Podvádět se nevyplácí

Svévolné volební manipulace v Praze, které nyní řeší Ústavní soud, mají pro občany dalekosáhlé negativní důsledky. Přirozeně, jako každé podvodné a nekorektní počínání. Na některé z nich dnes upozornil na čtvrtém zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy Ing. Karel Berka, předseda sdružení Občané z svá práva v Praze:

 

http://k213.files.wordpress.com/2010/05/m13.jpg

Karel Berka ale na všechny problémy, které nyní Praha řeší, upozorňoval již před volbami a i na demonstracích před pražským magistrátem. Ten se ale snažil řevem motorů narychlo přivolaných těžkých strojů, stavebními pracemi apod. občany umlčet a nepříjemnou pravdu neslyšet.

 

 

OBČANÉ ZA SVÁ PRÁVA V PRAZE o.s.

4. Zasedání Zastupitelstva hl.m. Prahy

17. února 2011

 

Vážený pane primátore,

jmenuji se Karel Berka a vystupuji zde jako občan hlavního města Prahy a současně jako předseda občanského sdružení Občané za svá práva v Praze.

Rozpočet na rok 2011, ke kterému se vyjadřuji, musí být schválen zastupiteli, kteří mají řádný mandát. Podle Ústavy České republiky jste byli zvoleni podle článku 101, odst. 1 v obecních volbách, a proto máte mandát pouze do obce Praha. Podle článku 101 odst. 2 jste nebyli zvoleni v krajských volbách do kraje Praha a proto nemáte žádný mandát schvalovat dnes rozpočet kraje Praha. Vzhledem k selhání státních orgánů toto zásadní porušení ústavních práv občanů vůbec řešit, a osobujete si právo dnes schvalovat rozpočet, tak se k němu vyjadřuji.

Na 13. Zasedání Zastupitelstva hl.m. Prahy dne 24. ledna 2008 vystoupil se svojí interpelací zastupitel dr. Witzany. Podle jeho sdělení podepsáním dodatku smlouvy s PVK na období 2013-2028 došlo ke ztrátě několika miliard Kč v neprospěch Prahy a zřejmě i o nárok na dotaci 6 miliard Kč z Evropské unie. Dr. Witzany výslovně požádal o stanovisko tehdejší náměstkyni primátora paní Markétu Reedovou, odpovědnou za korupci v hl.m.Praze.

Dotaz: Předala paní Reedová požadavek na přešetření této ohromné finanční ztráty kontrolnímu odboru nebo příslušným státním orgánům? Prosím písemnou odpověď a kopii dokumentů.

Na 39. Zasedání Zastupitelstva hl.m. Prahy dne 17. Června 2010 jsem upozornil na ztrátu cca 8 miliard Kč a požádal náměstka pro potírání korupce ing. Milana Richtera o písemnou odpověď a o vymezení osobní odpovědnosti. Žádám o písemnou odpověď jako u paní Reedové.

Hlavní město Praha je zadluženo do roku 2035, čili jste o rok horší než za primátora Béma, kdy bylo zadluženo pouze do roku 2034. Dluh činí cca 25 miliard Kč.

 

Vzhledem k tomu, že tyto skutečnosti nejsou uvedeny v rozpočtu který schvalujete, a který byl na dobu 15 dní uveřejněn pro občany, porušili jste zákon č. 250/2000 Sb.

Nejprve musíte doplnit rozpočet o dluhovou službu, tak jak to má například město Plzeň.

 

Vážený pane primátore a zastupitelé hlavního města Prahy. Skládali jste slib, že budete dodržovat zákony a ústavu České republiky. Nemůžete proto dnes hlasovat pro schválení rozpočtu, neboť tím porušujete zákon 250/2000 Sb. a hrozí Vám ztráta mandátu.

 

Ing. Karel Berka

Občané za svá práva v Praze o.s.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.