Čím horší úroveň soudců, tím větší strach...

 Po delší době jsem zase jednou zavítal na náš Ústavní soud. V Brně.

 Pamatuji doby, kdy bylo ještě vcelku intelektuálním zážitkem číst nálezy Ústavního soudu, byť i negativní, už kvůli jejich slohu. A vcelku vybroušenému právnímu jazyku.

První dvě - tři obsazení Ústavního soudu ještě zhruba - alespoň přibližně - splňovala představu o tom, jak mají soudci nejprestižnějšího soudu v zemi vypadat.

Těmto dobám ale bezesporu odzvonilo nástupem Formánkové do funkce, skvadra, co přišla za ní a po ní, už jen vesměs dokreslovala ubohou úroveň dorůstající generace a neschopnost státu sehnat někoho lepší než koho právě sehnal.

Nížeji tři uvedení jsou toho výmluvným důkazem a obrazem.

S úpadkem soudců se také postupně měnily praktiky Ústavního soudu - od porevoluční otevřenosti, ba vřelosti až po současnou totalitní uzavřenost a až paranoidní strach z veřejnosti.

Patrně při dobrém vědomí kvality svých děl - a toho, co by asi tak mohli čekat, kdyby postižená veřejnost jednoho dne přišla hromadně vyjádřit svou neskonalou vděčnost...

Ještě před rokem to tam vypadalo vcelku standardně - tak, že jste si museli projít vstupní prohlídkou, ale ta byla vcelku běžná -  a pak už jste měli pokoj. Pokud jste šli jen do podatelny.

Dnes ??!! Ani náhodou !!

Nejen že si zapíší občanku na vrátnici, nejen že vám prohlídnou a proskenují všechna zavazadla - ale ještě i - opravdu nový vynález (!!) - musíte ukázat listiny, které na soud nesete (tedy že vůbec nějaké nesete) - a ty vám dají do samostatné složky - a ještě jdou s vámi až k podacímu okýnku  a zase i k východu, přitom cestou k podatelně se fakticky nedá nikam odbočit, ani zabloudit, další dveře jsou vždy na kouli s ovládáním odněkud, takže jimi sami neprojdete, leda byste se dokázali odhmotnit - a hrozba, že byste - nedej Bůj - pronikli nepozorovaně do útrob Ústavního soudu, je tedy fakticky nulová. To už dlouho.

Přesto - tohle všechno !!

Může se takhle bát veřejnosti někdo, kdo dělá poctivě svou práci, stojí si za ní i jejími výsledky a je připraven je na veřejnosti kdykoliv a před kýmkoliv obhájit ??

Odpověď jistě snadno každý sám najde.

Tedy - možná nejsou až tak blbí, jak by se z některých jejich usnesení mohlo zdát. Tato opatření svědčí spíše pro variantu, že moc dobře ví, co dělají a že to dělat nemají, resp. že to s objektivním výkonem funkce a posláním ústavního soudce, potažmo soudce obecně, nemá nic společného, ale že to dělají schválně.

Z různých důvodů, lze se domnívat, že hlavně korupčních - čímž nemám na mysli nezbytně zrovna peníze, vždyť uplácet ústavního soudce lze i mnoha jinými způsoby, jež vlivové a politické struktury dobře znají a ovládají.

Korumpovat lze bezesporu - ba hlavně - mocí, protože peníze jsou jen prostředkem k získání moci, a to ještě ne vždy spolehlivým...

Zkrátka, že dobře vědí, že jejich rozsudky jsou převážně křivé jak turecké šavle - a že se právem bojí, aby jim za ně někdo nepřišel "poděkovat".

Protože spravedlivý soudce - ten to ustojí i uprostřed vězňů ve Valdicích bez sebemenší úhony a bez ochrany, protože i ti vědí, co to je spravedlivý rozsudek, resp. spravedlivý trest, pokud si ho zasloužili.

Ovšem - tam je důležité právě to slovo - POKUD.

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________

___________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-10 10:34
Neni ustavni soud jako ustavni soud. Kul.

zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-10 14:57
NS zaúřadoval...

V podmínce jezdil s auty po dílně, skončil za mřížemi

novinky.cz/.../...

_____________

N8zorná ukázka, čím se zabývá policie... Počítá jízdy uvnitř uzavřeného areálu firmy...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-10 14:57
Předseda Nejvyššího soudu ve shodě s ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu

nsoud.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-10 15:01
"Ministr Jan Chvojka při návštěvě Nejvyššího soudu opět podpořil vznik samosprávného orgánu justice, Nejvyšší rady soudnictví. V té souvislosti uvedl, že v nynějším volebním období se doslova promarnila šance, aby nezávislá soudcovská samospráva vznikla. Spolu s předsedou Nejvyššího soudu pak řešili, zda je nutností samosprávný orgán justice začlenit do ústavy či nikoli. Shodli se přitom, že by to bylo vhodné."

Kašpárek na vodítku. Ideální ministr. Pro justici.

Pro veřejnost - naprosto k ničemu... Bezcenný panák, co o justici nic neví a ještě jí chce umožnit daleko větší bordel, než jaký má už v současnosti.

Ostatně, viděli jste snad, že by soc. dem. dosadila někdy někam někoho jiného ???

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.