...aby úřad s člověkem nesmýkal

Svoboda je, když ...

Když se zásadní rozhodnutí ohledně chodu a orientace země přijímají v té které zemi nezávisle na cizí vůli a rozkazech - ale nejenom to. Je to taky způsob chování státu k občanům. Tedy že státní úřady se k občanům chovají slušně, uctivě a spravedlivě, k jejich většinové spokojenosti, protože jinak ten stát nemůže přežít.

Je to přesně to, pokud si vzpomenete na F.L. Věka, co je obsaženo v jeho výrazu ... aby úřad s člověkem nesmýkal.

 

Tedy aby se mu otevřeně nevysmíval, zvláště když je občan v právu, a rychle, svižně a maximálně spravedlivě řešil všechny záležitosti kolem něj.

Něco velmi podobného zaznělo i v projevu nového polského presidenta při výročí polské nezávislosti, 11. listopadu, jak o tom informuje náš varšavský dopisovatel : 

___________________________

Dnes je 11. listopadu. Toho dne v r. 1918  podepsalo tehdejší  Německo, jako hlavní  viník rozpoutání  I. světové války, kapitulaci – a na mapu Evropy se vrátilo také po 123 letech znovu nezávislé Polsko. 

Za letos poměrně teplého, avšak na většině Polska zamračeného počasí, se ve Varšavě a několika dalších velkých městech konaly slavnostní průvody s mořem červenobílých vlajek. Ve Varšavě promluvil na oslavě u Hrobu Neznámého vojína na Pilsudského náměstí  president Andrzej Duda, jehož projev najdeme v plném znění  na stránkách 

https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wypowiedzi-prezydenta-rp/wystapienia/art,16,wystapienie-prezydenta-z-okazji-swieta-niepodleglosci.html

Z něho českému čtenáři, a zvláště pak čtenáři stránek K 213, tlumočím tu pasáž, která nás všechny, kdož jsme si vědomi katastrofálního právního stavu v ČR, musí oslovit. Cituji: 

„….Získali jsme nazpět nezávislost,  získali jsme zpět suverenitu, začali jsme dobývat zpět svobodu – v širokém smyslu významu  tohoto  slova. Nejen takovou, že nám z vnějšku nikdo nic nenařizuje, že za názory nejsme uvězňování.  Nýbrž i svobodu, chápanou tím, že máme pocit, že žijeme ve státě opravdu spravedlivém, ve státě, jenž se rovným způsobem chová ke všem občanům, ve státě, v němž jsou úřady vždy slušné.      

Chceme, aby to byla taková Republika, kde resort spravedlnosti bude s to potrestat gangstery, a nesoudil lidi, kteří bojovali o silný stát. Neodsuzoval je k drakonickým trestům, neboť to je obvykle nespravedlivé. Ničí to společenské tkanivo a podkopává víru ve spravedlnost.

Vážené dámy, vážení pánové,

Silný stát, o kterém hovořil za II. Řečpospolity ministr  Eugeniusz Kwiatkowski, že jen takový stát je stavu na tomto místě v Evropě přetrvat, ten stát, který musí dostřehnout každého občana a být opřen na silných pilířích. Na pilíři silného hospodářství, jehož profitu užívají všichni, a díky kterému se obohacují všichni a roste životní úroveň společnosti, a nikoliv jen  její části. To je právní systém, jenž je trvalý, stabilní, a především dodržovaný. Třeba připomenout slova maršálka Pilsudského, jenž kdysi řekl: Narodil jsem se ve státě bezpráví. Narodil jsem se ve státě, kde bylo lze žít jen těm, kdož rádi loví ryby v kalné vodě.  Já jsem snil o státu silného práva, takového práva, kterým si občan může být jist, neboť nezávisí na něčím rozmaru či jiné libovůli.  Takový stát právě třeba budovat, a to je úkol, jenž dnes před námi stojí. A protože jej pořád realizujeme, a doufáme, že si v nejbližší době v tomto oboru značně přispíšíme….“.                   

 

___________________________

 

 

Comments  

+3 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-12 12:37
+3 # Ing. Jiří Fiala 2015-11-12 12:37
Blíží se konec roku a tak je třeba zvýšit stavy darmožroutů v justici, aby byly v rovnováze s policií. Tam už se nabírá.
Prezident, vláda, poslanci, senátoři už si polepšili, na ministerstvech byly rozdány miliony na odměnách, na tu poslední si počkal i Bílek.
Teď jsou na řadě ti, co mají pod palcem "spravedlnost", čili krytí skutečných zločinců a likvidací slušných lidí.
J.K. :-x

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.