Výročí VONSu ve světle dneška

Dopis světícímu pražskému biskupovi Václavu Malému.  

 V reakci na jeho vystoupení v ČRo, v pořadu "Jak to vidí..."

 Vážený pan

Václav Malý,

světící biskup pražský                                                                                cc :         ČRo 2 – Zita Senková

 

Vážený pane biskupe, 

               Poslechnul jsem si v rozhlase Vaše vyjádření k výročí vzniku VONSu (dne 27.4. – 40 let), jeho poslání a úloze. 

http://www.rozhlas.cz/dvojka/jaktovidi/_zprava/vaclav-maly-proti-potlacovani-lidskych-prav-u-nas-bojoval-vons-jeho-poselstvi-rozhodne-neni-mrtve--1794333

 Současně musím vyjádřit svůj zásadní nesouhlas s některými Vašimi tvrzeními, nemajícími s realitou nic společného a svědčícími spíše o odtržení od ní, nežli o zasvěcenosti do současného života.

 Vaše tvrzení, obsažená v projevu, totiž že „U nás nejsou zavíráni lidé kvůli víře nebo projevům nesouhlasu“, se nezakládá na pravdě a mohu to snadno doložit a dokázat na vlastních případech.

 Stejně jako není pravdou, že by u nás nebyli vězněni lidé za svoje názory. Jsou.

 Dovolte malou – názornou – rekapitulaci :

 Na přelomu let 2010 – 2011 zpracovalo naše sdružení plán dekomunizace justice, se stanovením přesných termínů, dokdy má na kterých soudech k dekomunizaci (a tedy odvolání bývalých komunistických soudců) dojít a jak má být provedena. Dokument jsme zveřejnili – a rozeslali – v lednu 2011.

 V únoru 2011 jsem byl zatčen po konfliktu na Míčánkách, který vyvolala tamní justiční stráž.

 Kdo viděl video z toho dne, nepochybuje, kdo koho napadl a kdo celý konflikt vyvolal : 

https://www.youtube.com/watch?v=76dxm3Qmgfs

http://www.k213.cz/JOOMLA/1031-archiv-1037

Následně jsem byl vězněn 9 a půl měsíce, propuštěn jsem byl – až na zásah Nejvyššího soudu – v listopadu 2011. 

Protože soudci to měli za zjevnou prohru, začali mě stíhat znovu – pro změnu za „pohrdání soudem“ – ke kterému mělo dojít – v dubnu 2010 (tedy dávno předtím – a do té doby to nikomu nevadilo). 

Za pohrdání soudem – tedy za dotaz na soudce, jestli se nezbláznil – jsem dostal dalších 5 měsíců – samozřejmě nepodmíněně. Ty jsem si také celé – v r. 2015 -  odseděl. Do hodiny. 

A protože to ještě pořád bylo málo, bylo zahájeno další stíhání, tentokráte pro údajné „maření úředního rozhodnutí“, protože jsem trest za pohrdání soudem nenastoupil sám. 

Ovšem také jsem nedostal platnou výzvu k nástupu trestu – a soudu jsem sdělil svůj NÁZOR, opřený o zákon (zde trestní řád), že zákonnou výzvu k nástupu trestu může vystavit jedině soudce. Za tento právní NÁZOR  jsem byl znovu zatčen a uvězněn na dalších 6 měsíců, a to v r. 2017 -  tedy ještě na delší dobu, nežli byl původní celý trest za „pohrdání soudem“. 

Vaše tvrzení, že u nás nikdo není vězněn za svoje názory nebo za projevy nesouhlasu, je tedy prokazatelně lživé – a pokud to nevíte, je to jen smutná vizitka Vaší informovanosti. Pravda, v televizi se nic takového nedozvíte, o tom není pochyb. 

Stejně, jako jsme se máloco dozvěděli za totality z tehdejší ČST o VONSu a jeho činnosti – a kdo nesledoval vysílání RFE, nevěděl o vás prakticky nic. 

Konečně, není to stále všechno – ještě v březnu letošního roku (tedy minulý měsíc) vyplynulo na povrch, že mě chtěl znovu uvěznit dokonce sám president republiky (viz www.k213.cz/JOOMLA/2827-pan-president-me ), a to v době vrcholící presidentské kampaně, koncem ledna – zjevně v souvislosti s obsahem našich stránek, ostře proti jeho osobě zaměřených. 

Dovolím si stručně shrnout, že NIKDO Z VÁS  nebyl za komunistické totality tak často vězněn a tak soustavně perzekuován jako já – coby předseda K 213 – v současnosti. 

Vaše výše uvedená prohlášení tedy nelze než označit za hloupost, evidentní lež – a já osobně je považuji i za dehonestující urážku nejen své osoby, ale i všech, kdo za mnou stáli a stojí i v současnosti, a pokud jsem vězněn, právem mě považují za politického vězně – bez ohledu na to, co si o tom myslíte, nebo nemyslíte Vy sám. 

VONS v době svého vzniku byl bezesporu velmi přínosnou organizací, pomáhající politickým vězňům. O to smutnější jsou pak Vaše prohlášení v současnosti, protože děláte to, co dělala tehdy komunistická propaganda : Zatajujete a bagatelizujete problémy současnosti, které si s těmi z doby komunistické totality nijak nezadají, naopak je ještě v mnohém předčí. 

Veřejnost v současnosti zjevně považuje naše sdružení za nástupce VONSu, když se na nás obrací se všemi problémy, souvisejícími s nesprávným výkonem spravedlnosti a s vězněním nevinných osob, jimž vina nebyla buďto vůbec, nebo nikoliv spolehlivě prokázána. Popřípadě jejich „vina“ spočívala v tom, co Vy tvrdíte, že dávno neexistuje – totiž v projevech nesouhlasu (pochopitelně nenásilných) a v jiných  NÁZORECH nežli jsou ty oficiálně přípustné a mediálně šířené. 

Pokud to ještě nevyplynulo z celého předešlého obsahu dopisu, pak tedy shrnuji a zdůrazňuji, že Vaše tvrzení o tom, že u nás v současnosti nejsou vězněni lidé za svoje názory či projevy nesouhlasu, je zjevně nepravdivé a žádám Vás, abyste se za ně omluvil a věc uvedl na pravou míru. 

Současně si dovolím – rovněž k výročí VONSu – konstatovat, že zatímco v době svého vzniku měl VONS nezastupitelně pozitivní roli v boji proti komunistické totalitě, v současnosti jeho (bývalí) představitelé tvoří spíše společenskou brzdu, nežli pokrok a veřejnosti nemálo škodí zejména tím, že ji udržují v bláhové neznalosti či naivním ukolébání, že je všechno v pořádku a nic se nikomu neděje, ač pravý opak je snadno prokazatelnou skutečností. 

K tíži tehdejších představitelů VONSu nutno i doplnit, že lze jim spravedlivě naložit nemalý díl odpovědnosti za současný stav justice, kterou měli možnost po listopadu 89 přeměnit, a neudělali to, ač mohli a měli. 

A závěrem si ještě dovolím malé srovnání činnosti VONS s činností našeho sdružení – v čem to měl kdo snazší nebo těžší : 

Komunistické kriminály byly bezesporu drsnější nežli jsou ty současné – a političtí vězňové tehdy byli zavíráni na výrazně delší dobu než je tomu v současnosti. Na druhé straně ovšem měli nespornou výhodu podpory celého demokratického světa – která dnes neexistuje. A to právě díky lidem jako jste Vy, pane biskupe, kteří přesvědčují svět – i sebe sama – že u nás žádní političtí vězni nejsou a že kdo je vězněn, je jen spravedlivě odsouzený kriminálník. 

Je to nezodpovědné, ubohé a nesmírně škodlivé. Jak pro tento národ, tak i pro demokracii jako celek všude na světě. 

S pozdravem 

                                                                                                                                     Ing. Jiří Fiala

                                                                                                                                 předseda o.s. K 213 

___________________

___________________

Po dvou dnech přišla z pražského biskupství tato (výstižná) odpověď : 

From: Malý Václav Mons.
Sent: Monday, April 9, 2018 9:54 AM
To: Sekretariát biskupa Malého
Subject: Re: Dopis pro pana biskupa Malého

 

 

 

Vazeny pane inzenyre,

 

beru na vedomi Vasi jnformaci. Nebudu polemizovat. Preji Vam vse dobre.

 

Vaclav Maly, biskup

_________________

_________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-08 08:42
Jirko,
brilantně napsáno - nelze doplnit ani čárku.
Plně se stavím za Tvůj článek !

+F+
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-08 08:48
Přimlouvám se za vlídnost k p. Malému. Když jeden není ve věci obeznámen, je to mýlka, nikoliv lež.
To se týká každého, i Vás - také vždy nejste úplně v obraze a nikdo Vám za to nenadává.

Tedy komu jste ten organizační plán dekomunizace v lednu 2011 odeslali?
A kdo byl pod tím podepsán? Jen Vy? Nebo i J. Štefek, např.?

Hezkou neděli. M.

____________

Na jeho místě je povinností se informovat o tom, co se DOMA děje - a ne co se děje v nějaké Ugandě Kukandě a vydávat k tomu provolání. On patří mezi ty, jejichž POVINNOSTÍ je vědět, o čem mluví - anebo mlčet jednou provždy.

Ten plán jsme rozeslali - jako obvykle - parlamentu, prezidentovi, Senátu, ministerstvu spravedlnosti... Komu se dalo a kdo jsme si mysleli, že s tím má co dělat.

Ano, Štefek tehdy podepisoval všechno se mnou.
0 # Kedul 2018-04-09 09:32
novinky.cz/.../...

"Soudce dal do spisu citlivé informace z jiného případu.....do zcela nesouvisejícího soudního spisu založil soudce Okresního soudu v Prostějově Vladimír Váňa..."

Trestni zakonik zcela jasne definuje trestny cin neopravnene nakladani s osobnimi udaji ... tento trestny cin nevyzaduje umysl postacuje nedbalost!
"...Ani vyjádření o „tlustém spise s problémovou matkou“ se vedení soudu nezamlouvalo. ... Místopředseda soudu pochybení osobně se soudcem Váňou projednal s tím, že takové opatření považuje za dostatečné.... "

Pane mistopredsedo soudu .. trestny cin nadrzovani je rovnez zcela na miste u vasi osoby ....

Takze tu mame 2 trestne ciny dvou soudcu ... ocekavam okamzitou reakci prezidenta a zahajeni ukonu trestniho stihani techto dvou kriminalniku v talaru!

Jeste nekdo ma nejakou pochybnost o "rovnosti pred zakonem" ?
0 # Kedul 2018-04-09 09:39
novinky.cz/.../...
"Soud zastavil stíhání zloděje, protože tresty nezabírají"

Kde jsou fotky a jmena soudcu, kteri takto rozhoduji? Clanek okamzite zapadnul mimo hlavni stranku ....Recidivista vyvazne s podminkou nebo zcela bez trestu, ale slusny clovek proti kteremu neni jediny dukaz krome smyslenek a lzi prokuratoru a fizlu skonci na mnoho let a ozebracen ve vezeni se znicenym zivotem aby melo panstvo dost carek a umlcelo "kverulanta" .... toto neni na odvolani toto uz je zcela legitimni duvod k masovemu windowsovskemu odvolani justicnich mafianu bez nahrady ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-09 20:10
Už to, že tito lidé dostávají prostor ve veřejných sdělovacích prostředcích oblbujících lidi hovoří za vše. Biskup Václav Malý je pro mne to, co je kardinál Duka, jeho předchůdce Vlk či chrudimský farář Heblt. Římskokatolická církev nemá v ČR morálně vyspělou osobnost.
Kdysi jsem četl rozhovor s Václavem Malým v MF Dnes a udělal si svůj úsudek. Václav Malý je slouha a propagátor tohoto zločinného systému.
cs.wikipedia.org/wiki/Václav_Malý

J.K.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-10 18:29
Klasická odpověď. Netušil, že ho poslouchá někdo pronásledovaný současným režimem.
J.K.

_____________

A je z toho dodatečně zjevně paf...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-09 20:12
Nejpotupnější na útoku novičokem pro Rusy je, že to Skripal přežil. Probouzí se a mluví

nazory.ihned.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-09 20:14
Vinu nepopírám, ale čekat 13 let na verdikt je extrém, říká odsouzený

lidovky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.