Šámal : Dva roky zcela stačily...

Dopis předsedovi Nejvyššího soudu u příležitosti blížícího se druhého výročí jeho jmenování do funkce.

 

Vážený pan

Prof. JUDr. Pavel Šámal, Ph. D., předseda Nejvyššího soudu

Burešova 20
657 37 Brno

 

 

 

Vážený pane předsedo Nejvyššího soudu,

 

               Protože se blíží druhé výročí Vašeho jmenování do funkce předsedy NS, chci Vás požádat o drobnou laskavost.   

 

               Při zdůvodnění odchodu Vaší předchůdkyně, JUDr. Ivy Brožové, bylo výslovně uvedeno, že funkci opouští také kvůli svému věku – a protože je pí Brožová o celé dva roky starší než Vy, mám za to, že právě uplynuvší dva roky Vás dovedly ke stejné kvalitě – tedy věku, neodpovídajícímu požadavkům výkonu této funkce.

 

               Nevím, jestli jste to zdůvodnění jejího odchodu vymýšlel Vy osobně, nebo někdo jiný, dlužno říci, že dotyčný ale příliš nepočítal s inteligencí čtenářů, kteří ho budou číst, nebo měl za to, že ho číst nikdo nebude.

 

Nebyla to tak úplně pravda.

 

A nutno říci, že při bližším zamyšlení jsem z toho tehdejšího zdůvodnění nevěřil vlastně vůbec ničemu:  Tedy ani tomu, že pí Brožová odchází na vlastní (nevynucenou) žádost, ani tomu, že by se tak dělo z důvodu jejího věku, a už vůbec ne tomu, že by si za svého nástupce vybrala dobrovolně právě Vás.

 

Při pohledu na Váš životopis musel mít už tehdy pochyby každý, kdo pí Brožovou znal, že by ve Vás mohla vidět svého nástupce  - a uplynuvší dvouletá praxe to, bohužel, jenom potvrdila.

 

Pokud jde o věk, stačí se podívat na předsedu Ústavního soudu, abychom hned věděli, nakolik reálný byl tento důvod k výměně osoby na postu předsedy Nejvyššího soudu.

 

Vaše dvouleté působení v této funkci znamená, bohužel, jediné : Úpadek a ztrátu pověsti nezávislosti Nejvyššího soudu, tedy i té malé části nezávislosti, kterou dříve – alespoň občas – prokazoval.

 

Za Vašeho působení se Nejvyšší soud stal součástí všeobecné šedi naší justice, zcela zapadl do krajně neuspokojivé úrovně soudů nižších stupňů a přestal z ní jakkoliv vyčnívat. Tedy – přestal i skýtat naději, že občany proti zvůli soudů nižších stupňů alespoň občas ochrání.

 

Jaký předseda, takový i soud – lze mít proto i za to, že jste k tomuto jevu nemálo vlastním přičiněním přispěl – a jako názornou ukázku právě Vašich „právních názorů“, které osobně považuji za neobhajitelné a které k degradaci NS bezesporu vedly a ještě povedou a které by byly vcelku k smíchu, pokud by je neříkal právě předseda Nejvyššího soudu, uvádím zejména Vaše stanovisko o tom, že vyšší soudní úředníci mohou klidně nahrazovat soudce (neznámo proč tedy dosud rovněž nesoudí), a to včetně tak zásadních rozhodnutí, jako je zaslání výzvy odsouzenému k nástupu trestu, jíž i podle trestního řádu může vystavit jedině soudce (předseda senátu) sám, anebo naposledy Vámi vytvořenou „inovaci“, jak odlehčit věznicím, spočívající v tom, že za loupežná přepadení se mají udělovat pokuty – což je unikát nejen v rámci Evropy, ale bezesporu i celého světa.

 

S odvoláním se na Váš rozhovor,

 

http://www.nsoud.cz/JudikaturaNS_new/ns_web.nsf/web/Proverejnostamedia~Napsalionas~Pavel_Samal__Prizpusobovat_zakony_volebnimu_zisku_je_cesta_do_pekla~?open&lng=CZ

 

kde se rovněž zmiňujete o přeplněnosti věznic – viz :“Důležitý je výsledek… méně páchané trestné činnosti … Méně naplněné věznice, což se nám – bohužel – zatím nedaří je nutno občanům jasně vysvětlit, jak vypadá Váš recept v praxi : Tedy – že loupežníci a pachatelé násilné trestné činnosti – budou běhat po svobodě, po zaplacení pokuty, na kterou budou mít asi právě z toho lupu – a věznice dál budou praskat ve švech díky „zločincům“, kteří by se do vězení většinou v jiných zemích vůbec nedostali, ať už to jsou otcové dlužící na alimentech (často zcela nereálně a fiktivně vyměřených), nebo tzv. mařenkáři, kteří obvykle někde jezdili bez řidičáku, až je chytli – což konečně může být současně i ta první kategorie, neboť o řidičák mohli přijít nejen kvůli stylu své jízdy, ale rovněž i proto, že neměli na alimenty (a bez řidičáku na ně už sotva kdy vydělají).

 

Nikdy jsem si nevšiml, že byste se vyslovil k tomu, že věznice jsou u nás přeplněné především proto, že se u nás zavírá za skutky, které jinde trestnými činy nejsou, případně vůbec za nic (trestní stíhání bylo do A do Z vykonstruováno s cílem odklidit nepohodlnou osobu), že byste proti tomu protestoval, natož nabídnul nějaké vlastní řešení – krom řešení nezavírat loupežníky, což je tedy originalita, nad kterou budou kroutit hlavou všechny právní školy ještě příštích 100 let.

 

Dovolte, abych shrnul, že Vaše dvouleté působení na Nejvyšším soudě byl jeden velký omyl, odborné veřejnosti patrný už při jmenování a že vymluvit se na věk je tím nejmírnějším způsobem, jak – relativně ještě se ctí – tuto funkci, i Nejvyšší soud, opustit.

 

Žádám Vás jménem svým, i našeho sdružení, abyste tak neprodleně učinil, abychom se nemuseli dočkat právě Vámi navrhovaných výsledků v praxi, kdy loupežníci budou volně pobíhat po svobodě, protože věznice jsou přeplněné (alimentáři a mařenkáři).

 

S pozdravem

 

 

 

                                                                                                                                                    Ing. Jiří Fiala

                                                                                                                                              předseda Klubu 213

 

 

 

 

 

 

__________________________

 

__________________________

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-26 17:52
Milý Jirko, Tvé vánoční poselství předsedovi soudu je jako pokus odtlačit svini od plnýho koryta. :eek:

Žiješ na vesnici, zkoušel jsi to někdy? O.

_____________

Pravda, jde to blbě a je to docela riskantní operace... :roll:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-26 18:08
Cenzura internetu prý nebude... (pokud se včas zavřou pod smyšlenými záminkami nepohodlní autoři, nebude ani co cenzurovat... :-) )

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-26 18:11
Proč je Babiš s Pelikánem tak spokojen (ač jako ministr - Pejsáček - nestojí za fajfku tabáku...)

Místo čápa v hnízdě sedí Pelikán :eek:

vasevec.parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-27 13:19
Soudce Pavel Zelenka :eek:

Soudce, který shodil rozsudek nad Rathem: řešil H-System, Chvalovského i plagiátora Sováka

rozhlas.cz/.../...
______________

A hlavně : Obhajoval psychopata Bláznu. :eek:

A nesmírně se přitom divil, že by měl nést soudce odpovědnost za své rozhodování... Dokonce tvrdil, že to by byl konec justice. :P

No - jeho konec určitě... :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-27 13:20
Stalinský megaloman :

Babiš plánuje obří vládní čtvrť pro 11 tisíc úředníků :D

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-28 14:45
2. ledna se můžete jít podívat na Šámala a spol. do krematoria

Zemřel soudce Nejvyššího soudu Jindřich Urbánek, bylo mu 65 let

lidovky.cz/.../...

Zemřel soudce Nejvyššího soudu Jindřich Urbánek, bylo mu 65 let

parlamentnilisty.cz/.../...
______________

Děkuji za podnět, mně úplně stačí, když ho jednou za čas vidím v televizi. Vždycky je to perla jedna za druhou - a na dalších 5 let mám dost a vidět ho nemusím... :sad:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-28 14:47
Vězni jako popeláři i metaři. Pečlivě vybraní si v Praze zkusí práci na svobodě

lidovky.cz/.../...

_________________

Až Šámala bude možno potkat zde, nejen že rád přijdu, ale ještě vezmem i kameru a natočíme s ním rozhovor. Třeba - jak se těší na půlku, jestli ji dostane, případně co říká na pracovní ohodnocení, jestli není - ve srovnání s platem předsedy NS - příliš velkorysé - a tak... :D

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.