Baxa - nová tvář Ústavního soudu

a současně i maximum možného. 

 

Rychetského v roli předsedy Ústavního soudu vystřídá Josef Baxa, bývalý předseda NSS, tedy Nejvyššího správního soudu. 

Po pravdě, když presidentská kancelář do poslední chvíle tajila, koho chce president předsedou ÚS jmenovat, ani na chvilku mě nenapadlo, že by jmenoval někoho jiného než Baxu. 

Současná justice totiž přijatelnější tvář nemá. 

Také je pravda, že Baxa na této své tváři dlouhodobě a cíleně pracoval. Bohatě vystupoval v rozhlase, především na ČRo 2, v pořadu Zity Senkové - a snažil se o vylepšení obrazu justice u veřejnosti, jak jen to šlo. 

A tím i svého. 

Nakolik se jeho mediální přijatelnost promítla do práce NSS a kvality tamnějších soudců, si nejsem zcela jist, resp. spíš nepromítla než promítla - a tedy, u něj vždy zůstávalo spíše u slov, než u činů. 

Několikrát jsem ho potkal osobně, nejvíce mi asi utkvělo v paměti jedno jeho vystoupení - veřejně neveřejné, a sice, když ještě pořádávala justice své sedánky v Brně, na veletrzích, obvykle začátkem podzimu, jezdili jsme tam i my, tehdy ještě za Štrasburský výbor - a - kupodivu - ještě nás tam nikdo nehlídal, ani nevyváděl, takže jsme se dostali i k rozhovorům s vysokými justičními bossy.

To se ostatně mělo rychle změnit, když slyšeli, co po nich chceme a co o justici říkáme. 

Ale na jedno takové setkání si dobře pamatuji, když jsme o přestávce postávali kdesi v předsálí, my - naštěstí ještě neznámí - a pár justičních hlavounů, kteří předtím řečnili u pultíku, včetně Sváčka. 

A došlo i na to, že jsem měl příležitost jim položit otázku, jak je takový chlív možný, pokud jde o opatrovnickou justici, jak to, že soudí naprosto nevzdělaní a nekvalifikovaní soudci - a rozhodují tak o dětských životech na dlouho dopředu, většinou, bohužel, naprosto špatně. 

Dobře si pamatuji, jak po té poznámce - dotazu všichni ti hlavouni koukali do země - nebo se koukali rovnou ztratit - a jediný, kdo se sám ujal odpovědi, byl právě Baxa. Tehdy jsem ho ještě ani neznal a nevěděl, kdo to je. 

Už nevím, co přesně říkal, ale za justici se z toho snažil vybruslit, jak se dalo - a celkem se mu to i povedlo, alespoň v mezích možností. 

Pak se stal předsedou NSS - a nic zvláště positivního jsem na tom soudě nezaznamenal, nijak se k lepšímu ten soud nezměnil, a když dnes vidím, jaká neskutečná bída jsou současné správní senáty krajských soudů, není to jeho nejlepší vizitka. 

Jenže - platilo a platí - mezi slepými je jednooký král... 

Samotného mě nenapadá, kdo lepší dnes na jeho místo na ÚS. Z toho, co je - stran soudců -  k mání. 

Stal se tak veřejně přijatelnou tváří jinak nepřijatelného stavu justice, v podstatě jejím vlídným maskotem - co má zakrýt zvěrstva mnohem méně vlídných tváří pod ním. 

Pokud mluví o vysokém kreditu Ústavního soudu, mluví zjevně k lidem, kteří o tomto soudu nic neví, z praxe ho neznají a nikdy ho na své kůži nezažili - "vysoký kredit" této instituce je naprostou fikcí a iluzí. Pro toho, kdo má s touto institucí jakékoliv zkušenosti. 

______

Zarážející spíše je - druhý nejvyšší post na Ústavním soudě, a sice jmenování Kateřiny Ronovské místopředsedkyni této instituce. 

Vzhledem k tomu, že nikdy nesoudila a nic o její justiční praxi není známo, nebo vůbec nebyla - je pak totéž jako udělat z čerstvě vyučeného zedníka stavbyvedoucího velké stavby. 

Nejedná se tak zjevně o nic jiného než o rozdávání prebend za "zásluhy" přikyvujícím známým. 

Zatímco Baxu si na místě předsedy ÚS představit dovedu, začíná mě čím dál víc děsit role a posice samotného presidenta. 

Protože to je zjevně nastrčená bezduchá figurka režírovaná odkudsi zpozadí, která hraje podle předem nastrčených not, vlastní názor, natož postoj na nic nemá - a stává se tak jen bezmezným šaškem. 

Jeho štěstí, že ta druhá, ve volbách nabízená možnost, byla tak děsivá, že to nakonec vyhrál on. 

My, jako občané, rozhodně ne. My bychom prohráli v obou případech. 

Tohle NENÍ DŮSTOJNÝ PRESIDENT, to je prostě bezduchá loutka, kývající po větru naprosto kamkoliv. 

Jestli se ještě někdo - po zhruba půl roce jeho presidentování - může z této tole těšit, natož v ní vidět něco jako záchranu demokracie, tak nutně přišel o rozum. 

 

_____________________

_____________________

 

Rychetského v čele Ústavního soudu vystřídá Baxa. Ronovská bude místopředsedkyní — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

 

 

____________________________

____________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-04 16:45
Můžete přijít o svou nemovitost - kvůli špatnému zápisu v katastru :

drevostavitel.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-04 17:21
Kateřina Ronovská byla jmenována soudcem - a současně i místopředsedou Ústavního soudu... :eek:
___________

Tak to bych řekl, že tady bylo naposledy - za Gottwalda.

Ten taky povýšil Čepičku z vojína na armádního generála, když ten se stal jeho zetěm...

A já myslel, že tyhle časy skončily. Aspoň proto se cinkalo klíčemi, ne ???
0 # Ing. Jiří Fiala 2023-08-04 17:22
Zažil jsem v této zemi hodně,
i prázdniny uhelný.
Dnes i jmenování předsedu Ústavního soudu prezidentem,
jezdícím na motorce v doprovodu své ochranky,
na palici bez helmy. :o

J.K.
0 # Allan 2023-08-11 14:20
Baxa určitě není maximum možného. Každý soudce nižšího soudu, který zvládne spravedlivé rozhodnutí s jasným zdůvodněním a logikou, by při současné otřesné práci ústavního soudu byl jeho významnou posilou. Znalí a dotčení občané vědí, jaká justiční zvětstva a zmetky je schopen vypustit ústavní soud. Zamítá (odmítá) cca 95 % stížností. Přes jeho vadnou práci prošla například ústavní stížnost Roberta Tempela a tak mu prodloužili o mnoho let nezákonné věznění.
Nechci takový ústavní soud, který se vědomě mýlí, je líný a neschopný. Z nevinných lidí vytáhne další peníze. Proč je zvláštně zákonen dané povinné zastoupení advokátem?!
0 # Allan 2023-08-11 14:24
Tehdejší předseda OS v Kutné Hoře Mgr. Franz dokázal vynést osvobozující rozsudek plně v souladu s platným právem. Soudce Mgr. Kras v Teplicích podobně smetl účelovou obžalobu státního zastupitelství vůči Lubošovi Paterovi. Osvědčili erudici a také morálku. Baxa je proti nim oportunistický zbabělý břídil. Brzy uvídíme a poznáme jeho práci v této instituci. Naštěstí pan Baxa už nemůže odsuzovat za nedovolené opuštění republiky. To však v minulosti uměl. Stejně skvěle jako soudce Fremr. Prezident navrhnul a senátem těsnou většinou přítomnýh prošel podivný amorální a všehoschopný kandidát.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.