Od Arazima k Juštovi

Čs. obec legionářská odhalila pamětní desku italskému legionáři a prvorepublikovému četníkovi Arazimovi,

podle kterého vzniknul i známý seriál Četnické humoresky, i když byl - díky redakci, která jej natáčela - posunut do Brna a na jižní Moravu, ač se v reálu odehrával ve 30. letech spíše kolem Hradce a ve východních Čechách.

Četnická pátrací stanice, na které sloužil Arazim, pak byla přímo v Hradci.

To jsou - na první pohled - vcelku okrajové a nepodstatné informace, řeknete si. Neboť kde byla v reálu stanice, podle které byl natočen televizní seriál, je - vcelku jedno. A máte pravdu.

Co už ale jedno není, to jsou informace - zaznívající, tak nějak - okrajově - či vůbec, a vlastně jen plynoucí z kontextu.

Tedy například - že pamětní desku odhalila Čs. obec legionářská - a že tudíž Arazim byl legionář.   To třeba v reportáži nezaznělo vůbec. Italský. Ale to je vedlejší, na které frontě bojoval. Vedlejší není, že bojoval, ač nemusel (mohl jistě klidně dočkat konce války v relativním bezpečí zajateckého tábora, kde se nestřílí, ani nevybuchují granáty nebo se nešíří otravný plyn, pro první válku typický) - za obnovení samostatného českého státu, za osvobození svého národa - a tedy z čistého nadšení pro věc, o níž v té době nemohl vědět, jestli skončí dobře (kdyby válka skončila opačným výsledkem, sotva by se kdy do vlasti mohl vrátit a byl by rakouskými úřady považován za vlastizrádce).

Každý, kdo bojuje s čistými ideály bez ohledu na utrpení a možný výsledek - je čistá a poctivá duše. 

Masaryk to věděl - a proto státní moc v novém státě opíral o ty, kteří se o něj zasloužili především a o jejichž čistých úmyslech nepochyboval : Tedy zejména o legionáře, kteří tyto kvality již v minulosti prokázali.

Podle toho ten stát taky vypadal. Uznávaný a respektovaný nejen svým nejbližším okolím, ale bezesporu po celé Evropě a celém civilizovaném světě.

Protože lidé, bojující za ideály, obvykle nehledí na vlastní kapsu a břicho. Hledí na to, co po nich zůstane příštím generacím - a aby se za to nemuseli stydět.

Právě na takových lidech odjakživa stál - a stojí i nadále - společenský pokrok. Právě na takových lidech stojí uznávané a respektované státy, organizace - jakékoliv společenství lidí. Třeba i soukromá firma, pokud se její zaměstnanci mohou stejnými kvalitami vykázat.

V závěru reportáže zazní i - dosti důležitá - informace - o tom, jakou objasněnost měla tehdejší četnická pátrací stanice : Dnes naprosto neuvěřitelných - 90 %!!

Tzn. že tehdejší zločinci si mohli být skoro jisti, že jim neprojde nic - a že dříve či později, většinou však hodně rychle - skončí za katrem, kde je jejich místo.

A to - zdůrazněme - tehdejší policie nemohla "dohánět objasněnost" na nevinných otcích, kteří neměli na zaplacení výživného.

Jednak takový paragraf vůbec neexistoval, jednak rozvedených otců s vyživovací povinností bylo - že bys je na prstech jedné ruky spočítal, a to v celé republice - protože když už  k takovému excesu, jako rozvodu, vůbec došlo - dítě bylo - většinou automaticky - svěřeno do péče otci.

Tehdejší justice - i morálka společnosti - správně předpokládaly - že osamocené matky s dětmi na krku jsou příliš snadným cílem kohokoliv, jen ne někoho slušného - a že tudíž slušnou výchovu příští generace příliš nezaručují.

Všechny tyto - kdysi samozřejmé - pravdy a skutečnosti - byly - především komunisty - rozvráceny, postaveny na hlavu, zesměšněny, zadupány do země.

Výsledky vidíme denně - a to zdaleka nejen v rozvodech.

Zůstaňme u policie, když už u ní jsme.

Nedávno vyprávěla v rádiu své zkušenosti vyšetřovatelka Berdychova gangu. Jak za odměnu, za úspěšně vyšetřený případ, dostala od policie 10.000,- Kč (ač jí dotyčná banda nabízela 40 melounů, když "ztratí stopu") a hodnost majorky - kterou jí hned vzápětí - při reorganizaci - sebrali. I další její popisování situace u policie bylo natolik tristní, že - asi nezkušená a nepřipravená - redaktorka jen lapala po dechu a zoufale připomínala, že "oni nás přece mají chránit" - tedy ne terorizovat, nebo válčit mezi sebou...

Popis z nejzasvěcenějších propojení policie na zločince z podsvětí - včetně únosů a vražd - byl natolik drastický, že redaktorka měla co dělat, aby bez (své) újmy pořad vůbec dokončila.

Inu - takhle to vypadá, když amorální pakáži, nabrané k policii a zajímající se ne o vlast (to ani neví, co to je), ne o spravedlnost (také naprosto abstraktní pojem, většině naprosto k smíchu), ale výhradně o vlastní kapsu a břicho - svěříte obrovské pravomoci a necháte je totálně bez kontroly, s pocity arogantní nadřazenosti a beztrestnosti.

A výsledek ??

Tuším - ba vím - že to byla HRADECKÁ  policie, akorát, že současná - kdo "vyšetřoval" případ Nečesaný - že ??

A jistý kpt. Jušta, který se - byť neoficiálně - doznal, že si půjčili šaty a boty Nečesaného jenom proto, aby s nimi mohli nasimulovat pachové a biologické a trasologické stopy na místě činu, tedy v kadeřnictví v Hořicích.

Co myslíte, co by asi tak udělal Arazim při pohledu na své - o 80 let mladší - "kolegy" v akci ??

Pozvracel se ??

Nebo rovnou vzal četnickou karabinu - a - jak byl zvyklý z fronty - likvidoval na místě škodnou ??

A - co myslíte - budou se o Juštovi za 80 let točit oslavné seriály, jako se dnes točí o Arazimovi ?

Tak to jen - pro připomenutí - kde jsme kdysi byli - a kam jsme se až - se zloději a mafiány v čele (Klausem, Zemanem a celým prognosťákem) dostali... Ani se to slušně vyjádřit nedá !!

A právě při příležitosti 17. listopadu je rozhodně dobře si to uvědomit...

 

 

 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/216411000141116-udalosti-v-regionech/video/504841

_____________________

                

_____________________

_____________________

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-11-16 20:18
Dle seriálu byl v legiích na východě, pokud mne pamět neklame, v seriálu se objeví jeho dcera  z Ruska, a tuším že se do ní zamiluje Trojan. Pokud se pletu, omlouvám se. O.
________________

Tak si trochu upravili i ostatní reálie, konečně, nikdo netvrdí, že všechny díly jsou podle skutečných událostí... :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-11-16 20:28
Jirko, to ale nevylučuje přístup tvůrců kteří si pohráli s fakty a příběh zasadili do nám bližších scenérií. O.
______________

To jistě ne. :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-11-16 20:29
Nemají prý zájem o konkurenci... :P

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-11-17 08:11
Pan Horáček dokazuje, že na toho prezidenta skutečně nemá. :sad: Namísto, aby se zajímal o hlasy voličů a to, co je zajímá, tak se zajímá o politickou mrtvolu Schwarzenberga a ještě se mu nezdá, když ani ta s ním nechce mluvit. :roll:

To jak kdyby říkal : Jsem jen náhražkou Schwarzenberga, kdo jste čekali zázrak - nebo samostatného kandidáta - tak to si budete muset ještě počkat, až opravdu přijde...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-11-16 22:19
Kdo je v seznamech, agentem byl, říká bývalý důstojník StB

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-11-16 22:21
Ještě tu Marksovou - Likvidace tradiční rodiny? Jen moderní evropská politika, namítá Marksová


echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-11-17 10:23
Ahoj Jirko,
jeden můj příbuzný to kdysi mapoval a tady je v odkaze zkrácená verze. Jeho působnost byl správněji východočeský region. Pokud by Tě zajímala plná, pokusím se dohledat
www.orlicky.net/?id_zpravy=12632122891479069990

JK
_______________

No, dyť tam píšu - okolí Hradce.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-11-18 11:10
Střelba na gangstery není trestným činem - to si zapišme  :

novinky.cz/.../...

+F+

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.