Netleskejte za drobty !!

Máte právo na mnohem víc !!!

Prohlášení senátního kandidáta ve volebním obvodu č. 37 k ekonomickému vývoji a hospodářské situaci v ČR :

 

 

___________________

 

Současná vláda vydává krátkodobě příznivější ekonomickou situaci v ČR málem za evropský zázrak, je to přitom jen odlesk toho, čeho je česká ekonomika schopna, co by za jiných okolností a za jiné vlády již dávno bylo skutečností a na co mají čeští občané nepopíratelný nárok.

 

Tento odlesk je pak provládními médii (a to jsou skoro všechna, zejména ta babišovská) líčen jako úžasný ekonomický úspěch současné vlády.  

 

Nic však není vzdálenějšího pravdě a radovat se může jen ten, komu stačí okoralé drobty namísto pozvání k prohýbajícímu se stolu plnému vybraných lahůdek v luxusní restauraci.

 

Vládní ekonomové se příliš nenamáhají vysvětlovat skutečnost, že na tzv. průměrný plat naprostá většina zaměstnaných nemůže dosáhnout, přičemž obrovská převaha z nich pobírá plat ne blížící se platu tzv. průměrnému, nýbrž platu minimálnímu, za který by ve většině ostatní Evropy nikdo dávno nepracoval.

 

Je to proto, že struktura pracovních míst – a tím i platů u nás – nemá nic společného s vyspělou ekonomikou a současná vláda neudělala vskutku nic pro to, aby tento nepříznivý stav změnila.

 

ČSSD i ANO jsou zjevně rády – a ještě se tím chlubí v médiích – když mohou obyvatelstvu nabízet místa poskoků, poslíčků, skladníků, manipulačních dělníků, expedientů a doručovatelů, což jsou místa za minimální nebo minimálním se blížící platy, která posunují českou ekonomiku stále více úrovni rozvojové země, představující montovnu, skladiště a současně i šrotiště pro ostatní, skutečně vyspělé státy.  Vládnoucí koalice to přesto vydává málem za bůhvíjaký ekonomický zázrak a úspěch – že namísto z podpor v nezaměstnanosti většina obyvatelstva živoří jen z o něco málo vyšších mezd pro pomocný personál.

 

Přičemž dobře placená vedoucí místa jsou skoro ve všech zahraničních firmách (a jiné už na českém trhu práce dávno přestaly dominovat) s českými pobočkami buďto obsazena pracovníky z mateřských zemí, anebo tato místa na území ČR vůbec nejsou a zůstávají v zemích původu firem.

 

Je to proto, že i know-how těchto firem a jejich technologický růst pocházejí ze zahraničí a mají tam původ.

 

Vždy ?

 

Vždy rozhodně ne. Nelze totiž nijak rozumně vysvětlit, jak je možné, že česká základní věda a výzkum jsou poměrně úspěšnými – ač dlouhodobě podfinancovanými – oblastmi ekonomické činnosti a obyvatelstvo je často omračováno úspěchy českého základního vědeckého výzkumu – aniž by se pak logicky ptalo : A kde jsou aplikované výsledky tohoto výzkumu ? Kdo je použil v praxi – a hlavně : komu přinesly technologický pokrok a tím i výraznou komparativní výhodu na konkurenčním trhu ?

 

A ZDE je především kámen úrazu. Úrazu české ekonomiky, způsobujícího, že pro vlastní občany jsou jen druhořadá, špatně placená místa manipulantů a údržbářů, zatímco skutečný technologický pokrok – často založený na základě zdejších výzkumných poznatků – přináší kýžený rozkvět jinde a jinam.

 

Je proto prvořadým ekonomickým úkolem skutečně zodpovědné vlády zajistit, aby výsledky základního výzkumu a vývoje neodplývaly v podobě lacino koupených licencí a patentů do zahraničí, ale byly přednostně nabízeny – a také užity – českým firmám a českými firmami k využití – a tím i vytváření mnohem lépe placených míst, s mnohem vyšší produktivitou práce.  

 

Je úkolem vlády zajistit, aby čeští výzkumníci přednostně nabízeli výsledky svých výzkumů k využití českým firmám a současně i obráceně, aby české firmy byly povinny přednostně využívat výsledků domácího základního výzkumu pro další rozvoj své výroby a svého technologického pokroku.

 

Pokud by se toto skutečně a efektivně dělo, lze mít velmi hrubým, makroekonomickým odhadem za to, že do pěti let by se minimální mzda rovnala současné průměrné a průměrná by se – při setrvalé míře inflace – pohybovala někde mezi 35-45 tisíci korun měsíčně. S tím, že by na průměrnou mzdu průměrný pracovník také reálně – na rozdíl od současnosti – dosáhnul.

 

Má-li totiž česká ekonomika v nedalekém budoucnu obstát, bude nutně potřebovat při příštích ekonomických a finančních krizích a jejich dopadech – a ty lze velmi brzy a velmi důrazně očekávat – podstatně vyšší úroveň domácí spotřeby, a tu lze zaručit jedině prudce zvýšenou koupěschopností obyvatelstva. A toho nelze zase dosáhnout bez restrukturalizace typu pracovních míst a jejich výdělkového ohodnocení.

 

Suma sumárum : To, co tady předvádí v současnosti Babiš se Sobotkou, je jízda obouchanou škodovkou stovkou, zatímco pro každého z vás je už dávno připraven v garáži nový superb, jen ho nastartovat,  přičemž ti dva tu svou jízdu po výtlucích ještě vydávají za bůhvíjaký úspěch a ekonomický zázrak jejich vlády, že se vůbec máte čím svézt.

 

Radovat se z toho může jedině ekonomicky naprosto negramotný naiva, který by se spokojil i s místem psa pod stolem pána a s drobty, spadlými ze stolu, namísto mísy plné libové pečeně a prvotřídního vína k tomu.

 

Netleskejte těm, co vám nechávají drobty z vlastní hostiny – a žádejte, nač máte plné právo a zasloužený, odůvodněný nárok !!   

 

 

 

Váš

 

 

 

                                                                                                       Ing. Jiří Fiala

                                                                          Kandidát do Senátu ve volebním obvodu Jičín, Nymburk

 

___________________

                  

___________________

___________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-08-15 21:01
16. srpen - 120. výročí vypuknutí zlaté horečky na Klondiku ...

stream.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-08-16 13:08
Nevykrádá TOP 09 Stranu zdravého rozumu? :eek:

Mimochodem, viděl jsem billboardy TOP09 s heslem "Buďte nad věcí silou rozumu" - venku po Praze a jinde.

Neukradla ta Kalouskova partička know-how, intellectual property aka intangible assets P. Hannigovi a Straně zdravého rozumu, haha?

By mne to nepřekvapilo. PR :sad:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-08-16 13:10
Prijeti Eura v CR by jasne ukazalo, ze v CR pracuji lide za plat, ktery se rovna socialni podpore ve vyspele Evrope! :sad:
Vsude dobre,...., tak proc zustavat doma.
Z. :sad:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-08-16 13:16
Nosis plnovous, pak jsi dzihadista - alespon podle policie CR.
Z.

blesk.cz/.../...

_________________

Jen jestli pak není džihádisty - nedochůdčaty celá půlka naší vlády, především z hnutí ANO, vyznačujícími se zarostlou bradou a obrostlou hubou - náběh to k plnovousu, a tedy i džihádu ??!! Jako poslední se připojil sám velkošéf Babiš, svým zšedivělým polovousem připomínající spíše bezdomovce nežli džihádistu, ze kterého by měl jít strach... :P
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-08-16 13:18
Zákon zpřísní postihy za agresi (urážky i napadání) na úřadech

ceskatelevize.cz/.../...

_________________

A co zkvalitnění úředníků natolik, aby jim nikdo nemusel nadávat ?? To by nešlo ???!!!
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-08-16 13:20
O stížnosti na pokutu za ‚traktoristu Šlachtu‘ a ‚zdar útvare!‘ rozhodne soud

lidovky.cz/.../...

_______________

Zase někdo pokutoval pravdivé výroky ?? Šlachta nejen že je traktorista, ale taky tak typicky vypadá. Pro Vesničku mou střediskovou by vhodnějšího kandidáta sotva kde hledali. :P

A pak takovému úředníčkovi nemá někdo vynadat ?? :eek:
________________
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-08-16 13:39
PAKÁŽ drží vzájemně nad sebou ochrannou ruku ...

Soudcovská unie je charita

paragraphos.pecina.cz/.../...
0 # Saxána 2016-08-16 15:41
www.mujicin.cz/uredni-deska/2
Včerejší losovačka v Jičíně.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-08-16 20:01
DO VOLEB SE ČTYŘKOU !!! :-)

4 4 4 4 4 :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-08-17 05:04
Jestli budou voliči vybírat „odpověď“ jako v autoškole – nejdelší je správně – tak jste to měl jisté
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-08-19 13:56
"Ano, každý si ještě vzpomene, jak po volbách v r. 2013 hlásali Sobotka s Mládkem z ČSSD v TV, že zajistili nová pracovní místa, a byla to místa skladníků u Amazonu. Ostatně ani dosud nebyla současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL schopna změnit nepříznivý trend, kdy v ČR vznikají (pokud vůbec) nízkokvalifikovaná pracovní místa s nízkými platy.

Vláda má místopředsedu pro vědu a výzkum z KDU-ČSL, miliardy se dávají na vědu a výzkum, ovšem výsledky v podobě toho, že by výsledky české vědy se promítly do tvorby nových pracovních míst s vyšším platovým ohodnocením v ČR, žádné.

V tom má J.Fiala evidentně pravdu, ač kandidující s programem převážně zaměřeným na reformu justice, neb justice je v katastrofálním stavu, jak všeobecně známo, tak je ale vidět, že rozumí i jiným společenským problémům.

Konečně tedy někdo, kdo vidí, že nestačí udělat jen A, ale je třeba udělat i B, aby se problémy vyřešily, kdo vidí věci v kontextu, což o současných parlamentních stranách nelze říci."

PR :-)

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.