Oslavou svobodného tvůrčího ducha

jsou Svatodušní svátky. Troufám si říci, nejdůležitější odkaz křesťanství, co lze dnes vidět a převzít. 

 

 Poněkud upozaděny před zraky veřejnosti, hluboce v závěsu za Vánocemi a Velikonocemi, zůstávají podnes Svatodušní svátky, právě nastávající, mnohým skryty. A když už o nich ví, často vůbec neznají jejich smysl a význam. 

Troufám si říci, že svým významem jsou nikoliv poslední, ale první z těchto tří možností, jejichž další dvě varianty (Vánoce, Velikonoce) jsou obecně známy a vžily se do tradičního života společnosti. 

Nevím, proč svatodušní svátky nikoliv, ty se komunistům v podstatě podařilo vymýtit z paměti lidu. Bohužel. 

Přitom není pro společnost - a to jakoukoliv lidskou - nic důležitějšího nežli právě plody ducha

Jsou to plody ducha, které odlišují člověka od zvířete, ale také člověka inteligentního, citlivého a vzdělaného od nevzdělaného primitiva a barbara. 

Co jiného by už měl člověk slavit a připomínat si, když ne svou oduševnělost ?? 

Zatímco 1. máj byl - a je - svátkem především dělníků, a ti, jak známo, pracují především fyzicky, proto to jsou dělníci, svatodušní svátky jsou oslavou všech, kteří plody svého ducha nějak přispěli, přispívají nebo ještě přispějí k všeobecnému dílu lidstva. 

Ať už to jsou divy architektury, inženýrské techniky, objevy vědecké v oblasti medicíny, fyziky, chemie - to všechno jsou plody tvůrčího ducha. 

Nakonec i běžný řemeslník, který narazil na to, že tenhle šroubek nelze povolit či naopak utáhnout, přičemž zareznul, nebo se zadřel nebo jen nemá u sebe ten správný klíč, projevuje a užívá plody ducha, když si v takové situaci umí poradit, vymyslet náhradní řešení a použít ho. 

Řekl bych, že nebylo náhodou, že komunisté svatodušní svátky zrušili - a vymazali z povědomí. Pro ně totiž tvůrčí duch byl obvykle úhlavním nepřítelem, stejně jako pro všechny diktatury. Ty mají rády lidi poslušné, nikoliv přemýšlivé, protože přemýšlet - to je jedna z nejnebezpečnějších činností, která může každou diktaturu potkat. 

Patří proto k neodpustitelným chybám, že se dosud nikdo nepokusil o nápravu - a oživení a vysvětlení pravého významu svatodušních svátků, což rozhodně nemusí být jenom církevní, křesťanské svátky - ale slavit je má důvod celá společnost. 

Řekl bych, že tady udělala velkou chybu i církev, veškerá křesťanská (tedy katolická i evangelická), že se nijak nepokusila tyto svátky veřejnosti lidsky srozumitelně přiblížit, protože když někdo začne o svatém duchu a jeho seslání, většina laiků se naježí, uzavře - a už nechce dál nic slyšet. 

Takto odtažitě, a vlastně i nepravdivě, se to vysvětlovat rozhodně nedá. 

Je to svátek duševní práce a jejích plodů - a každý, kdo má za to, že je těmito plody obdařen nebo k nim nějak přispívá, měl by o něm vědět a měl by ho slavit. 

Řekl bych, že úkolem církví by mělo být dostat tento svátek do širšího povědomí společnosti, oprášit tradice s ním spojené, byly-li jaké, pokud nebyly, klidně vymyslit nové a začít je praktikovat - stejně jako vánoční stromeček u nás nebyl vždycky, a ujal se - a jak !! 

Je to na nás. Je to naše kulturní a historické dědictví - a měli bychom s ním umět nakládat. A - v tom nejlepším slova smyslu - si ho přivlastnit. A umět prakticky používat. 

To, že se tyto svátky odehrávají obvykle v nejkrásnějším období roku, je jenom další šance, jak je zpopularizovat a rozšířit. 

Moc bych se za to přimlouval. 

Stejně jako za znovuzavedení svatodušního pondělí uznaným státním svátkem, podle mého názoru důležitějším, než například Velký pátek, který stát uznal vcelku nedávno. 

A upřímně : To, že se svatodušní svátky přestaly viditelně a veřejně slavit - to jen podtrhuje smutnou realitu, že od časů komunistů plody ducha tuto zemi opustily, nebo se jí zdaleka vyhýbaly. 

A řekl bych, že jejich návrat je pomalý a vysoce komplikovaný. 

Stačí zajít prakticky na jakýkoliv státní úřad, abychom na vlastní oči viděli, jak plody ducha chybí - a jak to pak všechny bolí... 

__________________________

__________________________

Plody ducha - jak je zná křesťanství.

Vedle Desatera nic důležitějšího neznám. 

 

Láska      Trpělivost     Věrnost 

Radost    Laskavost      Tichost

Pokoj      Dobrota         Sebeovládání

 

 

________________________

________________________

 

 

Pusťte svaté zpátky, (k213.cz)

 

 

 

_________________________

_________________________

 

 O tom, jak to vypadá, když v politice máme lidi plodů ducha prosty, vypovídá předchozí článek : 

 

 Stoka ANO - Kradu, kradeš, krademe. (k213.cz)

 

____________________________

____________________________

 

 

 

 

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.