PŮLKY.

Vzdor možná análním asociacím, nejedná se o nic sprostého, ani vulgárního. I když - obsahem ... možná .... výrazivem nikoliv.

Aneb : Natáčeli jsme dnes na druhém nejzápadnějším soudě v ČR, na soudě v Sokolově, bývalém Falknově (ještě bývaleji Falkenau).

Z toho tam toho mnoho nezbylo - město vypadá spíše jako Havířov, typický komunistický urbanistický reálný socialismus 60. a 70. let - stará, původní, zřejmě německá zástavba musela zmizet, takže těžko posoudit , zda byla hezká a urbanisticky cenná, či nikoliv.

Nad tou současnou bude již příští generace stát s hlubokými rozpaky, ti pokročilejší se jimi netají už dnes.

Proč tolik slov o architektuře a městě samém ?

Protože to napoví i o soudě a jeho praxi, který z výše zmíněného nikterak nevybočuje. Jako v tom kraji ostatně máloco.

 

Někdy je to snad i dobře - velkou a prostornou, typicky komunistickou vývařovnu na náměstí jsme ocenili i my, když jsme po poledni dostali hlad a měli čekat na pana předsedu soudu, až dosoudí.

Prostředí sice nic moc, ale najíst se tam dalo skvěle, rychle a levně.

No - a proč jsme tam jeli natáčet ?

Protože v okrese tohoto soudu leží dvě velké věznice - Kynšperk a Horní Slavkov, tu prvně zmíněnou jsem měl možnost na jaře zblízka poznat i já - a proto vím, že "tam půlky nejdou", což je to hlavní, co každého vězně zajímá.

A jsme u předmětu naší reportáže : PŮLKY.

Nebudou to tedy půlky hýždí, nýbrž a výhradně - půlky trestů, po jejichž odpykání a při splnění dalších dvou podmínek by měl každý vězeň mít možnost požádat o "podmíněné propuštění".

O tom, zda tato kritéria splňuje, tedy rozhoduje výhradně soudce - a - jako vždy a všude - záleží daleko více na jeho libovůli nežli na objektivně měřených kritériích. A - obáváme se - že často i na tom, zda si žadatel zvolil vhodného právníka a vhodně ho zainteresoval tak, aby z toho něco měl i soudce. 

Prostě - prostor pro korupci jako hrom.

Již víte, že nemám rád populismus - tady je pro něj stejně velký prostor jako pro korupci.

Věci neznalá veřejnost totiž ráda skousne - jen ať tam ti darebáci sedí co nejdéle, že ?!! Aspoň nikoho neohrožují a máme od nich klid.

Velice hloupá, krátkozraká - a ryze populistická úvaha.

Neboť není nic horšího, než když někdo pozná, že je odepsán jaksi definitivně a trvale a vzdor krásným slovům trestního zákoníku o presumpci neviny je odsouzen dřív než otevřel dveře jednací síně, a to často i za budoucí, dosud nespáchané skutky.

Ano, čtete dobře ... I takové experty na trestní právo na našich soudech máme, ba nejsou žádnou výjimkou.

Když čtu některá usnesení o zamítnutí žádosti o PP (tedy podmíněné propuštění), říkám si, že je škoda, že si soudci jako vedlejší fajn šolich nemůžou vedle soudu zřídit taky věštírnu - protože mnozí si skutečně s bájnou Pýthií vůbec nezadají ...

Běžně můžete u těchto soudů slyšet, ba i v těch usneseních číst, že by stejně páchal dál trestnou čínnost - a tak se mu půlka nepovoluje. Nebo neuděluje.

Co takové konstatování asi tak může vyvolat u dotyčného ?

Pocit, že ať se chová, jak chce - je to úplně jedno, stejně ho zase znovu odsoudí - často i za něco, o čem skutečně nic neví - a tak radši něco provede, když už má zase sedět, tak ať aspoň ví, proč.

Není nic horšího, než když lidé ztratí totálně motivaci.

A motivací vězňů bylo a je především dřívější propuštění a šance na něj.

Jsou země - a patří do stejné Unie jako dnes i my - kde je to samozřejmostí a pokud se vězeň žádného průšvihu nedopustil a plnil si svoje povinnosti, jde v půlce (nebo i dříve) domů automaticky a dokonce i bez rozhodnutí soudce.

To by těm soudcům ale ubylo agendy, že ?

Tuny !!

A kolik by jich pak bylo potřeba ?

Správně !! Mnohem a mnohem míň než dnes.

A - další věc : V kriminálech by byla možná sotva půlka lidí (ach jo, zase ta půlka !!), co jich tam je dnes.

Nejsme národem zločinců, jsme jen národem se zastaralou, komunistickou a dnešní společnosti naprosto neodpovídající justicí, která páchá mnohem více škody než užitku a vysává energii celé společnosti. Nám všem ji vysává.

A nad vězni láme předem hůl - což jí otupělá společnost baští i s navijákem. A to navíc za situace, kdy je nutno otevřeně konstatovat, že nemalá část - možná dokonce většina - rozsudků je velmi sporných, odsouzenému buďto nebyla vina prokázána vůbec nebo velmi pochybně - anebo se jedná o skutek, který je trestným činem jenom u nás a na Slovensku, a nikde jinde.

Tzv. neplacení výživného zářným příkladem.

 

Věc má i druhou stránku - a to ekonomickou.

Neboť vězni, kteří měli být dávno doma, a nejsou - něco stojí. A ne málo.

Dole připojujeme náš velmi hrubý a velmi kusý odhad, kolik by to mohlo asi tak velmi přibližně být.

A další škody : Je totiž spousta prací, které vězni ve věznicích vykonávají - jak se říká - pro chod věznice samé. Perou prádlo, obsluhují výstrojní sklady, uklízí, škrábou brambory a pomáhají v kuchyni - to vše obvykle zcela zdarma, maximálně za knedlík navíc. A - za pochvalu.

A k čemu slouží pochvaly ? No, samozřejmě - jako podmínka presentace polepšení, a tedy žádáný důkaz pro žádost o půlku.

A nedávají-li se půlky ?

No - pak jsou pochvaly k ničemu a řadu prací brzy přestanou chtít vězni vykonávat - nutit je k tomu nikdo nesmí - jedině motivovat - a jesltiže zmizela motivace dřívějším propuštěním, tak co jim ještě chcete slíbit ?

Balík navíc ? Třem čtvrtinám z nich ho ani nemá kdo poslat !

 

Takže se podívejte na náš první vstup před sokolovským soudem :

 

https://youtu.be/JrNYfEcGpbs

 

 Po natočení vstupu jsme prošli jiným vstupem, na soud - a chtěli mluvit se slečnou mluvčí či s předsedou soudu. Bylo nám řečeno, že slečna mluvčí šla k lékaři a pan předseda soudu dosud soudí. A tak jsme šli na oběd - a vrátili se až k půl třetí.

Předseda soudu stále soudil (aspoň údajně), ale slečna mluvčí se už vrátila. A řekla nám, že dnes stejně nic nemůžeme natočit, protože nemají údaje, které jsme žádali, připraveny - ale že je připraví, když zaplatíme poplatek za poskytnutí informace.

Ale že už je aspoň jasné, co chceme, všechny náležitosti že to splňuje, takže - po zaplacení popatku - na tom prý začnou pracovat - neví se ještě, jak dlouho jim to může trvat - a pak že můžeme přijet natáčet znovu.

Jistě. Rádi.

___________________

 A takhle nějak může vypadat kalkulace nákladů na věznění osob, které měly být na půlku propuštěny, ale nebyly.

Podle mých odhadů a zkušeností, typickým takovým vězněm je osoba odsouzená na 4 roky, po dvou a půl letech požádá o půlku, ta je zamítnuta - takže zhruba dva roky sedí dotyčná osoba nad rámec toho, co by bylo účelné - a v podstatě se jen dva roky za peníze daňových poplatníků válí na posteli nebo u televize. Tím ztratí veškeré pracovní návyky, pokud kdy měla nějakou kvalifikaci, tak tu samozřejmě taky.

Nadále je logicky nezaměstnatelná - a vzhledem k totální absenci sociálních programů na začlenění propuštěných vězňů zpátky do společnosti je prakticky skoro jisté, že je jen otázkou velmi krátkého času, než bude zase zpátky v base.

A pak proč máme tolik recidivistů, kteří jsou vězněni stále dokola ... ! Protože jim tenhle systém vůbec žádnou jinou možnost ani nedává a přihlouplá, neznalá a předsudky opředená společnost, živená ještě hloupější mainstreamovou propagandou, založenou hlavně na neznalosti a strachu "ze zločinců", rovněž ne.

Náklady na jednoho vězně jsou odhadovány (včetně dozorců a civilního personálu věznic) na 3.000,- Kč/měsíc.

V Kynšperku bylo propouštěno méně než 5% žadatelů - je-li tam zhruba 1.000 vězňů, lze odhadnout, že aspoň 400 z nich už mělo a mohlo být na půlku doma.

400 vězňů x 3.000,- Kč/měs x 2 roky = 400 x 3.000 x 24 = 28.800.000,- Kč.  Jenom v Kynšperku !!

Pokud bychom vzali do úvahy celkový počet vězňů - cca 23 tisíce osob - pak by to mohlo být kolem 8.000 vězňů, jichž se to může týkat - a tedy jsme u částky 576.000.000,- Kč - a tedy bratru něco přes půl miliardy korun.

A to tam nejsou započítány platy soudců a soudního personálu, kteří o půlkách rozhodují - často i vícekrát - a často, ba většinou, úplně zbytečně !

Nechybí panu ministru spravedlnosti někde jinde ? A ne zrovna na platech soudců ?

 

___________________

 

 

 

 

Comments  

+8 # Naďa 2015-11-03 12:45
Shrnutí by tedy mohlo znít: Kdyby v těchto případech byla jen polovina soudců schopna využívat alespoň polovinu kapacity svého mozku, dvěma polovinám všech obyvatel ČR by se dost ulevilo. :-*
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-04 16:41
Kde je šéf olomoucké GIBS zapletený do kauzy Vidkun? Do práce nechodí, nadřízení o něm nemluví :eek:
zpravy.aktualne.cz/.../...
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-04 16:42
Kdo bude novým šéfem GIBS? Výběr analyzovali i Sobotkovi právníci :zzz
blesk.cz/.../...
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-04 16:44
FREE :

Další politická lež je, že jeden 1 den vězně stojí 1.000,-Kč. Realita je jiná. Vemte si výroční zprávu VS ČR za rok 2011. Z celkových 7,5 miliard, plnou 1,2 miliardy VS ČR vydá na důchody a výsluhy „bývalých bachařů“ (a to i žijících bolševických), ačkoliv toto by mělo jít z rozpočtu MPSV ČR.

320 milionů na platy „justiční stráže“ (ochrana soudů) – tato složka nemá s vězni nic společného. Pak tu máme platy sociálních pracovníků (MPSV ČR??), speciálních pedagogů (MŠMT ČR ??) a zdravotního personálu (MZ ČR??). Dál již nemají moc sic, protože reálné náklady „na vězně“ jsou 2 miliardy a nikoliv 7.5 miliardy…

A teď, jak se to dělá:

- v říjnu 2011 „odhalil“ Tregler (EX-GŘ VSČR) přípravu vzpoury na Pankráci,

- v důsledku toho p. Pospíšil vyrazil z p. Kalouska 70 milionů pro VS ČR,

- v březnu 2012 policie zastavila trestní stíhání ve věci vzpoury, protože se skutek nestal,

- v květnu 2012 dostal Tregler brig. generála za to, že „odhalil něco, co se nestalo“!

- v té chvíli mu jeho budoucí výsluha vyskočila na 50 tisíc měsíčně,

- v listopadu 2012 Tregler sám rezignoval…

Všichni vězni tak ponesou náklady na výsluhy p. Treglera až do jeho smrti, tudíž náklady na jednoho vězně budou zase vyšší… :-)
+3 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-04 16:45
Takový typický sociál-demokratický pracant a brouk Pytlík - práce všeho druhu ...

* Pracant Michal Hašek je:*

1. Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
2. Člen volebního výboru sněmovny.
3 Člen zemědělského výboru sněmovny.
4. Člen Meziparlamentní skupiny Česko - Rakousko ve sněmovně.
5. Člen Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.
6. Člen Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii ČR.
7. Hejtman a člen rady Jihomoravského kraje (JMK).
8. Zastupitel Jihomoravského kraje Předseda Rady hospodářské a sociální dohody JMK
9. Předseda Bezpečnostní rady JMK.
10. Předseda poradního sboru hejtmana pro otázky koncepce zdravotnictví JMK.
11. Předseda Asociace krajů České republiky
12. Člen Komise Rady Asociace krajů ČR pro dopravu.
13. Místopředseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod.
14. Člen monitorovacího výboru ROP NUTS 2 Jihovýchod
15. První místopředseda (a člen ÚVV) ČSSD.
16. Člen politického grémia ČSSD.
17. Člen KVV ČSSD Jihomoravského kraje.
18. Místopředseda OVV Brno-venkov ČSSD.
19. Stínový ministr zemědělství a venkova ČR za ČSSD.
20. Garant zemědělské ústřední odborné komise ČSSD.
21. Předseda dozorčí rady akciové společnosti Cíl.
22. Předseda Politické rady CENTROPE.
23. Člen správní rady Masarykovy univerzity Brno.
24. Člen správní rady VUT Brno.
25. Člen správní rady Mendelovy univerzity v Brně
26. Člen správní rady Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.
27. Člen Řídící komise se statusem rozhodovacím Moravian science centre Brno
28. Předseda valné hromady Jihomoravského inovačního centra.
29. Předseda Dozorčí rady Vinařského fondu ČR

= čistá měsíční mzda celkem: 3.545.050,- Kč :-)
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-04 16:48
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-04 16:51
První sexuální asistentky :

Česko má první sexuální asistentky. S pohlavním životem pomůžou postiženým
3. listopadu 2015 15:09

Česko má od minulého týdne prvních pět sexuálních asistentek, které budou tělesně či duševně handicapovaným lidem pomáhat pracovat s jejich sexualitou. Některé budou poskytovat konzultace, jiné budou asistovat aktivně. Podle stanoviska ministerstva vnitra sexuální asistence není v rozporu se současným trestním řádem.
Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/sexualni-asistence-0o3-/domaci.aspx?c=A151102_141206_domaci_zt

Upozornění : Pokud ho máte malýho, tak vám ho nezvětšej ... :-)
Ale přečtou pohádku o Dlouhém, širokém a bystrozrakém ... :P

zpravy.idnes.cz/.../...
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-04 17:06
Takto fungují sdělovací prostředky v zemi, kde stále zítra znamená včera, v zemi, kde stále vládne bolševik, v zemi, kterou rozkradl přebarvený modrý pták, "zachraňuje" cizák, estébák.

www.super.cz/.../

Stejně tak je prolhaná banda lumpů ve službách státní správy, na úřadech se líně válí jak ty krávy.

K slušným občanům se chovají hůře jak dobytek, z jejich práce není žádný užitek.

Proč by měla být policie a justice výjimkou? :-?

J.K.
+2 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-04 17:07
Když ti něco překáží, hoď to za plot.

novinky.cz/.../...

J.K. :sigh:
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-11 22:42
Jak vidno, stejné zkušenosti mají i jinde jiní ... :P

zacpal.blog.idnes.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.