Justice v PL : Obraz hloubky, rozsahu a tvrdosti problému. Také českého.

Současná vláda PiS v Polsku narazila na problém, který si při svém nástupu zřejmě ani nepřipouštěla : JUSTICE.

 Zanedbané nebo zamlčené problémy se s časem samy neřeší, ani nemizí. Naopak. Narůstají do obludných rozměrů, které pak hrozí výbuchem přetopeného kotle a obrovskou celospolečenskou krizí.

A ještě jedna historická zkušenost se beze zbytku potvrzuje : Totiž že o co méně byla násilná revoluce či převrat samotný, o to více nekompromisního boje vypukne potom.

A těžko bychom to někde viděli lépe nežli na příkladu postkomunistických zemí, v tomto případě Polska. Což vůbec neznamená, že ČR ten problém nemá nebo že ho vyřešila. Jen ho řešit - na rozdíl od Poláků -  ještě ani nezačala a pomocí zmanipulovaných médií ho tlačí do pozadí a nepřipouští do povědomí lidí. Lze proto právem očekávat, že o to tvrdší bude budoucí srážka s realitou.

Na začátku je třeba si naplno uvědomit, že výraz "sametová revoluce" je prostě nesmysl, ba přímo protimluv. Žádná revoluce není a nemůže být sametová, to se totiž vzájemně vylučuje.

Buďto je to revoluce (přičemž nikdo se dobrovolně nevzdá své moci a vládnoucího postavení), anebo je to sametový dýchánek - pochopitelně že pak nutně bez toho hlavního, totiž revoluce samotné.  

V Polsku, stejně jako v ČR proběhla tzv. revoluce (v Polsku pravdivěji hovoří o "předání moci") po pádu komunismu za kulatým stolem, v Polsku se tomu dokonce tak přímo říkalo.

To znamená - nestřílelo se, nevraždilo, ba ani nevyhazovalo z práce. Vládnoucí strana sama došla ke zjištění, že její další účinkování, minimálně v současné podobě, je prostě nemožné a že nemá-li dopadnout více než špatně, bude se muset s narůstající opozicí "domluvit".

V Polsku to proběhlo - alespoň z našeho pohledu - v tichosti, tehdejší komunistická média o tom prakticky neinformovala, a když, tak velmi zkresleně - prostě najednou byly v Polsku svobodné volby - a hotovo. Konečně, ve světě rozpadajícího se sovětského socialismu měla každá ze zemí svých starostí dost, natož se ještě starat o druhé.

Proč o tom ale zmínka ?!! Protože v ČR, stejně jako v Polsku, nebyly změnami mocenské složky prakticky nijak dotčeny. Vládnoucí komunistická strana naoko předala moc, skončila "vláda jedné strany", co však vůbec neskončilo, bylo obsazení mocenských složek komunistickými nomenklaturami a jejich po celá desetiletí pečlivě vybíranými a dlouhodobě preferovanými - a tudíž i velmi loajálními - kádry. A ty - dohody nedohody - samozřejmě zakonzervovaly tehdejší stav, naoko se tváříc, jak fandí novému režimu.

Fandily mu jen potud, pokud jim zaručoval předchozí postavení, naprosto nehorázná a nezasloužená privilegia - a především - dále pokračující faktickou moc.

Té se ostatně - na viditelné politické scéně - beztak chopily jen různé mírně přelakované odlesky a odrůdy předchozích komunistických stran, ať už to byla v Polsku PSDS, nebo u nás KSČ.

Není zajisté názornějšího a lepšího příkladu nežli tzv. pravice, vytvořená u nás Klausem, a tzv. levice, vytvořená a ztělesněná u nás Zemanem  - když nakonec zjistíte, že Klaus i Zeman jsou odchovanci stejné školy, stejného ústavu - a hlavně : Stejné rezervní nomenklaturní kádry předlistopadové KSČ.

Jinými - srozumitelnějšími - slovy : Prašť, jako uhoď !! Ať volíte toho, nebo toho.

V Polsku byla tato volba ještě vylepšena skutečností, právě prokázanou, totiž že samotný vůdce Solidarity a polský prezident - byl agentem polské StB (u nich SB).

Co bychom asi mohli říci o Klausovi, o němž se ví, že jeho spis je v Moskvě, v ústředí KGB - kdykoliv k použití...

Polsko a ČR se zajisté v mnohém liší, podobnost jazyka je spíše zavádějící, protože podobnost kultury, národního ducha i historie už zdaleka taková není.

Viditelným rozdílem v tomto ohledu byl především tradiční polský antikomunismus, navazující na ještě tradičnější polský anitrusismus, a ten pak založený na staleté zkušenosti soužití s tímto východním sousedem - která Čechům zcela chyběla.

Zatímco čeští komunisté byli nefalšovaní a neimportovaní a nemalá část obyvatelstva jejich populismu po poslední válce podlehla, v Polsku (stejně jako na Slovensku) to byl zcela cizorodý prvek, který by bez masivní sovětské podpory zvenčí byl rychle odsouzen buďto přímo k zániku, nebo do role okrajové a zcela bezvýznamné politické strany či hnutí.

Přes to přese všechno - tedy přes vnitřní podmínky pro boj proti pozůstatkům komunismu bezesporu daleko příznivější - (viz masové odborové hnutí Solidarita, polský papež, obrovský, pochopitelně antikomunistický vliv katolické církve na společnost, v českých zemích naprosto neporovnatelný) - trvalo i Polákům skoro 30 let od "předání moci", než pochopili, že dokud budou vládnout předchozí politické elity a budou držet všechny mocenské posty v zemi, tak mají to "předání moci" hlavně na papíře, ve skutečnosti sotva - což poznají mj. pokaždé, když půjdou k soudu - kde narazí na tvrdou, postkomunistickou realitu.

Mimochodem - poučme se u komunistů, když je čemu !! Co ti udělali, když převzali moc ?? A to jak u nás, tak v Polsku, a všude jinde ??

Stávající soudce bez pardonu vyházeli a nabrali svoje "kádry", z oběžníků dosud dobře známé - soustružníky a vesnické nádeníky, které "proškolili" během několika víkendů - a už z nich byli poslušní "lidoví" prokurátoři a soudci...

A jsou jimi dodnes. Ve druhé, třetí, dnes i čtvrté generaci... Ale na podstatě se samozřejmě vůbec nic nemění - což je také odpovědí naivkům, kteří si mysleli, že něco vyřeší "generační výměna".

Už tady byla řeč o antikomunistické tradici polské společnosti - tolik kontrastující s tou českou.

Tato tradice dostala poslední konkrétní podobu - ve volebním vítězství Práva a spravedlnosti (PiS), tedy strany polské pravice, která to - na rozdíl od nejrůznějších odchovanců prognostických ústavů - míní zatraceně vážně.

A - JSME  - konečně -  U TOHO !!

Protože teprve po vítězství PiS ve volbách začalo v Polsku jít do tuhého. Začalo se uskutečňovat to, co má skoro 30-ti leté zpoždění - totiž nejen formální, ale i faktické a personální předání moci. Tedy - skutečná výměna garnitur. To, co tu stávající mocnou rozhodně bolí.

A najednou se ukazuje, že - nejsilnější pozice má tato předchozí garnitura - no, kde přece - samozřejmě, že hlavně v justici !!

Navíc justici naduté, nafoukané, odvyklé jakékoliv kontrole, natož skládání účtů...

A polská vláda rychle pochopila, že má-li své předvolební sliby mínit vážně, prostě se bude muset s justicí vypořádat - a že to už vůbec nebude "sametově".

Pochopila to i justice. Stejně jako jí ovládaná média.

A to - zdůrazňuji - Polsko má oproti nám ještě pořád velkou výhodu, že třeba staré struktury v policii či armádě již byly nahrazeny novými lidmi, o tradičním a silném  spojenectví s USA tam nikdo nepochybuje - už proto, že Polsko je - na rozdíl od nás - na východní hranici západního světa, a tedy se cítí i bezprostředně ohroženo v případě konfliktu s Ruskem - což jeho historie, jak již zmíněno, jenom umocňuje.

Ale zpět k justici.

O tom, jakého je schopna odporu, nejlépe vypovídá vývoj v Polsku posledního půl roku - a hlavně pak prosincové protivládní demonstrace, organizované postkomunistickou levicí, podporovanou - možná pro někoho paradoxně - jak z Kremlu, tak z Bruselu. Přičemž je stále zřejmější, že 13. prosinec, se svým výročím Jaruzelského puče z r. 1981, měl být příležitostí k repetici - tedy k vyvolání nového, protivládního a prolevicového puče s cílem - už bez skrupulí - svrhnout legálně a legitimně zvolenou pravicovou vládu PiS.

Puč - vzdor nemalé snaze pučistů (viz např. odpojení provládních médií a znemožnění jejich vysílání) a nemalé zahraniční podpoře nevyšel, ostatně, za současného rozložení sil, kdy se polská vláda těší masové podpoře většiny obyvatelstva ani vyjít nemohl, v nejhorším se mohl zvrhnout v krátkou občanskou válku s předem jasným výsledkem.

Ale - proč se o tom natolik široce, na stránkách, zabývajících se především stavem české justice, rozepisuji ??

Protože je potřeba si uvědomit, jakého nepřítele máme před sebou samozřejmě i tady, čeho je schopen a jakou má moc.

V Polsku neváhal se postavit proti vůli legitimní a velkou většinou zvolené vlády, a to i za cenu politického puče a pokusu o vyvolání nepokojů a státního převratu.

Za stavu, kdy sám ozbrojenými mocenskými prostředky nedisponuje !!

Polská vláda dnes považuje postkomunistickou justici za svůj hlavní problém a úkol.

Viděno tímto pohledem - nutně si říkám :

Nepředběhli jsme dobu až příliš, nezůstali daleko vpředu - a hlavně sami - když jsme se pustili do křížku s nepřítelem, kterého i velkou většinou zvolená vláda velkého státu nutně musí brát jako vážnou hrozbu a nebezpečí ?!!

My - malé občanské sdružení, které lze zamáčknout jako hnidu, jako obtížný hmyz - a také to justice v pravidelných intervalech (viz moje věznění zhruba každé 2 - 3 roky) dělá ?!!

Při pohledu do Polska : Nevzali jsme si sami příliš velké sousto ??

Možná. Ale někdo cestu ukázat musí.

A jestliže polská zkušenost jasně hovoří o nutnosti bezodkladně řešit problém (postkomunistické) justice, na ČR - se značným zpožděním obyvatelstva v uvědomění si postkomunistického nebezpečí - tento problém v brzké budoucnosti čeká. Jako přírodní zákon. Kterému se nelze ani vyhnout, ani ho obejít, natož zatajit.

Polské vládě přejeme vytrvalost a pevnou ruku. A věříme, že její zkušenost bude velmi cenným poznatkem i pro nás, a to už v brzké budoucnosti.

_____________________

Kaczyński o reformě justice : "NEUSTOUPÍME  !! "

Soudy v Polsku jsou zatíženy mohutnou patologií.

 

http://wpolityce.pl/polityka/326340-kaczynski-o-reformie-wymiaru-sprawiedliwosci-sady-w-polsce-sa-obciazone-potezna-patologia-nie-cofniemy-sie

_____________________

_____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-06 17:20
Mnozí soudci-pohrobci PLR vědí, že jednoho dne půjdou z taláru, ne-li  za mříže. A tak - dle pořekadla „dodělávající kobyla nejvíce kolem sebe kope“ - se řada z nich dala na cestu defacto sabotáže práva...Viz:

wpolityce.pl/.../...
________

Další šokující rozhodnutí soudu! Původce podvodu „vnuk prosí babičku/dědečka o půjčku....“ vyšel na svobodu, protože měl 300 tisíc zlotých (18000 Kč a nějaké drobné) !

Nejprve dostane vrah-mafián gigantické odškodnění, neboť  „byla příliš malá cela“, a teď vychází na svobodu podvodník, neboť má velké peníze na kauci.

Řeč je o 49-letém  Arkadiuszovi Ł., přezdívaným „Hoss”, jenž je původcem podvodu „vnuk prosí babičku/dědečka o půjčku....“ . Zadržen v léčce ve varšavské čtvrti rychle vyšel na svobodu, neboť soud uznal, že vystačí vzít od něho kauci ve výši 300 tisíc zlotých.

Jak zjistil internetový portál    wPolityce.pl, bude  prokuratura podávat vůči rozhodnutí o propuštění bandity na svobodu stížnost.


Muž padl do léčky ve varšavské čtvrti Wola v momentu, kdy vycházel z jednoho z bytů. Hledán  byl rovněž policií  rakouskou a lucemburskou. Jen minulý rok policisté varšavského  CBŚP (Centrální  Kancelář Policie pro Vyšetřování) zadrželi několik s Hossem spojených osob, zabývajících se podvody „vnuk prosí babičku/dědečka o půjčku....“ v Německu, Švýcarsku a Rakousku.

Šokující je to, že soud propouští banditu, hledaného  zatykači v několika zemích.

Tento fakt dovoluje tvrdit, že podvodník se bude chtít znovu před justicí skrývat - sděluje  portálu   wPolityce.pl jeden z prokurátorů.

V souvislosti s četnými trestnými činy, k nimž v červnu 2015 došlo v Německu, Rakousku a Švýcarsku, byla povolána mezinárodní vyšetřovací skupina skládající se z policistů polského CBŚP a polských prokurátorů ve Varšavě, a  z německé strany jejich obdob v Mnichově.


Od tohoto momentu přinesla úzká spolupráce služeb  výsledek v postupném zadržování osob zabývajících se procedurou vylákání peněz na důchodcích vydáváním se za vnukova kamaráda. Pachatelé, bydlící většinou v Polsku, vylákali  milionové kvóty v Eurech i švýcarských francích v několika zemích Západní Evropy (Německu, Rakousku, Švýcarsku, Lucembursku).

Během necelého 1,5 roku policisté  CBŚP ve spolupráci s německou policií zadrželi 22 mezi sebou propojené osoby. V  Maďarsku dík informacím policistů polského CBŚP byl zadržen  Marcin L. přezdívaný Loli, jenž se následně  dostal do Hamburku a tam byl zatčen.

Policisté CBŚP zajistili  Hosse v jednom z bytů ve varšavské čtvrti Wola. Muž byl zadržen v momentu, kdy vycházel z domovního bloku. Odpor nekladl. Policisté u něho zajistili hodinky v ceně 40 tisíc zlotých (bezmála čtvrt milionu Kč). Po jeho eskortování na Obvodní Prokuraturu ve Varšavě mu byla sdělena obvinění z majetkového podvodu značné výše. Za takové činy v Polsku hrozí až 10 let odnětí svobody, ale soud nesouhlasil  ani s dočasnou vazbou a na kauci 300 tisíc zlotých podvodníka propustil... :sad:
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-06 20:02
Ohlasy propuštění mafiána, stíhaného zatykačem několika zahraničních prokuratur,  polskou justicí neutuchají ani na internetu, a jak vidím teď večer, hodně pozornosti věnují kauze  i polské televizní kanály ... Ale hlavně si všimněme přímočarosti textu

  niezalezna.pl/.../

Cikán vydělal miliony okrádajíc staroušky, soud podvodníka pustil na svobodu
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-07 09:56
Chudáčci estébáčci ...

wpolityce.pl/.../...

Celostátní průměr je pro ně příliš málo....Příslušníci SB si stěžují u ombudsmana na příliš nízké penze. :eek:

Freeeurope

P.S. Před časem jsem zde referoval o snížení starobních důchodů polských estébáků....Např. důstojnící SB, lotři, kteří unesli a bestiálně umlátili k smrti na podzim 1984 kněze Jerzyho Popieluszka, pobírali penzi cca 7000 zlotých. To ale ještě nejsou nejvyšší estébácké penze... :sad:
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-08 15:05
Neúnavný řečník Zadeh pak už po několikáté obvinil soud i vyšetřovatele z toho, že manipulují se spisem. „Není to jen tak, že se ztrácejí dokumenty ze spisu, pan soudce to dělá sofistikovaněji. Když nějaký důkaz dostane, vůbec ho do spisu nezařadí. Je podjatý, vytváří si vlastní pravidla. Není nestranný, ale poskytuje pomoc policii a státnímu zástupci,“ horlil.


Soudce je podjatý, rozčiloval se Zadeh u soudu. Hlídali ho dozorci se samopaly

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-08 15:26
Chtěl Novák před trestním stíháním utéct? Riskoval by tím porušení podmínky a návrat do cely

rozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-08 15:41
Buď lže veřejnosti do očí, nebo nemá vůbec přehled, co se děje na soudech,
zejména v těch opatrovnických sporech, nebo je to důkaz o nic nedělání ve funkci ministra?! Št.


seznam.cz/.../...
0 # Kedul 2017-02-08 20:16
No jiste „Samozřejmě všechny tyhle případy, kde ti nejdražší obhájci mají neomezené rozpočty a dělají všechno pro své klienty, spočívají v procesních průtazích."
Jak jinak ze ... sprosti obhajci davaji dukazni material svedcici o opaku nikdy neomylne policejni chatry, nechteji aby jejich klient shnil ve "vysetrovaci" vazbe, a dokonce si podavaji odvolani ... misto aby se sprosty odsouzeny, pardon podezrely, rovnou priznal a vsechno podepsal a je hotovo zapomente a rozdat metaly a odmeny za skvele nasazeni a narocnou praci spocivajici prevazne tak akorat sepsanim neoduvednenych rozkazu ke kdejake bezvyznamene blbosti nemajici s pripadem nic spolecneho jednou za pul roku (prece se nepredreme a prutahy v rizeni hodime na toho obhajce a lumpa..napriklad si vymyslime neprebirani posty bez dukazu to zabere ).... jakypak copak

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.