NSS: Tripes nepotrestán, leč proviněn

 Celé odpoledne dnes strávil kárný senát NSS projednáváním údajného kárného provinění předsedy Krajského soudu v ČB Milana Tripese - jako tradičně, za minimálního zájmu médií.

 Zato vcelku v hvězdném obsazení, neboť žalobu podal - a také ji zastupoval - ministr (ne)spravedlnosti, vulgo Pejsáček. OSOBNĚ.

Strávil jsem tam s ním celé odpoledne a nezdálo se, že by měl tak strašně naspěch, jak tvrdí jeho tisková mluvčí, když má našemu serveru poskytnout rozhovor.

Z novinářů jsem tam viděl ještě četku, a možná ještě jednu nebo dvě osoby z některé z brněnských redakcí, protože je ale osobně neznám, tak nevím, odkud byli. Rozhodně na tak hvězdné obsazení bych čekal zájem médií podstatně větší - ale u věcí týkajících se justice je to již tradičně - kde nic, tu nic, jakoby pro veřejnost neexistovala. A pak se "veřejnost" pozdě diví, až se někdy k soudu dostane.

Kárná žaloba kladla předsedovi krajského soudu za vinu, že při vytváření nového senátu v insolvenčním odboru soudu vytvořil jeho agendu v rozporu s předpisy tak, že případy, které nové soudkyni přidělil, pouze vydal "Opatřením", a ne řádnou změnou rozvrhu práce, která by byla průhledná a která by musela být prodiskutována také se Soudcovskou radou.

Předseda soudu se hájil tím, že vydané Opatření považoval za součást rozvrhu práce a krom toho, že se to tak po celá léta dělalo a že žádné jasné instrukce, jak by se to vlastně dělat mělo, neexistují. Že praxe je nejednotná - a že je to vinou ministerstva nespravedlnosti, které má správně metodiku vydávat a soudy po metodické stránce vést.

Kárný senát si udělal k jednání poměrně rozsáhlou přípravu, spočívající v obeslání všech krajských soudů (s výjimkou budějovického, logicky) s dotazem, jak vytvářejí agendu nově vzniklých senátů či nově příchozích soudců - a zjistil, co již bylo řečeno - tedy že každý jinak, jeden tak, a druhý onak - čili totéž, co Tripes a vedení soudu v ČB.

Na pomoc kárně obviněnému přispěchal nejen jeho místopředseda v insolvenčním úseku, ale také  - překvapivě - předseda KS v Brně, Milan Bořek, přišedší z KS v Hradci a popisoval, jak byla vytvářena nová agenda na jemu kdysi podřízených soudech, především na OS v Chrudimi, kde práci soudkyň, odešlých na mateřskou dovolenou, delegoval na ostatní soudce tehdejší předseda soudu JUDr. Pavel Esser.

Vystoupení předsedy soudu Bořka bylo značně obsáhlé a dlouhé a dalo by se říci - až upovídané.

Pro mě osobně nemálo zajímavé bylo to, co mají všichni času, jak mohou s klidem přijít na celé odpoledne na jednání, dokonce aniž byli předvoláni, nikam nespěchají, nic jim neuteče - a jsou schopní se uvolnit - vzdor jejich četným dřívějším prohlášením - z hodiny na hodinu na libovolně dlouhou dobu. Když ovšem - chtějí...

A také mě zaujalo, jakými prkotinami se pečlivě zabývá nejen ministr, ale i celý kárný senát.

Jednání totiž nutně působilo - pro nezasvěceného člověka - pocitem naprosté zahleděnosti sama do sebe, která se službou veřejnosti nemá co dělat.

Pejsáčkovi se divím, na co všechno má čas. Zatímco na zcela zásadní věci - čas nemá. Jeho vlastní zaměstnankyně na MSp podvádí se znaleckým posudkem, ač mají na starosti pravý opak - a on se stará o přidělení případů do nového senátu, zda nebylo porušeno právo na zákonného soudce. Přitom je jasné, že nějak se agenda nového senátu vytvořit musí a že se logicky odbřemeňují ti soudci, kteří toho mají nejvíc. A vydávat metodické pokyny je jeho věc - tak zač chce koho trestat ??

Krom toho - nabyl jsem dojmu, že předseda KS v Budějicích, jakkoliv problematické bylo jeho provinění, ač z něho nakonec přece jen uznán byl - doplatil na vlastní poctivost, protože to kárné obvinění bylo ministrem vzneseno jenom proto, že o novém rozvrhu práce informoval MSp, jak bylo jeho povinností, což mnozí další předsedové soudů neučinili, ač praxi měli stejnou - akorát že to MSp tím pádem nevědělo.

Rozhodnutí kárného senátu, i jeho zdůvodnění tentokráte znělo vcelku logicky a výhrady bych k němu ani neměl.

Zato mám výhrady k tomu, čím se tento senát vůbec zabýval, zatímco mnohem horší a na občany daleko drastičtěji dopadající zmetkovitost soudů se před něj vůbec nedostane.

Líbilo se mi, jak se předseda KS v ČB obhajoval třeba tím, že řada soudů z oblasti jeho působnosti je hodnocena jako nejlepší v republice - což, jak jsem pochopil, znamená, že mají nejvíce rozhodnutých věcí. O kvalitě rozhodnutí, natož pak spokojenosti účastníků řízení to samozřejmě nevypovídá vůbec nic, taková kritéria - ač zcela zásadní - zjevně vůbec neexistují a nikdo je tím pádem ani nesleduje - a skutečná kvalita práce soudů tak zůstává zcela mimo dosah a kontrolu pracovníků justice.

Mým hlavním dojmem byla - naprostá zahleděnost justice do vlastních vnitřních problémů, které občana ani nemusí zase tolik zajímat. A to je moje nejčastější výtka obecně. Protože justice se chová, jako by občanů nebylo. Jako by tu byla od toho, aby se - za peníze daňových poplatníků - zabavila a vystačila si sama.

O tom, jaké "služby" občanům poskytuje, nemá sama ani tuchy, resp. každé služby jsou pro ni dost dobré, protože na ně žádná měřítka ani nemá, ani je neuplatňuje.

A ještě jednomu dojmu jsem se nemohl ubránit, totiž že pro třísku v oku sousedově nevidí sama trám ve vlastním oku.

A hlavně : Současný ministr nejen že žádnou zásadní změnu není schopen v justici prosadit, ale ani si představit. Je plně zaměstnán vlastním formalismem, který s podstatou nejvážnějších problémů nemá vůbec co dělat.

A jsem si také stále jistější poznáním, že může-li vůbec kdo justici zreformovat, nemůže to být právník. Ti jsou totiž všichni tak profesně zdeformovaní, že vůbec nechápou, co nevidí nebo co by vidět měli. Jsou prostě naladění na jednu jedinou - zcela lichou - vlnu, a přeladění nejsou schopni.

Tam musí přijít někdo zvenčí, rozhodně někdo, kdo nebyl s dosavadní justicí nijak spojen, natož v ní vychován a s ní spjat - a pak se teprve mohou začít dít věci.

I tak bylo dnešní kárné řízení před NSS v Brně samostatným zážitkem : Neuvidíte běžně předsedy, místopředsedy krajských soudů - jak se rozklepaně snaží vypovídat před kárným senátem, byť většinou v pozici svědků - a jak jsou z toho zcela vedle.

Postavit je před trestní soud, nebo jim nasadit náramky a odvést je do vazby - tak se - podle mě - sesyspou na hromadu jeden vedle druhého.

Zvláštní to pohled...

Ne každý den to uvidíte.

 ____________________

Kárný senát projedná žalobu na Tripese kvůli přidělení insolvencí

_____________________

Předseda budějovického soudu podle NSS pochybil při přidělování případů. Trest nedostal

 
_____________________
 
 

 

 

 

 

__________________

__________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-15 23:43
Exministr Bárta má šanci na 20 milionů odškodného od státu

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-15 23:44
Co u nás probíhá, nepovažuji za demokracii, ale za chaos, říká Marksová

zpravy.idnes.cz/.../...

______________

To se i vzácně shodujeme... Akorát se asi budeme různit v názoru, kdo za to může...
0 # Kedul 2017-02-16 06:40
Formalismus je take jedine ceho jsou schopni ve svych usnesenich a odpovedich .... tedy odpoved typu podle zakona toho ustanoveni toho dale predpisu toho zakona toho se stiznost, odvolani, navrh .. zamita ... je sice formalne spravne ale obsahove v nem neni ani carka ... rekl bych ze paragrafu ktere se daji dohromady spojovat v jakesy univerzalni odpovedi pro zamitava stanoviska je vic nez je zdravo a je nutne je vsechny zrusit... bez nahrady
Nechapu tu drzost s jakou tihle ehm no, neco jako lide, dokazou bez jedineho zavahani tvrdit ze postupuji dle zakona, kdyz ten jim uklada spravedlive rozhodovat a nikoliv na navrhy protistrany proti evidentni zvuli, bez argumentu navic, zamitave odpovidat naprosto univerzalnimi odpovedmi ve kterych je jediny rozdil a to v adresach a jmenech akteru bez ohledu na pripad ci stihane jednani ci okolnosti a dukazy....
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-16 18:12
Polsko : Média se - konečně - pustila nekompromisně do soudců...

Předstih, který bychom měli rychle dohnat.

___________________

Výsledky hlubokých pocitů beztrestnosti... říká známý advokát... :sad:

"Zde v Polsku relací o soudcích a justici v televizi a novinách či na internetu, resp. soc. sítích  od doby, co vláda vyhlásila reformu justice, neustále přibývalo - a teď už nemine dne, aby nevyšlo najevo nějaké další odhalení.

Minulý a tento týden – pokračuje,  „odhalení  epidemie talárových kleptomanů“.

Dneska zase je „na tapetě“ soudkyně v Lodži, chycená v obchodě při krádeži kalhot v ceně cca 129 zlotých.

Hned dnes čteme:

 wpolityce.pl/.../...

Jsem skleslý”, říká advokát Tomczynski o soudkyni, načapané při krádeži kalhot: „Je to výsledek hlubokého pocitu beztrestnosti.“


...." Těchto případů je rozhodně hodně příliš mnoho. Doufám, že budou vyvozeny odpovídající důsledky....(...). Takové situace se žádným způsobem nedají omluvit...."
....
Jsem skleslý. Obávám se, že teprve teď vycházejí na denní světlo takové případy, které se zkrátka dříve přikrývaly.

Nevím, zda to je hluboká infantilita, nebo hluboký pocit beztrestnosti. Obávám se, že to druhé. Je to chování, které nekoresponduje s chováním obyčejného člověka, natož teprve se soudcovskou přísahou....

Dále čteme - dnes:¨

wpolityce.pl/.../...

Ideový původce podvodu lákání peněz z důchodců představováním se jako kolega vnuka jde do vazby, konec dělání si legrace z justice....Je řeč o "Hossovi", o kterém jsem před pár málo  dny psal, a kdy jej varšavská soudkyně pustila na svobodu na kauci i vzdor několika mezinárodním zatykačům. Soud vyššího stupně totiž zrušil rozsudek o tom propuštění. Jenže ted ještě - kde je mafián "Hoss". (Pokud vůbec je ještě v Polsku - pochopitelně na rozhodnutí vyššího soudu nečekal s rukama v kapse... :-) ).

 wpolityce.pl/.../...

Advokát  Andrzejewski o zadržení "Hosse" - veřejné mínění bude pobouřeno, jestli nestane před tváří soudu

Soudkyně, co pustila "Hosse", je vyšetřována prokuraturou na základě trestního oznámení. Pokud by jí prokuratura sdělila obvinění z toho, na co to oznámení poukazuje, a soud v plném rozsahu toto obvinění uznal, tak z toho mohou vyjít tři roky "natvrdo".

Ovšem zatím těžko předjímat výsledek celého řízení, jestliže to je fakticky v počátku. Nedalo ovšem na sebe čekat.

I to musí Pejsáčka děsit, pokud to sleduje..."

Freeeurope :-)


___________________
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-16 18:19
V policii musí existovat opravdu zajímavé a jistě radostné poměry...

Dva policisté v Jílovém u Prahy spáchali sebevraždu: Co je dovedlo…

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-16 18:25
Kamil Jirounek v den nástupu do vězení: Vina mi nebyla prokázána

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-16 19:51
Mimoradne opravne prostredky trvaji mimoradne dlouho!

Tomu panu Jirankovi ubehne driv trest 6 let vezeni, nez o jeho nevine komunisti u NSCR rozhodnou.
Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-17 09:40
Svérázné vyšetřovací metody : Prodali jsme tě vrahovi ...

novinky.cz/.../...
0 # Kedul 2017-02-17 17:56
novinky.cz/.../...

Tady je videt ten prislovecny vnitrni zapas uvnitr cloveka.... az na to ze v tomto pripade neni ani tak vnitrni, jako spis naprosto okaty ... lide si plati policii a justici obecne na to aby je chranila a ta je stiha a zavira do vezeni ... aby pomaha tem kteri nas ohrozuji
...
aneb migrace netreba ... policie boj s vnitrnim nepritelem vyresi sama ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-17 23:15
Policisté nutí obžalované ke křivé výpovědi, tvrdí zavřený podnikatel

tyden.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-02-18 09:29
Chátra z ANO v radě města. Nymburka. Aneb : Kdo velí městské policii ??

ceska-justice.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.