Polské volby vrátily Polsko Polákům

 a nám nastavily zrcadlo dneška. A měřítko srovnání.

Velmi neradostné.

 

Stojí rozhodně za zmínku několik momentů z těchto voleb, resp. jejich výsledků.

1) Stav, kdy volby vyhraje pravicová strana s takovou převahou, že může sama vládnout, je pro realistické Čechy, kteří by chtěli vidět svou vlast ve své někdejší slávě a prosperitě, jen zbožným přáním a nedostižným snem.

2) Stav, kdy z parlamentu ZMIZELY LEVICOVÉ STRANY,  aniž je někdo zakazoval - prostě u voličů propadly, stejně jako jejich programy - opět pro vzdělaného Čecha s odpovědností ke své zemi znovu - zbožné přání a  nedostižný sen.

3) Jestli na polských volbách musí českého voliče něco zarazit - pak je to bezesporu reakce českých vládních stran a uskupení - a zejména zdrženlivá, až chladně bojkotující reakce tzv. mainstreamu - názorná ukázka toho, že v ČR ve skutečnosti ŽÁDNÁ PRAVICOVÁ STRANA NENÍ UŽ DOBŘE 80 LET  a nedokonalé karikatury údajně pravicových stran, alespoň těch, které to o sobě samy prohašují - třeba ODS, TOP 09, apod. - se názorně projevily právě při této příležitosti - totiž bojkotem a skepticismem, namísto radostné gratulace sousedům, kterým se to povedlo.

Polsko těmito volbami definitivně uzavřelo svou komunistickou minulost, zjevně vnucenou zvenčí (na rozdíl od nás !!! - ač neradi, přiznejme si to !!) a prokázalo, nakolik okrajovou záležitostí tzv. "vláda lidu" ve skutečnosti byla.

Polsko se tak s neradostnou minulostí definitivně vyrovnalo.

A - co my ?!!

Právě při tomto porovnání vyniká, nakolik jsme uvízli nohama v hluboké totalitě, ze které - zejména díky Havlovi a jeho partě - jsme se nikdy nevymanili, protože ti revoluci zardousili v zárodku, sotva začala nabírat dech - výměnou za tučná místa a prebendy, včetně těch prezidentských.

Máme - všichni - o čem přemýšlet !!

A - zdá se, že i toho přemýšlení se oficiální místa nemálo bojí. A proto - jako vždy, když neví, co - mlčí.

Začíná mi to připomínat počátek 80. let se vznikem polské Solidarity - o Polsku se u nás spíše povinně mlčelo než mluvilo - a vědělo jen velmi málo. Zjevně znervoznělí komunisté tehdy jen netrpělivě čekali, kdy to - za ně - vyřeší velký ruský medvěd - ale ani ten se k tomu nijak zvlášť nehrnul.

A tak - mlčeli - a s obavami hleděli přes hranice. Kdy se to přenese k nám ?

Ano - reakce českého mainstreamu i oficiálních míst se ani dnes příliš neliší.

Vlastně - čemu se divím, že ?

Vždyť ani ta "oficiální místa" a jejich protagonisté - se příliš nezměnili.

Pokud vůbec.

Polsko tak zůstává - stejně jako v 80. letech vždy bylo - inspirací a měřítkem srovnání. Ano - měli tehdy skoro hlad - a my ne - ale s postupem času čím dál víc člověk cítí, že - to není to podstatné.

Podstatný je společenský přínos, celosvětové, nebo alespoň celoevropské obohacení.

A k němu jsme my tehdy přispěli taškami řízků, zatímco Poláci kulatým stolem a postupným odchodem komunistů z vlády do ústraní, až do prvních svobodných voleb,  konaných o tolik dříve než u nás.

A na sovětské okupanty se to svalovat už rozhodně nedalo.

Stejně jako se to nedá dnes.

 

 

 

_________________________

Absolutní většina Práva a Spravedlnosti v Polsku - jak v Sejmu, tak v Senátě - oficiálně definitivně potvrzenou skutečnoští !!

Konečně!

Dnes, 27. října 2015, po 15. hodině,  vydala Ústřední volební komise definitivní rozdělení mandátů v 460-členném Sejmu (parlamentu): PiS - 235 mandátů, Občanská Platforma - 138,  Kukiz'15 - 42, Nowoczesna - 28 , PSL - 16, Německá Menšina - 1.

 

K získání absolutní většiny v Sejmu stačí 231 mandát – takže triumfální výsledek PiS je jistý.

PiS také zvítězila v 100-členném Senátě: Získala 61 místo, 34 má Platforma a jedno jediné PSL. 

Na přiloženém obrázku pro ilustraci ukazuji ten nejméně příznivý odhad počtu hlasů, ze kterého je patrné, že: v případě překročení 8% hranice koalicí Levice či  5% prahu i  Korwina by mohl v krajním případě být položen základ nějaké protipisovské koalice, jenž by sice vítězství PiSu neohrozil, avšak jeho budoucí vládu by značně ztížil, a v každém případě by se snažil vyvolat krizi, jaká tehdy v roce 2007 vládu PiSu ukončila poté, co se podařilo vrazit klín mezi PiS a dva jeho tehdejší koaliční partnery (dnes již neexistující Samoobronu, jejíž vůdce Andrzej Lepper skončil podezřelou sebevraždou, a katolickou Ligu Polských Rodin, jejíž vůdce R. Giertych udělal velký politický kotrmelec – a dnes jako tvrdý obhájce a harcovník protikatolicky zaměřené  Platformy končí nejspíše již na dnes poměrně bohatém politickém šrotišti). 

Nebezpečí tohoto druhu je tedy dnes zažehnáno definitivně a reformy mají zelenou. I příroda vyjadřuje svou spokojenost v podobě krásného slunečného dne s čistým nebem, jaký v to odpoledne je nad Polskem.

Freeeurope

 

_________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.