Gil McCrae, příběh křivě obviněného

8. března 2011 byl občan Spojených států amerických Gilbert Ferguson McCrae zatčen českou policií a zhruba po roce věznění ve vazbě na Pankráci odsouzen za vraždu feťáka, kterou prokazatelně nemohl spáchat.

V USA  byl zcela jistě – za stejné důkazní situace – osvobozen. Český soud musel konstatovat, že proti němu žádné přímé důkazy nemá, soudy se nesnažily pravdivě objasnit podstatu případu, ale naopak zmanipulovat důkazní řízení tak, aby mohly nakonec „potrestat pachatele“ - a nezůstal jim nevyřešený případ, a to za důkazní situace, nad kterou i laikovi zůstává rozum stát :

1) Identikit pachatele - už na první pohled typově zcela odlišná postava i vzezření od McCraee.

2) Motiv vraždy - údajně se měli potkat v baru Ještěrka na I.P. Pavlova a feťák měl McCraeovi nadávat a urážet ho, což se ho mělo dotknout natolik, že ho pak sledoval celou noční tramvají č. 22, až ho na konečné v Hostivaři zastřelil. Jenže : Z baru Ještěrka NIKDO v McCraeovi pachatele nepoznal, především pak obsluhující barman ne, ten ho přímo jako pachatele vyloučil - McCrae tehdy prakticky nerozuměl ani slovo česky, takže ho česky mluvící feťák asi sotva mohl urážet, resp. by mu vůbec nebyl nerozuměl, co říká - svědkové z baru mluvili o ukrajinsky nebo rusky hovořícím člověku - tomu odpovídá i typově identikit - a že by nerozeznali ruštinu od angličtiny je hodně zvláštní ...

3) Vražedná zbraň - nebyla nikdy nalezena, resp. McCrae byl zatčen a odsouzen pouze na základě LEGÁLNÍHO DRŽENÍ  typově stejné zbraně, přičemž se nikdy neprokázalo, že by se v osudný okamžik střílelo právě z ní ...

4) Nepřímé důkazy - Nejvyšší soud hovořil v zamítnutí dovolání o tom, že prý přímé důkazy nemá - ale že vzájemná souslednost nepřímých důkazů hovoří prý jasně v neprospěch odsouzeného. Nakolik jasně hovoří v jeho neprospěch, posuďte sami - viz výše - krom toho, když už jsme u nepřímých důkazů - tím hlavním je sama skutečnost, že údajný pachatel tady zůstával měsíc po vraždě a nijak se neskrýval, ač tady neměl ani občanství, ani trvalý pobyt - a logicky, pokud by se něco takového skutečně stalo a pachatele zde nic nezdržovalo - by asi co nejrychleji sbalil kufry a zmizel na druhou stranu zeměkoule.

5) Za rozhodující zvrat v důkazní situaci pak lze označit skutečnost, ke které došlo asi 2 roky po odsouzení a 3 roky po uvěznění "pachatele" - totiž spáchání typově stejné vraždy úplně stejným způsobem v tramvaji č. 17 v pražském Podolí - a to v době, kdy byl údajný pachatel vraždy předchozí prokazatelně ve výkonu trestu ve valdické věznici. Policie pachatele druhé vraždy nikdy nenašla a usilovně tají, z jaké zbraně bylo tehdy stříleno (pokud ze stejné jako v případě vraždy feťáka v tramvaji č. 22, pak je to PŘÍMÝ DŮKAZ  neviny McCraee, který policie raději tají ...)

Vývoj příběhu si můžete přečíst na následujících odkazech:

28. únor 2013 - My jsme nová Bartolomějská! (co se vlastně stalo)

10. březen 2013 - ÚS McCrae - výmluvný a ilustrativní právní dokument (Ústavní stížnost)

15. březen 2013 - Bye - bye, Blázna! (dopis z vězení)

25. březen 2013 -  Blázna ´s days are numbered (dopis z vězení)

6. duben 2013 - Smutná návštěva domu smutku (reportáž z návštěvy ve věznici)

16. duben 2013 - Náklad radosti a povzbuzení dorazil...

28. srpen 2014 - Gil je česky Jiljí (zamyšlení)

7. únor 2015 -  McCrae - prosí o záznam pohádky (žádost)

 

 Američanům (stále) nenaléváme... Občas je tu ale zavřem...