Kříšťálové údolí

anebo Sudety až po Boleslav ? 

 

 Cestou do Lužických hor jsem se přichomýtl k oslavě nového vlaku. V Novém Boru, v pátek odpoledne, se křtil nový vlak. Místní, regionální. S nastříkanou schematickou mapou po stranách vlaku právě o Kříšťálovém údolí, což má být oblast pohraničí s tradiční sklářskou výrobou, od České Lípy a Nového Boru až po Liberec a Jablonec. 

Docela hezký název, ne ? 

Bohužel ne v češtině, aspoň na vlaku ne. 

Vlak totiž patří německé společnosti (Die Länderbahn CZ), která od Nového roku zajišťuje - už výhradně - dopravu právě po těchto tratích v podhůří Lužických a Jizerských hor. 

Když jsem si chtěl na nádraží koupit lístek, tak jsem ho sice dostal, ale nepatřil už Českým drahám, nýbrž právě této německé společnosti. České dráhy po dané oblasti už - od Nového roku - vůbec nejezdí, lístek si tam na ně koupit nemůžete. A to ani nikam dál do vnitrozemí. 

Když jsem nastoupil do vlaku - stejné společnosti, jako byl ten právě křtěný - tak sice měl české průvodčí, ovšem nápisy všude ve vlaku už jenom v němčině, hlášení o stanicích německo-česko-anglicky, přesně v tomto pořadí. 

Začínal jsem mít tak trochu pocit jako naši obrozenci před 200 lety. Totiž že začínáme být (tehdy jsme jí samozřejmě už 200 let byli) pouhou folklorní skupinou, sice z národopisného hlediska zajímavou, ale zcela jistě neplnohodnotnou a jaksi z milosti dosud trpěnou uprostřed německého moře kolem. 

Zajímalo by mne docela, jestli v Německu někde jezdí vlaky s výhradně českými nápisy a hlášeními česko-německo-anglickými. A pokud ano (jako že tomu nevěřím), tak jak se na to tváří tamní cestující veřejnost. 

Když jsem dorazil do cíle cesty, ve Varnsdorfu, a ptal se tamních lidí, jak se jim to líbí - tak o o tom nikdo z tázaných nevěděl. Vlakem se tam moc nejezdí, kdo má auto, jezdí autem, kraj je vlakem tak trochu těžko dostupný. Zato z Německa mnohem snáz. 

Hitler byl nýmand a naprostý břídil, když do světa vytruboval nadřazenost árijské rasy, čímž nakonec proti sobě popudil celý svět - a ten ho pak přesvědčil, že až tak výjimeční zase nejsou. A už vůbec ne neporazitelní. 

Copak tak se na to chodí ? Copak některý podvodník Vám bude předem věšet na nos, že Vás chce podvést, nebo okrást ? 

To věnce u krypty parašutistů s německou trikolórou jsou bezesporu mnohem šťastnějším řešením. "Vážíme si Vašich hrdinů - kteří padli v boji proti nám. Teda, vlastně, proti nám ne, my přeci nejsme nacisté - ale Vaši přeshraniční sousedé a spolupracovníci."

Až se jednoho rána probudíte, a zjistíte, že vám už nepatří nejen vlaky a koleje, ale ani silnice, mosty a veřejné budovy, možná se budete ještě trochu divit.  

Řekl bych - nevím, proč mám ten pocit - že státní dráha - to je kus státní suverenity.  Třeba jako školy nebo pošty. Možná, že i ty se brzy začnou - nenápadně - vybavovat - v rámci spolupráce - německými známkami a formuláři. 

Mafiánský český stát na ni (tu suverenitu, samozřejmě) - zdá se - minimálně v pohraničí, zcela resignoval. Má přece důležitější problémy. 

Třeba kdo z vlády krade víc a kdo méNě a kdo se s mafiánským podsvětím stýká otevřeně, a kdo jen potají... 

Slyšeli jste někde ve Zprávách, že České dráhy resignovaly na dopravní obsluhu v celých oblastech bývalých Sudet ?  Já ne. A to je sleduji denně. 

Hitler jim stanovil hranice u Doks. 

Dnes ty vlaky jezdí až do Mladé Boleslavi. Takže už tam, kdysi v ryze české oblasti, si můžete začít připadat - jak na návštěvě u sousedů. Zatím k ní sice nepotřebujete pas, ale možná, že časem už vám ani ten stačit nebude. 

Inu, není nad přeshraniční spolupráci. 

Aby se nám časem nestalo, že jaksi už při vyjítí na ulici budete mít jazykové - i jiné - problémy. Že se nedomluvíte nejen ve vlaku, nebo na poště, ale taky v obchodech - a pokud budete mluvit česky, budete jen zajímavým reliktem, něco jako Skotové v sukních, prostě - čistý folklor. Sice Vás za to nikdo neodveze do koncentračního tábora, ale právě jen tím folklorem zůstanete i ve zbytku života. Včetně, samozřejmě, zaměstnání, školy, rodiny, a tak podobně. 

Nevím, jestli právě o tohle jste mnozí usilovali. Ovšem poděkovat můžete samozřejmě hlavně našim vládám, a to i těm zemanovsko-levicovým, které si na strašení Sudeťáky postavily svůj program i kariéru,  jakým způsobem se starají o naše vnitřní problémy a zajišťují jejich uspokojivá řešení.

V zájmu našich občanů. 

_____________________

_____________________

 

 Detail aktuality | Genus

 

 Kudy z nudy - Křišťálové údolí - unikátní místo zrodu českého křišťálu

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-20 16:58
Soud ve Štrasburku odsoudil Polsko za pokus umlčet soudce

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-20 17:12
A jsme doma !!

Policie: Ředitel silničářů nosil informace Redlově korupční skupině

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-20 17:52
Překvapivý rozsudek v kauze Vidkun. K ovlivňování vyšetřování nedocházelo. Policista byl odsouzen za „vnitřní pocit“

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2022-06-21 21:16
Když se chce, tak to najednou jde :

Ministerstvo spravedlnosti prověří postup okresního soudu Plzeň-město a znalců v případu omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla, který byl obviněn v kauze korupce v pražském dopravním podniku. Na Twitteru to uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

novinky.cz/.../...

Aha takže ty desítky keců z ministerstva, přes kopírák, že prý nemůžou nijak zasahovat do nezávislosti policie, státního zastupitelství, soudů ani znalců v primitivní kauze zneužití pravomocí vydání na první pohled zjevně křivého znaleckého posudku pachatelkou herrovou, na zakázku justice, která jej brutálně sprostě dále zneužívala proti poškozenému po celé roky i přesto, že bylo zahájeno trestní stíhání této pseudoznalkyně ze strany policie v HB a tamního státního zastupitelství, což v roce 2019 konstatovalo i justicí najaté kolegium znalců z Bohnic, že to tak dělají celé roky, pomocí této prolhané znalkyně, a že se tomu diví, že to tak pořád justice zkouší, jestli jí to náhodou vyjde takovéto pseudodůkazy vyrábět, bylo jako co? To samé se lhaním do odůvodnění rozsudku soudkyně Ilony Moučkové (dodnes nevyšetřeno ani neodloženo trestní oznámení z roku 2019 a totožné z roku 2020, které si citací a číslem stran důkazů ve spisech ministerstvo převzalo...věcí se odmítlo jakoliv zabývat aniž by si alespoň ten ostudný pro justici spis prostudovalo....), a její prozrazování osobních údajů dětí a obětí sexuálně motivovaných zločinů médiím, kdy ten stejný blábol o údajné nemožnosti jakéhokoliv zásahu a jakékoliv prověrky ministerstvo rovněž odpovědělo, a to prosím byla uzavřená pseudokauza, s tím že byla celou dobu nezákonná od jejího vzniku, na rozdíl od této živé ....
Kdypak politici a soudci a ministr vysvětlí tenhle dvojí metr veřejnosti? Nebo se zase úporně vyšetřuje dokonce pod dohledem úkolujícího ministra, jakto že to prosáklo na veřejnost a jakto, že to někdo začal stíhat?

LS

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.