Veselé a poklidné Velikonoce !

1. velikonoční den pašijového týdne - Modré pondělí

 

 

 

2. velikonoční den - Šedivé úterý

 

3. velikonoční den - Škaredá středa (dodejme, i proč se jí říká "Škaredá" - protože se údajně Jidáš škaredil na Krista, v předtuše budoucí zrady)

 

4. velikonoční den - Zelený čtvrtek (na Zelený čtvrtek zvony odlétají do Říma - nesmí se zvonit: Vrací se až v neděli, na Boží hod velikonoční). Zelený čtvrtek je také den Poslední večeře Páně - pokud znáte tento slavný obraz od Leonarda Da Vinci, tak je to právě z tohoto dne.

Po večeři totiž přišli do zahrady, kde se večeře konala, římští vojáci, vedení právě Jidášem, Krista zatknout. On se nebránil, ač mohl, a nechal všemu volný průběh. Takže skončil na kříži.

Na Zelený čtvrtek se také tradičně pečou v českých domácnostech Jidášové - obvykle ze sladkého těsta propletené zkrouceniny do tvaru S - symbolizující provaz, na kterém se pak zrádný Jidáš - po své zradě -  oběsil.

Skončil tedy špatně - jako všichni zrádci.

 

5. velikonoční den - Velký pátek - den přísného půstu a všeobecného smutku, na paměť mučednické smrti Ježíše Krista ukřižováním.

 

6. velikonoční den - Bílá sobota - navečer se čtou v katolických kostelích velikonoční Vigilie 

 

7. velikonoční den - Boží hod velikonoční - zvony se vracejí z Říma, den největšího církevního svátku v roce, Ježíšovo zmrtvýchvstání - slavnostní oběd s pečeným beránkem, jarní zeleninou (kopřivový špenát) a brambory - všechno se raduje a jásá nad darem nového života

 

8. velikonoční den - Velikonoční (červené) pondělí - vlastně již všední den, v českých zemích se ujala tradice chození s pomlázkou a vymrskání děvčat. Ta - paradoxně - jako jediná z celého pašijového týdne - přežila a symbolizovala Velikonoce za minulého, ateistického režimu.

 A po Velikonocích - všem pak přejeme krásné jaro, kterému by už nemělo nic bránit !!

A za dalších 50 dnů tu máme další - tentokráte Svatodušní - svátky !!

Mimochodem, zavedení Velkého pátku jako státního svátku vítáme, stejně tak by ale k tradicím měla patřit i obnova Svatodušního pondělí, které bývalo - a mnohde i nadále je - státem uznaným svátkem rovněž. Letos připadá na 16. května.  

Naše generace, vyrůstající za komunistů,  hltající ze starých, zapomenutých sešitů z půdy Rychlé šípy (jejichž znovuvydání bylo jinak zakázáno), znala Svatodušní pondělí právě a jenom odtamtud. Neboť Rychlé šípy tohoto svátku hojně k výletům do přírody využívaly.

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-03-25 19:33
Děkuji a přeji také Vám a všem členům a příznivcům K 213 požehnané velikonoční svátky.
Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-03-25 19:34
Přeji Vám hodně zdraví a spokojenost po dnech tzv. bojových.
Požehnané Velikonoce.
Míla
___________

Ty tedy byly - bojové. A nepřítel se bojí ještě teď ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-03-25 19:36
Chválím české katolíky, zvlášť z Lidové strany, že nám evangelíkům vybojovali návrat Velkého pátku mezi státní svátky. Naší synodní radě to bylo šumafuk.

Jan Zeno
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-03-25 19:43
Dobrý večer,

jsem právě doposlechl Názory a Argumenty na ČRo Plus (mnou přejmenováno na Flus), kde expertní trio Šebek, Sémann (foneticky), Kubíčko perlilo o nedostatku vlastenectví, národní soudržnosti atd. a jejich údajných příčinách.

Frky Sémanna, že za to může morální marasmus let 1948-1989, jsou opravdu k smíchu, když od té doby již uplynulo dalších 26 let dalšího marasmu. Stejně tak, že v ČSSR musel mít každý doma vlajku ČSSR a SSSR a povinně je vyvěšovat v dny svátků, určených tehdejším režimem. Sám si pamatuji, že jsme doma neměli žádnou vlajku, takže jsme nic nevyvěšovali.

Nicméně experti nezklamali, neb skutečných příčin, proč Češi nevyvěsují ani v rádoby demokracii (což však žádná není), se nedobrali.

A to příčin, že stát a na něj přisátí veksláci hrající si na podnikatele, vysávající dotace všeho druhu, se chovají k ostatním občanům jako dobytek - jmenovitě úředníci, soudci, jiný justiční personál, policisté, zastupitelé aj. - pak samozřejmě nemůže očekávat, že bude někdo dobrovolně vyvěšovat vlajky tohoto státu.

Opravdu na tu chátru nelze být hrdý.

A ČRo jen mlátí prázdnou slámu.

Pohodové Velikonoce (moje nejoblíbenější svátky, kdy Jaro už začíná)!

PR
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-03-27 13:25
Když ani soudy v křesťanské zemi nechrání křesťany, pak je to velmi smutné - a současně i vysvětlení, proč je muslimská komunita tak drzá a tak na postupu ...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-03-27 16:15
Milý Jiří.

Děkuji za přání.

I Tobě samozřejmě hezké Velikonoce, v rámci možností příjemné prožití svátků a statečné srdce.

To nepochybně máš a děláš svojí práci dobře. Ukazatelem je, jak se nepřátelé vztekají a dělají zlo. To svědčí o Tvé, ostatně naší pravdě a ta, jak stále pevně doufám, vždy vyjde najevo, v ohni neshoří a ve vodě neutone. To nechtějí připustit. Jde jim o moc, o koryta, o lehké živobytí, zabezpečení svých potomků justičními klany. A to jim pan Fiala chce ohrozit a narušit, tomu se zuřivě brání a nikdy nepochopí, že se naopak proti nim musíme chránit my a celá společnost. Jenomže společnost to stále ještě nechápe, možná ta mlčící většina, co s nimi nepřišla zatím do kontaktu.

Tak Jiří mnoho odvahy do dalšího roku boje s hydrou. I u mne začali rok zostra. Na škaredou středu mi poslali hned dva dopisy z justiční budovy v Třebíči. Schválnost pochopitelně k otrávení svátků.

Jirka
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-03-27 16:15
Klidné a požehnané svátky velikonoční přeji srdečně všem lidem dobré vůle a statečným jako jsi

Ty Jiří. A.Divoký

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.