Film Masaryk : Propadák nadstandardem - obraz doby ( jen v ČR)

 Ani varování z Berlína nestačilo. Česká kultura veřejně a ráda demonstruje svůj buranismus před udivenou Evropou.

 To, co se děje kolem filmu o Janu Masarykovi, je - bohužel - velmi symbolickým a symptomatickým projevem současné doby v ČR a úrovně jejího života.

Nedosti na tom, že film v Berlíně - zcela právem - propadnul a sklidil zdrcující kritiku za laciné, až trapné sexuální scény, znevažující svého hlavního hrdinu i jeho okolí a stavící ho do role laciného pornoherce, v Praze si ho zdeklasovaná smetánka, toužící po senzaci, ověnčila všemi možnými cenami, dehonestujíc je tak na úroveň skleněných cetek vhodných k roztavení na výrobu lahví na pivo.

Chápu, že současná zdeklasovaná smetánka touží po slávě a vavřínech první republiky, zapomíná však, čím byly zaslouženy. A ještě nikomu nepřineslo vavříny lajdáctví, povrchnost, pokrytectví, lenost a šlendrián.

Je mimo diskusi, že česká kultura je v hlubokém úpadku - a to především díky svým stejně úpadkovým představitelům, zvláště režisérům, ale i hercům - a že ji z tohoto úpadku rozhodně nevytáhne obdivné vzhlížení k úspěšnějším obdobím či modlám, které se ovšem o svou úspěšnost řádně zasloužily.

Tvůrci oslavující kýčovitými paskvily první republiku zapomínají na to hlavní : Totiž že první republika se ke své úspěšnosti dopracovala hlavně poctivostí, pracovitostí a zodpovědností - tedy vlastnostmi, které oni sami zoufale postrádají, případně už ani neví, co znamenají...

Točit film o Masarykovi (byť Janu) a nevědět, kde a jak zemřel jeho otec, je asi totéž, jako umístit svatého Václava do Velkomoravské říše a natočit o něm oslavný film, plný postelových scén (které s jeho životem světce mohly mít sotva co společného).

Primitivismus, ba buranismus na druhou, umožněný jedině tím, že většina odekorovaných diváků jsou ve skutečnosti stejnými primitivními a nevzdělanými burany, jako jeho neslavní tvůrci.

A neutěšujme se, přátelé, tím, že tento povrchní buranismus panuje všude. Nepanuje.

V Berlíně film právem propadnul - protože Evropané i světová kulturní scéna si, na rozdíl od nás, ještě zachovávají zdravý úsudek a střízlivý vkus.

Současný pohled na českou kulturu je tak žalostný, že - nutno zdůraznit - i komunisté v 50. letech na tom byli o mnoho líp, když si přivlastnili celé husitské hnutí a točili drahé a výpravné filmy o Žižkovi či Janu Husovi, silně zpolitizované a poplatné tehdejší době a ideologii - přesto daleko věrnější a úspěšnější nežli diletantské paskvily současných pseudotvůrců. A není to jen Masaryk, totéž přece byl před pár lety i Tobruk - a chce se říci, že co film o naši novodobé historii, to, s prominutím, jedna sračka za druhou...

Hloupost a nevzdělanost tvůrců, herců, někdy až dramaticky ostudná, navíc urážející neznalosti o vlastní historii, výmluvně hovoří i tom, co za "vlastence" tak asi tvůrci mohou být, vzdor svým vzletným proklamacím o opaku.

S autorem níže uvedeného článku, ač ho jinak považuji za zoufalého konformistu, nezbývá než plně souhlasit a dát mu zapravdu.

Film Masaryk jsem neviděl - a věřím, že i nadále - a rád - toho budu ušetřen. To, co jsem si přečetl a slyšel, bohatě stačilo.

Ti, co tento film ověnčili ničím nezaslouženou slávou, budou, dle mého odhadu, stejní duševní ubožáci jako těch údajných 30% národa, co chce volit Babiše - což je stejný kýč, jen přenesený do politické roviny.

Země, o jejíž vlastní historii - a teď mám na mysli např. film Anthropoid - jezdí točit film cizinci z Anglie, by se měla nad sebou hluboce zamyslet.

Je totiž v tak hluboké krizi, jakou sotva kdy předtím mohla zažít...

 

 

 

 

 

 

 

_______________________

_______________________

Comments  

0 # Kedul 2017-03-23 21:38
Film neznam a ani me nelaka ... ale dnesni mate slovo jsem stravil skoro cele na zemi v zachvatech smichu ... castecne se mi teda z toho chtelo zvracet ... trojice bavicu naroda pejsacek istvan a traktorista nezklamala ...

Istvan komentoval pripad pana co tam mluvil po jednou vyhranem soudnim kolecku kdy je opet krive obvinen slovy o tom ze narizenim hlavniho liceni stava se pry nezakonne vysetrovani zakonnym ... to tedy na pozvraceni opravdu bylo ... Tim chtel rict jako co? Ze to jako nebyl statni zastupce ktery neumi dozorovat pripravne rizeni ale ze to byl soud ktery pouze rozhodne o tom co udela s obzalobou a vubec ho nezajima co se delo v pripravnem rizeni protoze to je prace prave statniho zastupce ktery jej ma dozorovat? Tenhle clovek vede vrchni statni v olomouvi? Srandu z prava si opravdu delat umi ... na to je skutecne expert .. pejsacek radeji moc nemluvil aby se uplne neztrapnil ale i tak co rekl stacilo ...
0 # Kedul 2017-03-23 21:44
Aby to pochopil uplny laik trestniho stihani neznaly... priklad..
statni zastupce si notuje s policajtem ktery nekoho uplne bezduvodne obvini .. prida si nejake pseudodukazy .. sem tam i neco sfalsuje ale tak aby se na to jen tak neprislo a neslo prokazat ze to je sfalsovane prave tim policajtem ... nejakou tu veticku svedkovy podsune a on to samozrejme rad podepise .... o a voala obzaloba je na svete .. pekna dokonce naprosto neprustrelna i nejake to oduvodneni statni zastupce vzdor svoji bezne praxi napise ...
Soud si precte obzalobu .. shleda ji v poradku po formalni strance a naridi hlavni liceni ... nebot nema duvod neverit lzim stran statniho zastupitelstvi a policie ..
U hlavniho liceni se ale ukaze ze to je cele hloupost a obvineny je dle zakona zprosten ... opravdu narizenim hlavniho liceni rekl soudce ze policie a stani zastupce postupovali podle zakona? No ja myslim ze kazdemu doslo ze tomu tak neni a nic takoveho soudce v teto fazi nerozhoduje...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-25 16:21
Oni spíš spoléhají na to, že kdo už jde před soud, má se předem za odsouzeného, a je jedno, co se v hlavním líčení prokáže - takže pak chápu, že nelegální trestní stíhání se snadno legalizuje křivým rozsudkem.
Tragické na tom je hlavně to, že celý ten systém výslovně nutí ty svině se vzájemně krýt za každou cenu - protože jakmile máme zprošťující rozsudek - tak máme problém, že Houstone, - zatímco když ho - byť křivě - odsoudíme, jsme - všichni - v suchu a cajku, nikomu se zpovídat z ničeho nebudeme muset, a to, že to je křivě, to za chvíli vyšumí - hlavně že máme odsouzeného - načež můžeme všude mávat "rozsudkem nezávislého soudu" - takže všichni konali správně a nikdo nepochybil.

Mimochodem, nechápu, kde kdo bere tu drzost tady mluvit o "nezávislé justici", když to jsou všechno státem placení úředníci, zaměstnanci soudu nebo resortu spravedlnosti. Nezávislí jsou leda na zákonech, na své kariéře jistě ne.

Nezávislá bude justice teprve od okamžiku, kdy se zbaví rozhodování těchto naprogramovaných kašpárků - což jest až okamžikem vzniku soudních porot. Dříve rozhodně ne. :P
0 # Kedul 2017-03-25 20:29
Stojim si za tim co jsem napsal protoze.... znam konkretni pripad kdy sam soudce ostre bez obalu vyzval statniho zastupce po podani obzaloby z jakeho duvodu neudelal jednu z veci, kterou mu vyslovne narizuje trestni rad, aby policie udelala a ona to neudelala. Prestoze doslo k poruseni zakona a i soudce toto jednoznacne konstatoval tak i presto az ten ukon policie udelala, teprve az na vyzvu soudu a nikoliv pred koncem vysetrovani a jednoznacne tedy nebylo vysetrovani v poradku, tak stejne nakonec hlavni liceni tento soudce naridil a radeji nevratil pripad k dosetreni protoze vedel ze si SZ bude opet delat co chce bez ohledu na trestni rad a prava obvineneho ... pozdeji si sam vyzadal vsechny navrhy ohajoby k provedeni... zkratka a dobre istvanova slova o tom ze soudce nevracenim pripadu statnimu zastupci k dosetreni potvrzuje bezvadnou praci policie a SZ v pripravnem rizeni jsou uplne mimo realitu ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-26 09:06
Nejsou mimo realitu. Akorát by měla znít tak, že pokud soudce nevrátí případ k došetření, přebírá plně odpovědnost za to, co bylo v přípravném řízení - a říká, že je to pro něj minimálně přijatelné.

A názorný příklad máme právě tady, na stránkách - viz Lukášova "mařenka".

Tam bylo blbě - a od začátku - úplně všechno, včetně toho, že mi nikdy nesdělili platné obvinění.

Dostala to u soudu Holasová - a nařídila hlavní líčení. Ač bylo evidentní, že v přípravném řízení je špatně všechno od a) do z).

Tam státnímu zástupci vynadala, že to má všechno blbě a chtěla to zastavit - načež jí pizda z Krajského soudu řekla, že už to zastavit nejde, protože už nařídila hlavní líčení...

Holasová udělala chybu hned dvakrát : 1) Že to nevrátila k došetření hned, čímž na sebe převzala odpovědnost za všechen ten chlív, co tam Lukáš a spol. nadělali, čímž se i procesně připravila o možnost to zastavit ještě v přípravném řízení
2) Že Lukášovi - namísto v tichosti - vynadala až veřejně u soudu, před mnoha lidmi a ještě na náš záznam, takže z něho udělala kreténa na druhou (to ani moc nemusela, on sám bezesporu je).

S takovou ostudou už mělo SZ jen dvě možnosti : Buďto Lukáše definitivně poslat do háje a vyhodit ho z OSZ, anebo mě odsoudit - a dosáhnout toho za každou cenu, i za cenu zesměšnění senátu, který to provede.

A tak si k tomu vybrali ty, kterým je to jedno, protože stejně mají z ostudy dávno kabát : estébáckého synka Rajma a na kraji psychopatku Sochorovou se zkompromitovanou Rudou a Ladou z Kladna, který měl sám co zatraceně skrývat. :sad:

Brzy se z toho budou zodpovídat, ale krátkodobě dosáhli aspoň toho, že kreténa Lukáše nemuseli poslat rovnou na Úřad práce. :-?
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-26 09:14
Nutno dodat, že pokud by soudci trvali tvrdě na svém, vraceli by k "došetření" asi vše, protože ti kreténi sami od sebe nejsou schopni nic pořádně a procesně správně vyšetřit.
Ale - budiž. Aspoň by to přinutilo někoho něco dělat - ať už Pejsáčka ohledně úrovně SZ, anebo Chovance ohledně úrovně policajtů.
A to by taky bylo to jedině správně.
Ovšem protože většina soudců jsou zbabělci, tak jdou cestou - jak si myslí - nejmenšího odporu a přebírají část odpovědnosti na sebe (aby měli klid od těch, co s nimi denně přichází do styku) - a nezbývá jim pak, než jet v zajetých kolejích a započatý chlív dodělat, nejspíše dalším chlívem, protože jinak by to museli zastavit. Čímž mají máslo na hlavě rovněž a musí pak držet hubu a krok.
Výsledek vidíme denně na očích : Hlavní obětí je odsouzený, obvykle křivě. To stmelí orgány, činné ... atd. - aby držely pospolu, a hlavně hubu, neboť je jim jasné, že jakmile někdo "vybočí z řady" a začne "zpívat", jsou v háji všichni.

Současně to stmelí i veřejnost, která si jejich "služeb" užila, k obecné a hromadné nenávisti vůči justici jako celku, kterou pak - bez rozlišování co kdo a jak - hodí automaticky do jednoho pytle. :eek:
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-25 16:25
Jílková otevřela žumpu ...

trinkewitz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=594958
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-25 16:34
Baxa by prý to tak nehrotil... :eek:

(mimochodem, typická odpověď bolševika a bývalého člena KSČ. Přesně proto nesmí být nikde ve vedoucích funkcích, protože kdo jednou selhal, selže znovu a vždycky - aniž bych to chtěl nějak hrotit).

To jsou lidi ohební jak hadi, zajímající se jen o vlastní kariéru a prospěch. Zásadní, natož pak zásadní netradiční stanovisko od nich nikde nečekejte - protože co kdyby s ním narazili, že ?? A to oni jen velmi neradi... :sad:

fiserjaroslav.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=594713
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-25 16:41
Chudáci malí, ještě abychom se na ně skládali... :eek:

Soudce chce od státu půl milionu za dojíždění z Brna do Jihlavy

tyden.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-25 16:46
Poslanecké tažení proti olomouckým státním zástupcům: Pelikán návrhy odmítl

lidovky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-25 16:49
Kajinek:
Zde je jeden z protipravne uveznenych obcanu, z jehoz pripadu ma komunisticka justice v CR hruzu a tak ho neustale premistuji.
Demonstrujte pokojne za propusteni Kajinka a vsech protipravne uveznenych osob! Jen tak projevite solidaritu s temito spoluobcany.
Cesky narode necekej na Zemanovu amnestii.  Amnestie neodstrani "Pricinu nemoci" - neucinne Komunisticke pravo ve state EU, kde je jiz 13 let ucinne Evropske pravo!
Z.
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-25 16:50
Soudy si musejí získat důvěryhodnost svou rozhodovací činností

ceskapozice.lidovky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-25 16:56
Informace k přečtení a zamyšlení o stavu justice!
 
ceskapozice.lidovky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-25 17:00
Dnes na mne stále hýkají z rádia masmédia jak ministr spravedlnosti svým bezvadným návrhem 
na losování případů soudcům zajistí omezení korupce soudců.  

Eee, tak korupce soudců zde nikdy nebyla a najednou je jí tak moc že se musí omezovat?
Losování případů soudcům tu mělo být dávno, ale že si na to vzpomněl zrovna před volbama... K.
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-25 18:23
Možná by i Zeman nakonec zapadnul ...

wpolityce.pl/.../...

Snímečky...Předseda Evropské Komise Drunker Juncker na přijetí u Papeže namazaný na mol. Jak Zeman.
 
Freeeurope :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-26 09:16
Možná by i Zeman zapadnul...

To teda ano!  S Junckerem by mohl Zeman opravdu soutěžit, kdo bude dříve po kolika sklenicích pod stolem. 

Problémem EU dnes je, že dík vládám levičáků, socialistů a  kryptokomunistů všeho druhu v řadě západních zemí se dostala jejich garnitura dnes do orgánů EU, jejichž  intelektuální, vzdělanostní a i osobnostní úroveň - Junker, Schulz, Tusk, Verhofstadt ...to už je úroveň nelišící se moc od úrovně Jakešů, Bilaků, atp.  –  a také postupem času v jejich vlastních zemích   zkrachovalých politiků.  

Oproti takovému Schulzovi Bilak byl aspoň krejší nedouk „na saka nepušťat“ (jestli ing., tak leda ihla, niti, gombíky), nebo Hitler byl aspoň čalouník....Schulz ničím. Tusk, sice historik, ale asi tak jako řada soudců mgr. Junker obyčejný ožrala, ničím se nelišící od  vodkových dědků ÚV KSSS z Brežněvovy éry...
 
Freeeurope    :roll:
0 # Kedul 2017-03-26 13:44
Quoting Ing. Jiří Fiala:
vraceli by k "došetření" asi vše, protože ti kreténi sami od sebe nejsou schopni nic pořádně a procesně správně vyšetřit.
Ale - budiž. Aspoň by to přinutilo někoho něco dělat - ať už Pejsáčka ohledně úrovně SZ, anebo Chovance ohledně úrovně policajtů.
A to by taky bylo to jedině správně.

Presne to jsem tim chtel rict .. ze SZ je ta nejhorsi zumpa .... ...nikdy nikdo nezene k odpovednosti SZ at udela cokoliv protizakonneho...s vymluvou ze to muzou korigovat soudci nebo policajti a chudacek SZ je jen takovej nesvepravnej urednicek bez odpovednosti ... jejich platova trida by se mela prehodnotit na uroven uklizecky v zacviku ... vic si rozhodne nezaslouzi i kdyby svoji praci delali podle zakona a poradne ...a to prave proto ze nemaji absolutne zadnou zodpovednost

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.