150 let Sewardovy ledničky - 120 let klukovských snů

30. března 1867 byla uzavřena smlouva mezi Spojenými státy a Ruskem o koupi severního území Ameriky, zvaného dnes Aljaška.

Až do okamžiku koupě se tato vzdálená a prakticky neobydlená oblast nazývala na mapách "Russian America", čili ruská Amerika - a byla vlastně jen prodloužením Sibiře. Zámořskou Sibiří pro Rusy.

Po koupi v r. 1867 se jí zase - hanlivě - říkalo - zejména v americkém Kongresu - "Sewardova lednička". Nikdo z kongresmanů, potažmo obyčejných Američanů, nedovedl pochopit, jak za kus zmrzlé země, kde polární vlci a lišky dávali dobrou noc, mohl někdo vyhodit 7,2 milionu dolarů, zvláště v Americe, právě zchudlé občanskou válkou a probírající se z nejhoršího snu, jaký kdy Amerika na svém vlastním území skutečně zažila.

Na chudáka Sewarda, který koupi Aljašky zorganizoval a provedl, se snesla vlna kritiky za mrhání státními prostředky - na voloviny.

Bohužel, Seward nežil tak dlouho, aby se dočkal - hluboké omluvy celé společnosti, kterou si bezesporu právem zasloužil.

"Vyhozených" 7,2 milionu dolarů se totiž již brzy mělo ukázat tou nejlepší investicí, jakou si kdy jaký investor dokázal představit.

To, když v srpnu 1896 se objevilo na Klondiku zlato, a to v množství i na Ameriku nebývalém. Rázem ojedinělé trapery a lovce kožešin vystřídaly tisíce prospektorů a zlatokopů nejen ze všech států Unie, ale doslova z celého světa.

Na Sewarda už si nikdo nevzpomněl, ale už tehdy bylo jasné, že mu všichni Američané mohou líbat obě ruce a stavět nadživotní pomníky za jeho skvělý obchodní tah.

A úspěšnost této operace se měla dále jen stupňovat.

Po zlatu přišlo - černé zlato, totiž ropa. Ta už se sice nedala těžit primitivním prosíváním písku v potocích, ale o to větší bohatství celé zemi přinesla.

Po ropě plyn. A další a další...

A vůbec největší bohatství přinesla Aljaška - a o tom se ani moc nemluví - nejen Americe, ale celému světu v 50. a 60. letech minulého století, tedy v době vrcholící studené války. Víte, jaké ??

Přeci - zachování míru a jaderné parity.

Dovedete si představit, jak by se asi věci vyvíjely, kdyby v době vrcholného stalinismu, nebo i později, v 60. letech, v době Brežněvových mocichtivých pochopů, patřila Aljaška Rusku ??

Rusko by mělo hranice s Kanadou, z jižních částí Aljašky by svými raketami bezesporu mohlo ohrožovat celé kontinentální území USA - myslíte, že by ti světovládní, mocichtiví rudí magoři v Kremlu odolali takovému pokušení ??

A tak buďme, spolu s Američany, rádi, že Aljaška je už - právě dnes - 150 let - americká.

A že celé generace i našich kluků snily po nocích a u táboráků svůj severský sen, plný vlčího vytí, psího štěkotu, polární záře - a hlavně : Blyštících se valounů zlata, jež stačí vytáhnout z čisté vody severských potoků a řek : Klondiku, i Králičího potoka a všech jejich přítoků.

Kdo - aspoň ve snu - nedobýval zlato na Aljašce, neplavil se po Yukonu, nepřenášel svůj půltunový náklad Chilkootským průsmykem z USA do Kanady na vlastních zádech - ten nebyl nikdy klukem. A toho je mi navždy líto.

________________________

________________________

Wiliam Henry Seward :

https://history.state.gov/departmenthistory/people/seward-william-henry

Týden :

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/pred-150-let-koupily-usa-od-ruska-aljasku-vyplatilo-se_423719.html

 Zlatá horečka na Klondiku :

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%A1_hore%C4%8Dka_na_Klondiku

 

Nakolik zasáhla Aljaška a její historie generace českých kluků, je vidět i podle množství písní, které se k ní vztahují ...

 

http://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/chicago-podkozi/pri-polarni-zari-na-aljasce-zlato-lezi

 

http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/trampske-perly/pri-polarni-zari-569875

________________________

 

________________________

________________________

 

Comments  

0 # Kedul 2017-03-30 19:08
zpravy.aktualne.cz/.../...
..za své urážlivé video směřované proti psycholožce...na serveru YouTube..odsoudil k šesti měsícům s podmínkou na jeden rok za výtržnictví...

Ale copak uz i na virtualni svet 0 a 1 se da ohnout paragraf 358? To jsme to dopracovali .... a co verejna lziva vystoupeni SZ proti obvinenym bez dukazu pred novinari? .. jejich povest nadobro znicena jenom proto ze SZ rekl ... o pozdejsim zprosteni pro absolutni nedostatek jakychkoliv dukazu ani radek ... SZ se ani neomluvi za nic nezodpovida .... tady ten floutek beztak jenom rekl co si crvlikali vrabcaci na strome o teto psychocosi a ejhle je za to odsouzen (video neznam ale co si budeme povidat ono se to obcas slusne rict ani neda)
0 # Kedul 2017-03-30 19:18
Doufam ze az me nejaky kamarad nastve ze ho zavrou za vrazdu az ho prasknu ... tedy sice byla virtualni ale proste me pri te onlinovce sejmul .....kdyz uz jde ted vytrznictvi pouzit na ten virtualni svet ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-30 19:43
Inteligenci většiny novinářů skutečně názorně prezentuje následující úryvek :

"Psycholožka youtubera zažalovala a požadovala po něm odškodné za ušlý zisk 700 tisíc korun. Vlivem jeho videa totiž přišla o několik klientek.
Zmíněnou částku sice soudce poškozené nepřiřkl, Jelínka však odsoudil k šesti měsícům s podmínkou na jeden rok za výtržnictví..."

Blb(ka) si naprosto dokonale plete trestní a civilní řízení (asi má na mysli na ochranu osobnosti), mele doslova páté přes deváté - a oni mu to ještě zveřejní.

Jestliže tenhle youtuber dostal podmínku, tak tady ten autor(ka) by měl dostat pár měsíců natvrdo - za blbost, protože i blbost je od určitého stupně trestným činem, neboť ohrožuje široké okolí, takže naplňuje skutkovou podstatu obecného ohrožení... :P
0 # Kedul 2017-03-30 20:06
ano plete a bohuzel ... dalsi miliony co to ctou a vubec netusi jak to nejspis bylo doopravdy... ale i pod tou demagogii od novinaru je jasne citit ze kdyz to neslo za pomluvu (mluvil pravdu i kdyz sproste ...) tak se pouzije vytrznictvi ... za kritiku samanismu nevim nevim no .... rikam to porad tenhle gumak 358 zrusit ... vcera bylo pozde ... jako prestupek s pokutou maximalne staci
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-30 20:12
Výtržnictví je napadení na veřejnosti. Pochopitelně, že fyzické. Slovní vůbec nemá před trestním senátem co dělat.
Ustálená praxe, jak jsem byl jednou poučen, když měli výtržnictví stíhat proti tomu, kdo se ho dopustil na mně, je taková, že se stíhá jen tehdy, když je spojeno s ublížením na zdraví (ač zákon nic takového neříká...).

To, co předvedl ten soud, to je klasické "překrucování práva", chcete-li, zneužití práva. Trestního - v civilním řízení. :eek:

NO, a kdyby byl Pejsáček co k čemu, tak ten soudce zítra letí - a dál už si to nikdo nedovolí...
0 # Kedul 2017-03-31 06:15
No na vysocine si vytrznictvi pochopitelne ohnou jak chteji ... tedy stylem kdyz neni z ceho brat tak ho pred soud dostaneme za vytrznictvi alespon ...... a ono "spojeno s ublížením na zdraví" je take pekna hlaska ... jiny zakon na takove jednani pamatuje .... vytrznictvi je zkratka typickym bolsevickym zakonem vytvorenym na nepohodlne kverulantni jedince ... nerikam kdyby se bral tento zakon doslovne a neohybal tak je v poradku (tedy hrube ruseni organizovaneho shromazdeni ci sportovniho utkani, bez obecne hlasky o neslusnosti ktera ale neni nikde verejne definovana dodnes, prestoze se na ni soudci neustale odvolavaji coz je pouhe mlzeni, aby lidi nahodou nevedeli co je a neni podle zakona)... kdyz je vule (a ze ji je v jistych krajich opravdu hodne) tak se da jakykoliv projev nepohodlneho cloveka takto ocenit ... pak totiz staci ukazat na nekoho neostrihaneho neoholeneho v davu a hybaj manicko za katr vytrzniku jeden "svedku" mame dost ....
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-30 20:21
Novináři dneska skutečně perlí... :-)

"Zastřeleného muže objevil ve čtvrtek odpoledne v lesíku na pražském Proseku náhodný kolemjdoucí. Přivolaní kriminalisté předběžně vyloučili cizí zavinění."

Známá přirozená smrt - na otravu kulkou... Jinak též klasická sešlost stářím. Není nad přirozené úmrtí... :D

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-03-31 07:14
Ti by mě fakt rozesmáli :

novinky.cz/.../...

Cituji : „Nalézací soud provedl dostatečné dokazování. Odvolací soud nemá žádné námitky proti jeho hodnocení důkazů,“ prohlásila předsedkyně odvolacího soudu Alena Makovcová.

Vtip je v tom, že soudkyně 1. stupně sama prohlásila, že vůbec neví, zač je má odsoudit a o jejich vině není přesvědčená, ale že jí to prý nařídil odvolací soud...

Neměli by se ti pitomci aspoň mezi sebou domluvit, co vlastně kváknou pro veřejnost ??

____________________

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Kedul 2017-04-01 05:41
novinky.cz/.../...

A zase protipravni jednani justice, kdy odsoudil znalec a ne soudci .... hlaska "před původním trestem utekl do Austrálie" je take k smichu, protoze ten clovek neutekl pred spravedlivym trestem, ale utekl pred justicni zvuli. Doufam ze nekdo ted dohledne na to, aby vsechny ty indoneske organy a australske taktzez dostaly jasne stanovisko ministerstva CR, ze pana stihala ceska justice protipravne a byl nevinny za coz se omlouvaji a viniky slendrianu potrestaji spolu s jejich jmeny ,aby se o nich vedelo az za penize nas vsech nekam takhle tito pojedou na nezaslouzenou dovolenou ... A opet se ptam kde jsou jmena s fotkama soudcu a SZ? Jejich rodinne pomery a co onich soudi domovni duvernici? Pana nespravedlive odsouzeneho fotku videt u clanku nepotrebujem ..ten ma plne pravo na soukromi.(netvrdim ze je svatej)
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-04-01 07:56
O organizaci UN Women mluvčí Valentová uvedla jen to, že jde o „specializovaný orgán OSN pro genderovou rovnost a posílení postavení žen“. Česko v něm platí, i když by nemuselo. „Dobrovolný příspěvek v roce 2015 byl 400 tisíc korun,“ sdělila Valentová.

Zdroj: zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Kedul 2017-04-01 09:50
Hmm a kolik plati cesky poplatnik za posileni postaveni zen smerem k uplnemu zotroceni muzu a uplnemu rozvratu rodiny ceske zfeminisovane justici se v clanku nepise ... pritom to jsou stovky miliard rocne

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.