Přímá demokracie o kousek blíž?

peakeVšechny polistopadové vládnoucí garnitury stále dluží občanům smysluplný zákon o obecném referendu. Sice je zmíněn i ve schválené ústavě, tu ale přehlížejí i jiné složky výkonné moci.

V minulém roce současná vládní koalice opět smetla opoziční návrh zákona s tím, že sami přijdou s lepším a propracovanějším návrhem. Podobně tak argumentovala a slibovala v minulém volebním období „mírně pokroková“ Strana zelených. Zůstalo tradičně jenom u slibů.

 

12. ledna místopředsedkyně vlády Karolina Peaková na jednání Petičního výboru naznačila, jak by zákon o obecném referendu mohl vypadat. Odvolávala se sice na schválené programové prohlášení, ale z projevu se zdálo, že s podobou záměru souhlasí. Jaké podmínky pro uplatnění obecného referenda nám voličům naši volení zástupci nabízejí? Především shromáždit 250 000 podpisů. Když se to občanským iniciativám povede, teprve pak naši osvícení zákonodárci musí dokonce ústavní většinou rozhodnout, že danou otázku dají posoudit lidu. Ovšem aby se případně jeho vůle mohla vůbec uplatnit, je k tomu dána další podmínka opravdu vysoké účasti voličů (35 %). Například kolik našich „legitimních“ senátorů má to štěstí, že se jejich volby účastnilo podobné procento voličů?

 

Je za těmito podmínkami arogantní samolibost, že jenom oni vyvolení pobrali všechnu moudrost a není žádoucí, aby častěji rozhodovali občané? Nebo je to oprávněná obava, že zvláště nyní stoupá hromadně nespokojenost s asociálními a ekonomicky nebezpečnými (zlodějskými) plány a občané by se jim mohli takto vzepřít?! Jak by zároveň poznali tento způsob naplnění vůle lidu, mohli by mocipánům dát návrh na odvolatelnost politiků, rozpuštění sněmovny apod.

 

Pokud se vám oprávněně tyhle podmínky nezamlouvají a máte dojem, že se smysluplnou procedurou zákona o obecném referendu mají hodně málo společného, máte stále doposud možnost v dalších volbách volit jiné strany a jiné zástupce.

 

Z programového prohlášení vlády:

 

Vláda zpracuje návrh novely Ústavy, která umožní přímou volbu prezidenta a návrh

ústavního zákona o podmínkách vyhlášení a průběhu referenda založeného na těchto

principech: pokud nejméně 250 000 občanů dá návrh na uskutečnění referenda v konkrétní

otázce, má vláda povinnost předložit Poslanecké sněmovně PČR návrh Ústavního zákona o

konkrétní navržené otázce nejpozději do 90 dnů ode dne doručení návrhu vládě, přičemž

bude stanoven výčet otázek, o kterých nelze referendum konat.

 

 

Vystoupení K. Peakové na výboru

http://www.youtube.com/watch?v=vvLhR1r4KFs&feature=results_video&playnext=1&list=PLB9C1DA00D196B374

______________________________

 

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.