V Polsku jdou soudci do stávky !

Země stávkami donedávna pověstná, zažije jednu inovativní změnu : Stávkovat budou soudci...

A vybrali si k tomu vskutku symbolický den : Výročí Hitlerových narozenin !!

Protože víme, že tyto stránky sledují mnozí čtenáři také v Polsku - a dělají si - a rádi - tu námahu porozumět češtině jenom proto, aby si mohli dále číst, dovolíme si je tímto oslovit a vzkázat tamní vládě stručný recept (pokud by na něj snad nepřišla sama) :

NIC LEPŠÍHO VÁS NEMOHLO POTKAT  !!!

Za komančů se u nás vyprávěl jeden vtip, který mi nyní přijde velmi aktuální : Víte, proč si komunisti nemůžou hrát na schovávanou ?? Protože by je nikdo nehledal !!

Tak totéž platí i pro vaše (a naše) soudce : Naplní-li své "hrozby" a vyhlásí-li skutečně stávku, není nic jednoduššího než (ze strany vlády) vyhlásit termín, dokdy nejpozději jsou očekáváni na soudech, a to v plném nasazení - a pokud se tak nestane, už nikam samozřejmě chodit nemusejí - a jejich místa se začnou nově obsazovat, a to novými lidmi, nespojenými s komunistickým režimem a jeho dnešním dědictvím, nepocházejícími z komunistických rodů a bratrstev, cítících sounáležitost se svými spoluobčany, a ne se nad ně velkopansky povyšující...

Pokud byste soudce začali masově propouštět, jistě by z toho byly problémy, hlavně v levicové EU, Jourová by zase někde kdákala o narušení demokracie, apod. - takhle to máte vyřešeno ze dne na den !! Odešli přece sami !!

A - o problém míň !!

Ten Úřad práce to utáhne, rozhodně to bude stát mnohem a mnohem méně, než kolik jim stát za jejich flákání na soudech platil až doteď...

___________________________

___________________________

http://wpolityce.pl/polityka/336222-wiceminister-sprawiedliwosci-pisze-list-do-sedziow-szykujacych-sie-do-strajku-sluzycie-obywatelom-i-panstwu-a-nie-wlasnemu-srodowisku

___________________________

___________________________

 

Náměstek ministra spravedlnosti píše dopis soudcům, chystajícím se ke stávce:

"Sloužíte občanům a státu -  ne vlastnímu prostředí“

Łukasz Piebiak, náměstek ministra spravdelnosti, poslal dopis sudcům, kteří se zítra (20.dubna) připravují ke stávce, jenž má nabrat formu dvouhodinových „schůzí“ soudců. Současně zveřejňuje šokující praktiky některých předsedů soudů, kteří de facto podřízené k účasti na protestu donucují..

Łukasz Piebiak, jenž sám je soudcem, připomíná kolegům jejich základní povinnosti.

Podstatou úřadu soudce je služba občanům a státu, a nikoliv vlastnímu prostředí. Je jí zajištění ústavního práva občanů na spravedlivé  a veřejné projednání věci nez neodůvodněného průtahu..

– píše  Łukasz Piebiak.

Náměstek ministra zdůrazňuje, že protest může  být nevhodný pro osoby, které se mají zítra v poledne zúčastnit soudních stání . Radí, aby protest, čili schůze, byly uskutečněny např. v sobotu. 

Ctím Vaše právo na smělé vyjadřování se k tématu týkajícího se Vašich věcí. Žádám však, aby shromáždění soudců ohlášená na 20. duben se odbyla způsobem, který nebude nepohodlným pro občany. Zvláště osobám, majícím na ten den stanovená stání, svědkům, zájemcům o soudy či pracovníkům soudů. Žádám, aby schůze stanovené většinou na 12. hodinu, byly přesunuty na pozdější hodinu, za úřední jednací hodiny soudu, anebo například i na sobotu.

– čteme  v dopise Łukasze Piebiaka.

Łukasz Piebiak tvrdí, že protest bude trvat dokonce dvě hodiny, což celkově zdezorganizuje práci soudů a bude to pro strany notným ztížením. 

Bylo by smutným paradoxem, kdyby schůze soudců zdezorganizovaly práci soudů, vpisujíce se do mediálního obrazu „soudcovské korporace dbající jen o vlastní zájmy na účet občanů“. Proti takové podobizně přece protestujete. Z obsahu navrhovaných pořadů schůzí, a také nařízení předsedů soudů, která se ke mně dostávají – např. paní předsedkyně Krajského  soudu Města Varšavy Anny Janasové – vysvítá, že se musí v práci počítat dokonce s dvouhodinovou přestávkou.

– píše ve svém dopise soudcům  Piebiak. 

Plodí to obavy značně vážnějšího rozvracení práce než organizátory ohlašované akce. Se škodou pro občany, hledající toho dne na soudech spravedlnost. Vezměte prosím na zřetel zvláště těch, kteří  k soudům dojíždějí z odlehlých  míst. Takový výjezd je spojen ze značným ztížením v práci i v rodinném životě. Vůči těmto lidem nelze, než aby chyběla empatie. Jejich zlehčování neslouží znovuvybudování autority soudů a soudců samých, na čem – jak věřím – nám všem velice záleží.   

– zdůrazňuje.

Piebiak také zveřejňuje šokující praktiky některých předsedů soudů, kteří  přímo nutí soudce protesty nezainteresované, aby se tito účastnili v mediálním představení soudcovského prostředí. Takové konání právem porovnává s dobami PLR. 

Posílení úcty vůči soudcům rovnež neslouží některými předsedy soudů podjaté disciplinující aktivity vůči soudcům v jejich soudech zasedajících.  Vyžadování povinné účasti od nich na schůzích nebo aby ti přímo představili písemná odůvodnění v případě své nepřítomnosti, to je projev ponižujícího zacházení s nimi. A to ne ze strany politiků, ale ze strany jiných  soudců, vykonávajících administrativní funkce. To vytváří nejen dojem zacházení s představiteli třetí moci jako se žáky ve školách či  stranickými aktivisty  vyzývanými na masové akce za časů PLR.   To je něco víc – takové donucování ohrožuje ústavní princip soudcovské nezávislosti.

– čteme v dopise Łukasze Piebiaka.

_______________________________

Čtěte rovněž (v polském jazyce):  Ministr spravedlnostik Ziobro intervenuje ve věci soudce, jenž osvobodil vražedkyni teenagerku, generální soudce se domáhá disciplinárního řízení (něco podobného českému kárnému senátu). Jde o případ, jenž loni otrásl polskou veřejností -  15-letá Weronika G. v noci z 13. na 14. duben 2016 v Piekarach Śląskich zabila babičku své známé, spolu s 25-letým kolegou jí měla svázat ruce a nohy, a následně čelem sekery několikrát udeřit do hlavy, a pak ukrást bižuterii a peníze. Soud dal pachatelku do „pasťáku“, párkrár predloužil pobyt, a už je na svobodě...

 http://wpolityce.pl/polityka/336100-ziobro-interweniuje-ws-sedziego-ktory-zwolnil-nastoletnia-zabojczynie-prokurator-generalny-domaga-sie-dyscyplinarki

Náměstek ministra apeluje na předsedy soudů i na řadové soudce, aby nepodléhali nátlaku soudcovských elit, které vyzýváním k protestům soudců přihřívají atmosféru konfliktu a výstupů kolem reformy justice.

Proto žádám, abyste se takového konání zdrželi. Hlas soudcovského prostředí nebude demokratickým a reprezentativním, jestliže bude účast soudců na shromážděních vynucovaná, a jejich závěry budou činěny pod nátlakem nadřízených. Je to zvlášť závažné v kontextu reformy justice, která má soudcům zajistit samozřejmou nezávislost, a to i nezávislost od všech vlivů, také i těch, co vychází od jejich administrativních představených.  

Věřím, že nás spojuje starost o spravedlivou justici,  o pohotové soudy, které slouží všem Polákům, a společná úcta ke všem poctivě pracujícím soudcům, transparentně plnícím své povinnosti. Proto věřím, že k mé žádosti přistoupíte konstruktivně.   

– končí soudce Łukasz Piebiak, náměstek ministra spravedlnosti svůj dopis.

____________________________

Čtěte také (v polském jazyce): Náměstek ministra Jaki o protestu soudců:

Soudci nejsou sami pro sebe, jak se jim  zdá. Plní službu pro lidi.  

Wiceminister Jaki o proteście sędziów: Sędziowie nie są sami dla siebie, jak im się wydaje. Pełnią służbę dla ludzi

____________________

____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2017-04-19 19:26
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-04-19 20:18
Vážený pane inženýre,
 
dovoluji si Vás touto cestou informovat, že registrace účastníků na konferenci s názvem „Závaznost soudních rozhodnutí“ již byla uzavřena a její kapacita je maximálně naplněna.
 
Nicméně bychom Vás zatím rádi ponechali na seznamu zájemců o účast a v případě, že by se uvolnilo míst, kontaktovala bych Vás.
 
Dále si Vám dovoluji sdělit, že průběh konference bude živě přenášen a následně budou uveřejněny i jednotlivé části v různých jazykových mutacích (CZ, EN, FR). Zatím jsme ve fázi příprav ale později naleznete podrobné informace na webových stránkách konference: conference2017.supremecourt.cz/.
 
Děkuji za pochopení.
 
S pozdravem
 
Kateřina Hašová
Sekretářka ředitele kanceláře předsedy Nejvyššího soudu
______________

No, uvidíme ... Jen abyste to volné místo ještě rádi nehledali i potmě.
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-04-20 07:20
Ještě jeden stařičký vtip stran Polska z osmdesátých let nabývá na aktuálnosti:

Otázka: Kde dospěl komunismus ve svém vývoji nejdále?
Odpověď: V Polsku přece! Až na samý svůj konec!

Je to pravda...(on se tam naštěstí v duši lidí příliš neuchytil, pokud vůbec. Sláva a díky Bohu za to!)

Freeeurope :-)

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.