(Právní) Profesionálové - a (údajní) pokoutníci

Skuteční profesionálové by se pokoutníků nikdy bát neměli muset.

 Nelze přehlédnout viditelné a stále zesilující snahy profesních komor - a samozřejmě především ČAKu - bojovat s tzv. "pokoutníky". A ani se nemusejí příliš tajit  tím, že pokud ČAKu - a nejen jemu - někdo zatraceně pije krev a leží v žaludku současně - pak je to především naše odborové sdružení a jeho činnost.

Chápeme právníky, že ve své většině nechtějí přijít o svůj - lacino vydělaný a velmi dobrý - oběd, ba hostinu, nachystanou na účet a na riziko obvykle nic netušících klientů - měli by zase chápat oni, že jestliže je tak snadné jim konkurovat, minimálně v daném oboru - což pro nás je opatrovnictví - pak asi něco nebude v pořádku.   

A to především s jejich vzděláním a pracovním výkonem, který u soudů podávají, včetně ochoty porvat se o zájmy zastoupeného klienta. Pochopitelně, že se soudem, s kým jiným, že ??!!

A klienti, navyklí na americké filmy, plné suverénních a srdnatých právníků, bláhově očekávají, že totéž pak zažijí také u nás... A když přijdou k soudu, nestačí se divit.

Praxe je totiž taková, že soudce je dopředu rozhodnut, jak věc vyřídí (na což má obvykle vliv jak povaha věci, tak i postavení strany žalující i žalované - tedy postavení společenské, nikoliv právní) - a úkolem - spřízněného - právníka (a jiný u soudu nemá šanci) - je na to klienta připravit a nějak mu to stravitelně naservírovat, tedy že za svoje (často nemalé) peníze bude poražen, ač je mnohdy v právu oproti druhé straně.

Někdy jde spolupráce se soudcem tak daleko, že si právník zjistí, nakolik je klient movitý - a podle toho pak soudce odročuje na libovolný počet odročených jednání, aby si je právník mohl účtovat. Nebývá to sice pravidlem, ale stává se to - a ne zas tak vzácně.

Chápu, že pak je pro soudce naprostý šok, když tam přijde jedna ze stran se zastoupením, jemuž nejde o peníze a které nehodlá mlčky přijmout zjevně nespravedlivý rozsudek jenom proto, že se to soudci tak líbí - a začne tzv. "dělat problémy" - tedy skutečně  hájit zájmy zastoupené osoby - u nás často i dítěte, o které se jedná.  

Na to u nás nejsou zvyklí ani soudci, natož pak právníci - kteří tím pádem přicházejí o kšeft.

A klient, ač se tomu zpočátku zdráhá uvěřit, nakonec si vlastní praxí ověří, že právníkům dá často obrovské peníze - doslova za nic - a pak může porovnat zastoupení (ne)právníkem, které ho vyjde mnohem levněji - a - světe, div se - je ještě mnohem kvalitnější, a často i úspěšnější - než předem kapitulující právníci profesionální. A zvláště v rodinném právu !!

Asi se mnou bude každý souhlasit, že pokud to takhle skutečně je, pak něco není v pořádku především s právníky samými. Jinak by nemohlo být logicky tak snadné je v praxi nahradit - co nahradit, ba i snadno přebít lidmi, kteří práva nestudovali - což jim paradoxně může sloužit jako velká výhoda, protože alespoň nebyl ničím překryt jejich přirozený smysl pro základní spravedlnost.

Pokud by se ČAK věnoval - tak, jak skutečně má - především profesní úrovni poskytovaných služeb svými členy - a rázně zacvičil s těmi, kteří tuto úroveň žádnou nemají - nemusel by se bát "pokoutníků" - protože ti by sami zmizeli. Nebylo by pro ně prostě místo.

Proč chodit za někým, kdo je bez právního vzdělání a registrace - a kde riskuji nejen neodbornost, ale i nulovou záruku - když mohu totéž dostat legálně, správně a právně, od člověka k tomu studovanému, kde se rozdíl oproti "pokoutníkovi" projeví na první pohled při prvním jednání.

Jestliže je ovšem situace taková, že se sice rozdíl mezi "pokoutníkem" a právníkem na prvním jednání skutečně markatně projeví, ovšem přesně v opačném pořadí, než by měl, což klienti, předtím zastoupení dvěma - třemi profesionálními právníky, rychle poznají - pak k čemu tady ta komora vůbec je, k čemu je vlastně právnická fakulta, minimálně v tomto konkrétním oboru - a k čemu jsou pak právníci jako takoví, když se od laiků mimo obor mohou učit prakticky všemu - a také už to v poslední době bez zábran dělají a běžně nám volají o radu, co v konkrétní situaci dělat ?!!

Opakuji, že se jedná pouze o opatrovnictví, do jiných oborů, o kterých mnoho nevíme, na rozdíl od ostatních, nefušujeme.

Pak se ovšem může profesní komora vztekat, jak chce - sklízí jen ovoce plodů, které sama zasila.

Aroganci, nadutost a tupost, spolu s nevzdělaností a apriorní předposraností ve vztahu k soudu si klient obvykle platí značně nerad. Notabene naprosto přemrštěnými a neodpovídajícími cenami za mizernou úroveň poskytnutých služeb.  

A dělá to jen do té doby, dokud si myslí, že to nejde jinak.

A může se ČAK třeba zbláznit vzteky...

________________________

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pokoutnictv%C3%AD

 

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Profesni-komory-vyzyvaji-vladu-k-zavedeni-efektivniho-postihu-za-neopravneny-vykon-cinnosti-nekvalifikovanymi-osobami-466247

________________________

________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-18 15:24
Politický vězeň Karel Sabina - autor libreta k Prodané nevěstě - a symptom národního zrádce, stejně jako o 100 let později Karel Čurda...

Historie Plus - ČRo Plus
17.12.2016 20:33 Život jako na houpačce prožil Karel Sabina. Autor libreta ke Smetanově Prodané nevěstě byl dlouho vnímán jako vlastenec a mučedník, pak se ale ukázalo, že dodával rakouské policii zprávy o činnosti české vlastenecké společnosti.
prehravac.rozhlas.cz/audio/3764661
0 # Tomáš Jadlovský 2016-12-18 17:55
Vytesat do kamene, nejlépe nad vstupní dveře každého soudu. Advokátům je úplně jedno, jak řízení skončí, hlavně, když faktura bude mít co nejvíce řádek. Všem, kdo se soudy začínají, radím jako ostřílený a advokáty odrbaný účastník řízení - zastupujte se sami nebo si berte zmocněnce se zkušenostmi. Právnický titul nebo známé jméno je k ničemu.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.