Jako kouření

Vzory a normy musí někdo stanovit a musí být obecně známy, aby mohly fungovat.

Žehlení - ideální činnost k poslechu rádia. Nakupilo se mi prádlo, pustil jsem si rádio a dal se do toho.

A co tam neslyším ?!! Besedu na téma - dětská gynekologie. Jeden doktor a jedna doktorka, z daného oboru, tam vykládali o svých zkušenostech, o tom, jaké jsou nejčastější problémy, zda a kdy má jít dívka poprvé na prohlídku, apod.

No - aspoň se něco dozvím, říkám si, konečně, člověk nikdy nemůže vědět, kdy se mu co bude hodit. A zvláště pak u opatrovnických soudů.

Tak to tam probírali, než tam zavolala jedna paní, už podle hlasu zjevně inteligentní, vyrovnaná starší osoba - a řekla asi tolik : Že jim kdysi radila jejich paní učitelka a říkala, aby se nikdy nemilovaly jen tak ze zvědavosti, nebo z povrchní zamilovanosti - že je to pak bude, až se zamilují doopravdy, vždycky jenom mrzet. A že ona začala pohlavně žít až se svým manželem, někdy ve 20-ti letech, a nikdy neměla pocit, že by o něco přišla.

Následně zavolala ještě další paní, a že by moc ráda podpořila tu předchozí, že ta promiskuita, ve které mladou generaci udržují především hloupé seriály a televizní vzory, není ničím jiným než neúctou k vlastnímu - ženskému -  tělu, že jak si takové ženy pak mohou muži vážit, když jí prošla celá armáda před nimi - a že zdrženlivost je tady zcela na místě a sladké ovoce přináší.

Co mě zarazilo - jak tyto - podle mých zkušeností a vědomostí jedině správné názory - nechtěl nikdo z těch odborníků komentovat, dokonce ani se k nim vyjádřit, asi jak kdyby někdo zavolal něco v rádiu nepovoleného, třeba začal hlasitě nadávat na Cikány, nebo tak asi.

Že prý oni nejsou od morálky a výchova je věcí rodiny a školy. Oni že jsou od toho, aby dívčí generace byla zdravá a plodná a uměla užívat antikoncepci. A uměla předejít nechtěnému otěhotnění.

Napadlo mě, že nejlepší - a současně i nejbezpečnější a nejzravější - antikoncepcí je přece sexuální abstinence - a taky mě napadlo, že kdyby ta se stala převládající, především v dospívajícím věku, neměly by různé firmy co prodávat a různí odborníci co dělat, včetně, dost možná, i těchto doktorů.

Nenapadá vás příměr - že je to vlastně jako s kouřením ??

Všichni už přece dneska dobře vědí -  a nikdo se za to nestydí - že kouření je slabost, a ne naopak, projev pravého mužství a siláctví - a že není k životu nutné, naopak, škodí, a to velmi - ale současně - že tu je i mocná tabáková lobby, která vydělává na lidské blbosti a slabosti neskutečné peníze. A že kdyby všichni přestali rázem kouřit - což by bylo jedině správné a v celospolečenském zájmu - přišla by lobby o stovky milionů - a různé politické strany o štědré příspěvky na provoz a kampaň.

Není to náhodou s tou antikoncepcí totéž, jen s tím rozdílem, že se tady zaměřují výhradně na mládež dívčí ??

Jak primitivní a jednoduché !!

Nejprve stovkami ohlupujících seriálů, telenovel a časopisů vpravíme do naivních děvčátek, že první pohlavní styk je potřeba mít už tak nejpozději s první menstruací, pak je samozřejmě normální střídat kluky na každé diskotéce a zábavě - aby se slečna necítila méněcenná před svými kamarádkami - a pak je zvát na prohlídky a prodávat jim drahou antikoncepci - a mastit si kapsu.

A naivní slečinky ještě mají krásný pocit, jak jsou úžasně "in".

Jejich manželství - pokud se vůbec nějakého dožijí - obvykle za nic nestojí, už proto, že si jich žádný slušný chlap neváží a většinou je považují jen za onuci, dobrou k přespání a k večeři zadarmo, to ale nevadí, od toho je tu mocný rozvodový průmysl, který také musí vydělávat stamiliony - takže se budou rozvádět, znovu - ještě hůř - vdávat, a tak pořád dokola - a lobby si dál mastí kapsu.

Samozřejmě, že by to nebylo možné bez masové podpory médií, tedy mainstreamu, který tuhle všechnu morální bídu a ubohost musí prodat jako plný a plnohodnotný život - a jako maximální "in - styling".

Ta paní, co tam volala, měla naprostou a úplnou pravdu - jenže to vypadalo, že její slova - alespoň v redakci - nechce nikdo slyšet. O to víc se také zdálo, že o co méně je chtějí slyšet v redakci, o to více je chtějí slyšet davy na ulici. A u přijímačů.

Mladá dorůstající generace je - jako každá - nezkušená, naivní, hledá své vzory a orientaci.

Pokud vzorem je rozvedená matka, řekněme rovnou, čůza, co si domů tahá každou noc někoho jiného - pak jaký asi může mít morální základ její dcera ?

Je ale potřeba, aby to jasně někdo pojmenoval a označil a řekl, že černá je černá a bílá bílá. A že normální a jedině zdravé a rozumné - je s intimním životem počkat do manželství, protože tak to prostě má být - a není to nemožné, i když je pravda, že se to mnohým nepodaří. To však neznamená, že o to ostatní nemají alespoň usilovat. Jako o každý vzor - který se ne každému podaří dosáhnout.

Právě podle toho, jak komu se daří morálních vzorů dosahovat, lze pak usuzovat na morální sílu a vyspělost daného jednotlivce.

Ale stále je potřeba ty vzory definovat a mít je na paměti. A před očima.  Aby každý věděl, že normální je to, co stanovily prověřením celých generací naši předkové, a ne to, co stanoví dnes většinou zcela vykořeněná a amorální většina.

Důležitou úlohu v tom samozřejmě sehrávají státní orgány, kdo jiný by tu už měl oficiálně určovat, co je morální a co ne - a to je další - a možná že hlavní - kámen úrazu.

Stačí se podívat na kterýkoliv - a zejména opatrovnický - soud, aby každý ztratil sebemenší iluze o tom, kdo tam soudí a co je tam za morálku považováno.

Jestliže se - právem - říká, že justice je brzdou společnosti, protože je na tom morálně ještě výrazně hůř než většina společnosti (ačkoliv ve zdravém státě je to samozřejmě přesně opačně - soudit mají ti nejlepší, ne ti nejhorší), pak tuplovaně to platí pro opatrovnickou justici - protože tolik svinstva, co uvidíte tam, v normální, běžné společnosti zatím ještě není - právě proto, že nemalá část společnosti ještě justiční zkušeností zasažena nebyla.

Jen pro představu lze - bez přehánění - konstatovat, že z nemalé části mají tyto soudkyně, zejména ty mladší z nich, morálku a zkušenosti prostitutek - a tou se pak klidně řídí při určování toho, co je spravedlivé a co ne.

Dost možná, pokud byste je znali v civilu, byste si jedině uplivli. A takové budou určovat, kdy smíte a nesmíte vidět a vychovávat vlastní dítě a co je a co není přiměřené výživné.

Ale abych se nedostal příliš někam jinam :

Tak jako jsme se přes asi tři generace dopracovali oficiálního převládajícího stanoviska, že normální je nekouřit (což před objevem a dovezením tabáku bylo samozřejmostí), tak se musíme dopracovat i - dávno vyzkoušeného a ověřeného - stanoviska, že normální je mít jednoho partnera na celý život a na něj také počkat s veškerými intimnostmi.

Což vůbec neznamená, že by se mladí lidé neměli volně seznamovat a poznávat - naopak, mohou, ba i mají. Ale bez intimností - a taky to jde. A jak dobře. A zpětně pak zjistí, že si mohou vážit sami sebe, i jeden druhého.

Protože před někým, kdo zná každý záhyb mého těla, se - krom doktora -  pak nutně musím cítit trapně. Alespoň já to tak cítím - a řekl bych, že tyhle pocity jsem si zachoval docela zdravě.

Ta paní, co do toho rádia volala, mě moc potěšila. Že vůbec takoví lidé ještě jsou. A takové ženy že jsou - a že - snad - vychovávají i další generaci, svoje vnučky.

Mimo jiné i tyto stránky by měly sloužit k tomu, aby se tito lidé dokázali poznávat a spojovat - když už - zdá se - oficiální média jim dnes vůbec nepřejí.

_________________

_________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Saxána 2017-01-07 10:21
Velká chyba státu je, pokud určité profese, např. lékaře neuzákoní jako nutnou státní službu, což bude dostatečnou motivací pro uzdravování občanů, nikoliv trvalé léčení (jak to vidí MUDr. Hnízdil). Soukromí lékaři nás pacienty potřebují vidět co nejčastěji a dlouhodobě, aby získali maximum bodů proplacených zdravotními pojišťovnami.

Soudce za státní plat by také byl rád za co nejméně práce, ale maří to advokáti, kteří si také potřebují s klienty "zapinkat".

Protože odborníci vědí, že změna času na letní lidem zdravotně neprospívá, otázala jsem se lékaře, proč lékaři proti tomu nebrojí. Odpověď byla po pravdě, tu si domyslete.
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-01-10 18:45
Italce odebrali syna, protože na ní byl moc závislý a projevoval se zženštile

novinky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.