalace, a stává se více a více Putinovým trojským koněm v EU a Evropě vůbec. Berlín, nebo případně i Paříž, Brexitu litují spíše na oko, nebot Británie jejich snahám o superstát překážela. Dnes ani sám premiér Cameron není přesvědčen o stoprocentní správnosti referenda o Brexitu.
Faktem je, a to bych si dovolil panu Hutkovi (jinak i mémz oblíbenému zpěvákovi) připomenout o těch sondážích portfolia voličů: Jsou ošidná! Totiž: Je sice pravdě, že zůstat v EU si přáli mladší voliči, ALE pozor! Když si vezmeme jiné statistiky, ukazující např. volební účast, pak ta u mladých voličů byla výrazně menší než u starších voličů - a to právě je ta relativita!
Předevčírem se vůči EU jako superstátu velmi kriticky vyjádřil i v samotném Německu čelný politik CDU a ministr financí W. Schäuble. Dovídám se, že jsou i výzkumy veřejného mínění, odhadující, že dvě třetiny německého voličstva si nepřejí EU superstát, nýbrž Evropu národních států. Z více zemí se ozývá názor, že předseda Evropské Komise J.C.Juncker na svou funkci nestačí - pokud ty mírné, včetně premiéra Sobotky, anebo volají rovnou po jeho demisi (v čemž prvním silně a jednoznačně znějícím hlasem byl ten polský...).

Freeeurope :-)
0 # Kalan 2016-07-05 21:29
U nás v Británii má každý právo vyjádřit na svůj názor, i Mr.Hutka milý Watsone.
Ale on žil v Nizozemí, ne v Anglii a navíc už dávno je zpátky v České republice, Holmesi.
Oh...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-06 07:18
Poslete zpevakovi i nasledujici basnicku.
Treba k ni najde noty a obcane si ji budou s nim zpivat.
Z

Historicke referendum 23.06.2016:



Brusel je pro euroskeptiky jak nedobytny bunker,
kde plodi sve nesmysly Jourova a Juncker.



Jejich dilo smrdi lidem v Evrope vic nez chliv,
a proto Britove rozhodli v referendu -"let´ s leave".



Debaty poukazaly na hnuj, ktery zde leta hnije,
cimz odstartovaly rozpad Evropske unie.



Po 70-ti letech tak Anglii a Rude - Komance,
dělí opet vecny kanal - Kanal La Manche.



Junckerova Komise tak muze za to,
ze Evropou zacnou zmitat nepokoje
a spolecnou menu nahradi dolar a zlato. :-)
______________
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-06 07:20
Vystizny plagat:
Kdo ma vetsi duveru KOMUNISTU, nez soudruh Zeman?
Z. :-)
_____________

Viz billboardy na dálnicích.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-06 07:27
Polaci v zahranici:

V Britanii si lide nemohou nepovsimnout opilcu na ulici mluvicicich polsky.
Ti tam ziji jako bezdomovci ziveni statem.
Zeman by padnul driv na zem, nez se na ulici polozi pokrikujici opily Polak.
Snad jedine Rusove predci Polaky v konzumaci Vodky.
Tech Polaku je na Zapade zatim vice nez Rusu a tak se nenavist v Britanii soustredi na Polaky.
Z. :D
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-06 07:32
Brexit z jiného úhlu pohledu :P

tomaskrystlik.blogspot.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-06 20:42
No - to už je co říct...

novinky.cz/.../...

___________

Mimochodem, i když je to jistě pravda, pan Nejvyšší SZ by si měl rozhodně nejprve zamést před vlastním prahem.
Konečně, kdo s tou policií léta - a denně - spolupracoval, dozoroval ji, úkoloval ??
No přeci - samozřejmě, že státní zástupci. A asi by takhle nemohla vypadat, že ? - kdyby oni nebyli stejní... :eek:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-06 20:43
TOHLE je prezident !! To se u nás nikdy nestalo - a za Zemana ani nestane !! :sad:

Dokazete si predstavit, ze by Zeman doporucil 73-letemu Rychetskymu, aby uz odesel do duchodu, ze na USCR musi prijit nekdo mlady, nezatizeny dobou Komunismu?
Z
globe24.cz/.../...
______________
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-06 20:45
zpravy.idnes.cz/.../...





n) Trestná činnost příslušníků Policie ČR, Generální inspekce
bezpečnostních sborů, Vojenské policie a zpravodajských služeb
(tab. II/8a, II/8b, II/8d)
U trestné činnosti příslušníků Policie České republiky (kde koná prověřování
i vyšetřování, stejně tak i zkrácené přípravné řízení, policejní orgán Generální inspekce
bezpečnostních sborů), u trestné činnosti příslušníků zpravodajských služeb (tj. Bezpečnostní
informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace, Vojenského zpravodajství)
a Vojenské policie (o níž koná vyšetřování a zkrácené přípravné řízení státní zástupce), došlo
v roce 2015 tentokrát k výraznějšímu vzestupu počtu stíhaných osob (ze 178 v roce 2012
na 158 v roce 2013, v roce 2014 to bylo 112 a v roce 2015 174) i obžalovaných osob (ze 147
v roce 2012 na 138 v roce 2013, na 89 v roce 2014 a na 139 v roce 2015). Stále se však jedná
o poměrně nízké absolutní hodnoty, takže hovořit na základě těchto výkyvů o trendech lze jen
stěží. Ve zkráceném přípravném řízení se projevily stejné tendence jako u ostatních pachatelů,
tj. nastal výrazný pokles počtu těchto osob řešených ve zkráceném přípravném řízení. V roce
2015 uvedené počty oproti období 2012 až 2014 dále klesaly (ze 43 v roce 2012 na 35 v roce
2013, na 34 v roce 2014 a na 11 v roce 2015, tj. na třetinu). Stále platí, že tato trestná činnost
představuje poměrně malou část z řešené trestné činnosti (v roce 2015 dokonce jen 5,95 %,
v roce 2014 23,3 %) ze všech těchto osob vyřizovaných ve zkráceném přípravném řízení, což
je dáno specifikem jejich trestné činnosti i jejich profesním zařazením.
Podle Zprávy o stavu v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku v roce 2015 Generální inspekce
bezpečnostních sborů zadokumentovala protiprávní jednání u 382 (-72) osob v rámci prošetřované trestné
činnosti spadající do její pravomoci, z toho se v jednom případě jednalo o právnickou osobu (+1).
Nejvíce příslušníků bezpečnostních sborů bylo stíháno pro trestný čin zneužití
pravomoci úřední osoby (§ 329 trestního zákoníku), byl zaznamenán velmi výrazný vzestup,
což odporovalo předchozím trendům vývoje, na 73 osob (+44 oproti roku 2014 a +26 oproti
roku 2013), z toho bylo pro tento trestný čin obžalováno 69 osob (+33 oproti roku 2014, +14
oproti roku 2013). Vzestup nastal i u dalších skutkových podstat. Týká se to např. i trestného
činu přijímání úplatku (§ 331 trestního zákoníku) s 16 stíhanými (+14 oproti roku 2014 a +6
oproti roku 2013) a 15 obžalovanými osobami (+13 oproti roku 2014 a +6 oproti roku 2013).
VSZ v Olomouci poukazuje na případy podezření z trestné činnosti policistů (úniky informací
z trestních spisů, ovlivňování trestních řízení, organizovaná trestná činnost spočívající v „obchodování
s informacemi o trestních kauzách“). Tyto trestní věci jsou vysoce závažné, a to i s přihlédnutím k tomu, že řada
případů ukazuje na špatný stav Policie ČR a na rozsáhlé prorůstání zločinu či klientelistických vazeb do struktur
Policie ČR (příp. i Generální inspekce bezpečnostních sborů), a to i do vysokých pozic, kde se koncentrují
důvěrné a citlivé informace o trestních kauzách, což fakticky znemožňuje úspěšný a účinný boj se zločinem.
Kul. :sad:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-06 20:55
Zdravím Vás pane Fiala!
Četl jsem právě Váš článek o Hutkovi a můžu jen zatleskat.

Na rozdíl od Vás toho pána neznám z dob před revolucí. Znám ho až od této doby a mám ho zaškatulkovaného do přihrádky "Havloid" a tím pádem člověk dobrovolně rezignující na hledání pravdy a těžící z toho, že hlásá stejné zvrácenosti jako "pražská kavárna".

Dneska jsem četl na Parlamentních listech o Halíkovi a to je také docela výživné. Ten člověk musí být úplně bez svědomí, když ještě někomu káže o Bohu!

Zdraví Vás DB.! :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-07 14:13
Vedení policie vyzvídalo, koho vyšetřujeme, říká Šlachta. A pořád jsem slyšel: Dávejte si pozor !

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-07-07 14:13
Oceňovaný důstojník se chtěl vrátit k policii. Jste moc silná individualita, odmítli ho

novinky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.