Polsko v alimentech o krok napřed

mrizeStejné problémy jako české věznice řeší i v Polsku. Jen ty problémy nejsou ani zdaleka tak vyhraněné a přebujelé jako u nás.

Dva a půl tisíce odsouzených za neplacení alimentů je směšné číslo, zvláště uvážíme-li celkový počet obyvatelstva, který je v Polsku čtyřnásobný. 

Že ovšem zavírání neplatičů do vězení nic neřeší, na to dokonce přišla už i polská generální prokuratura - a navrhuje vězně propustit a napříště věc řešit výhradně pokutami (podotkněme, že pokud byly nevymahatelné alimenty, asi sotva budou vymahatelné pokuty).


http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/polsko-chce-kvuli-preplnenym-veznicim-trestat-neplaceni-alimentu-pokutou--1040045

_____________________________

Polsko chce kvůli přeplněným věznicím trestat neplacení alimentů pokutou

2. dubna  2012 v 03:25

Polsko řeší problém s přeplněnými věznicemi a chybějícím místem pro nové odsouzené. Generální prokuratura proto nyní zvažuje, že lidé potrestaní za neplacení alimentů už nepůjdou za mříže.

Polský generální prokurátor chce, aby se neplacení alimentů trestalo jen pokutou a ne vězením jako doposud. Vyzývá proto ministerstvo spravedlnosti ke změně zákonů.

Andrzej Seremet tvrdí, že neplatiči alimentů zabírají místo ve věznicích horším delikventům. Navíc se ukazuje, že lidé, kteří se vyhýbají placení výživného na svobodě, s tím mají za mřížemi ještě větší problém.

Ne všichni vězni totiž pracují, nesplácí tak své dluhy a musí je za ně hradit stát. Momentálně sedí v polských věznicích více jak dva a půl tisíce osob, které soud potrestal za neplacení alimentů až dvouletým odnětím svobody.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.