Kdo pozdě dává, myslí především na sebe

a na svou kapsu - nebo svou pověst. To podle toho, co dává. Jestli peníze - nebo třeba - milost.

 Všichni známe přísloví : Kdo rychle dává - dvakrát dává.

No - a co ten, co dává zdlouhavě, opatrně - nebo dokonce vysloveně pozdě ? Dává ještě vůbec něco ? A má takový dar smysl ?

K čemu by byla pomoc dejme tomu obětem zemětřesení, kdyby přišla po - třeba - pěti letech, až už budou všechny oběti žít v nových domech - které jim mezitím postavil - někdo jiný ?!!

Asi se shodneme, že - k ničemu. Za takovou "pomoc" se patří jenom - "pěkně poděkovat".

Prezident Zeman se zapřísahal, že milosti dávat nebude. A když prý už, tak jedině z humanitárních důvodů. Prý nemá pochopení pro tyhle "feudální přežitky".

Chápal jsem to výhradně jako projev naprosté neznalosti současného stavu justice a jako projev naprostého podlehnutí iluzím, které o justici vytvářejí jí koupená a zaplacená média - tedy že vlastně všechny rozsudky jsou spravedlivé a že kdo sedí - nota bene doživotně, za dvě vraždy - tak rozhodně sedí právem, protože tak zásadní rozsudek není možné vydat "omylem".

Bohužel - je. A nejen omylem, ale i naschválem.

Tohle všechno zodpovědný prezident země vědět MÁ a jestliže to neví, je to výrazem jeho ignorance a sebestřednosti. A hlubokého nezájmu o to, jak se v zemi žije těm, jimž má (spolu)vládnout.

Zeman si tedy ze všech možných způsobů, jakými šlo výše uvedený skutek - tedy milost pro Kájínka - provést, vybral ten ze všech nejhorší.

Inu - jako pravý nemotora, hlupák - a reprezentant dolních 10-ti milionů.

Nejprve vychválil justici do nebes a řekl, že milosti dávat nebude. Ergo - justice je spravedlivá, milosti jsou feudální přežitek, sedí jen grázlové, co si to rozhodně zaslouží. Natož pak za dvojnásobnou vraždu.

Pak o Kájínkovi a jeho případu vysloveně 3 roky - žvanil. To se ani jinak nazvat nedá.

A pak - vzdor tomu, jak je justice dokonalá a spravedlivá - Kájínka pustí.

Jeden nesmysl za druhým - a v podtextu je jediné : Zoufalá snaha na poslední chvíli zachránit svou - viditelně propadlou - pověst, a to i u oněch spodních 10-ti milionů. Pak je mu najednou i Kájínek dobrý.

Takové skutky ovšem vážnost sotva komu mohou přinést. Spíše pohrdání a posměch.

A teď - jak by to asi mělo vypadat, kdybychom měli prezidenta hodného toho jména, budícího všeobecnou vážnost a respekt.

Takový prezident by si především - pokud by to nevěděl dřív než do funkce vůbec nastoupil - nechal VĚROHODNĚ zjistit stav justice a orgánů činných v trestním řízení obecně.

Není to zas až tak složité, jak by se mohlo zdát, pro povšechnou orientaci stačí sledovat titulky denních zpráv - aby zjistil, že policajti běžně mlátí své oběti, neschopnost vyšetřovat nahrazují falešnými důkazy a křivými obviněními - jež justice většinou zamete pod stůl, tedy "uzná" a obžalovaného odsoudí, i kdyby to byl na první pohled sebevětší nesmysl.

Jestliže si je prezident vědom, že má justici v zemi v takovémto stavu, pak nebude jistě vykládat o milostech jako o "feudálních přežitcích", ale jako o institutu poslední záchrany zjevně nevinných, když ti, co je měli vyšetřovat a soudit, zprasili, co se dalo - a aby jim nezůstal "nevyřešený případ", klidně odsoudili nevinného.

Jestliže si je prezident vědom, že má justici v zemi v takovémto stavu, pak především udělá všechno pro to, aby tento stav co nejrychleji změnil - a bude denně honit ministra spravedlnosti, jak je daleko s reformou justice, co navrhuje a co už udělal - a bude denně chodit na soudy a sám si dělat obrázek toho, jak ty fungují. Od toho je přece prezident. Ne od kladení věnců k pomníkům, ani od ožírání se na cizích ambasádách.

A jestliže si je prezident vědom, že má justici v zemi v takovémto stavu a současně se dozví o případu doživotně odsouzeného, kde jsou důvodné pochyby o jeho vině, pak si takový případ přednostně vezme na stůl a udělá si vlastní obrázek - zas tak nic moc těžkého to není, když se ovšem chce. Není to ani vyšší matematika, ani lety do vesmíru - ale jen do sebe zapadající důkazy, takové důkazy, které musí být každému jasné. A nejsou-li, pak je nutno nejen pochybovat o vině - ale také buďto nařídit obnovu řízení, anebo dotyčného rovnou propustit, třeba i udělením milosti, což jistě není ideální stav, neboť zabraňuje skutečnému a správnému vyšetření a rozsouzení případu a tedy i nepřímo kryje skutečného pachatele, pokud víme, že to tento odsouzený neudělal.

TOHLE VŠECHNO BY UDĚLAL ZODPOVĚDNÝ PREZIDENT, a to - pokud možno - ihned po nástupu do funkce. A pak by měl také nárok na úctu a obdiv, mimo jiné i proto, jak by svůj krok dokázal zdůvodni a podepřít.

NIC Z TOHO ZEMAN NEUDĚLAL. Tři roky se motal kolem případu Kájínek, aniž se cokoliv změnilo nebo hnulo, tvrdil, že má "pochybnosti", neřekl už ale jaké a v čem - a nakonec tedy, po 3 letech pochybností, aniž cokoliv vyšetřil nebo otevřel, udělí milost ?

V situaci, kdy jde - paradoxně - o kůži hlavně jemu, a ne Kájínkovi, takže je vskutku otázkou, kdo tu milost v daný čas vlastně potřebuje víc ??

Inu - populista a sebestředný sobec, který začal ztrácet půdu pod nohama. A pak je mu i Kájínek - a hlavně jeho hlasití příznivci - dobrý.

A způsob, jakým to provedl, potvrzuje ještě i další charakteristiku : Nabubřelý hlupák.

Epilog :

Pokud jde o případ Kájínek, já osobně jsem ho podrobně nestudoval, také nemám ty možnosti, co zajisté má prezident republiky. Ale i z toho, co jsem zaslechl, viděl, slyšel - a zejména pak viděl na vlastní oči v jiných případech (McCrae, Nečesaný, Herink - a desítky dalších a dalších, včetně, samozřejmě, svých vlastních případů, které znám pochopitelně nejlíp a dopodrobna, včetně neskutečné mstivosti a nebetyčné hlouposti většiny justice a jejích pracovníků) se dá usuzovat, že Kájínek nejspíše nikdy nespáchal, zač byl odsouzen - a že se jednalo o mstu policajtů, skutečných pachatelů vražd, v kombinaci s extrémně špatnou, mafiánskou plzeňskou justicí.

Alespoň souslednost nepřímých důkazů tomu jednoznačně nasvědčuje (už třeba to, že v minulosti Kájínek sebral policajtům, tuším, auto, nebo dokonce zbraň - a kdo je zná (policajty), dobře ví, jak jsou tihle primitivové mstiví a zákeřní až za hrob, zejména pokud na ně někdo vyzraje nebo je tvz. převeze, což nedokáží nikdy rozdýchat -  takže motiv tu měli jako hrom - a jestli se potřebovali současně zbavit Jandy, Pokoše a jejich ochranky - tak se přímo nabízí varianta zabít dvě mouchy jednou ranou - tedy oddělat Pokoše a spol. - a hodit to na Kájínka - v předtuše, že jim soudy - jako obvykle - půjdou na ruku).

A, pokud vím, přímé důkazy proti Kájínkovi nebyly, nebo svědčily v jeho prospěch. Takže - závěr - více než jasný.

V tom případě má ale Zeman minimálně tříleté zpoždění - a pokud by tuto milost udělil hned a s tímto zdůvodněním, tak by si možná i nějakou úctu zasloužil, zvláště pokud by se současně zmínil o děsivém stavu justice a měl snahu jej změnit k lepšímu.

Takhle to ovšem nelze hodnotit jinak - než jen jako prázdné populistické gesto, plácnutí do vody - na jeho vlastní záchranu.

Přičemž Kájínkovi přiznivci by mu měli ještě pomoci k obnově neexistujícího renomé u veřejnosti.

 

 

 https://www.novinky.cz/domaci/437567-zeman-pusti-kajinka-na-svobodu.html

_____________________

_____________________

Comments  

0 # Kedul 2017-05-11 21:43
No myslim si o tom sve .. ale jednu vysoce nepravdepodobnou obranu toho otaleni mam .... rikam rovnou je to hloupost ale kdybych si hral na dablova advokata tak reknu ze ... prezident mel od poradcu a ustavnich pravniku poradeno ze se spisi nectou .. takze si vzal na studium pripadu pouze rozsudek ... no a 3 roky rozklicovavat mnohasetstrankove blaboleni bez jedineho faktu a dukazu .. no nevim jesli bych to zvladnul driv :D
Nevim jestli je to pravda ale cetl jsem ze soud nepovolil ani rekonstrukci ... coz samo o sobe jako dukaz justicni zvule a nevinny pro mne osobne proste staci u kazdeho pripadu kde je namitka neproveditelnosti spolu s navrhem na rekonstrukci obhajobou podana a soudem zamitnuta
0 # Kedul 2017-05-11 22:32
Svet i pres to pozlatko a delani ze nic nevidi vidi? Take jste zaznamenali opetovny rust koruny jakmile se rozhorel celovladni spor majici jediny dusledek - do voleb uz nic nepohnoji protoze nic krome vlastnich rozepri resit uz nebudou ... a koruna posiluje :D
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-12 09:03
Pravoslav Polák, z utajeného podzemního krytu vzkazuje, že - s " s tím nemá problém..." :-)

novinky.cz/.../...
0 # Kedul 2017-05-12 09:36
"Když se vrátíme o 19 let zpátky, jste přesvědčený, že jste rozhodli spravedlivě?
Jsem přesvědčený, že všechny soudy, které tu věc projednávaly, rozhodly podle práva."

No tak jo ... pravo drzet hubu pravo strpet sebevetsi hovadinu soudce pravo nechat si libit kazde protipravni jednani soudu a organu .. nebo podle jakeho prava ze to bylo?

"Pokud to přijde od prezidenta, který není odborník na trestní právo, a on to nějakým způsobem cítí, dokážu s tím žít."

Takze odbornik na trestni pravo je ten kdo odsuzuje i nevinne vzdor dukazum? Tak to jo .. tak to radeji uznavam ze nejsem odbornik na trestni pravo, a klidne podepisu vsem justicnim grazlum ze mu vubec nerozumim. .. porad lepsi uznat ze nejsu odbornik nez byt za uplneho blbce
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-14 14:14
Pravoslav Polák je součástí policejně justiční mafie, ve které se domlouvají policisté, státní zástupci a soudci na všech úrovních.
Vše je předem domluvené a tak není problém aby komplot prošel soudy všech stupňů.

Této mafii slouží i většina advokátů povinně registrovaných v advokátní mafii ČAK, která je kryje.

Jelikož má ČR v ESLP dosazené své zametače, Hubálkovou, Šikutu aspol., není šance domoci se nápravy ani u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Proto si je Pravoslav Polák tak naivně jistý a nemá s tím problém.
Součásti této mafie jsou i kontrolní orgány policie, kontrolní orgány MSP, ministerstva vnitra včele se všemi dosavadními ministry po roce 1989.

Této mafii jsem se dostal do drápů v březnu 2002 a o její záludných praktikách vím své.

Za to, že jsem kritizoval bolševiky z řad soudců, soudních znalců, OSPOD neváhala tato mafie dohnat dceru k sebevraždě a všichni, kteří za ní stojí s tím nemají problém, stejně jako padouch Polák.

Všichni státní zástupci na všech stupních byli bolševici, k dovolání byl odeslán vykradený spis o důkazní fota, že se uvedený čin nestal.
Policajt kriminalista Zdeněk Štengl , který křivé obvinění vypracoval se podílel na prezidentské kampani Milouše Zemana. Další ukázka jakými lidmi se prezident obklopuje.
V následujících odkazech "zapomněli" o Štenglovi uvést, že se léčil v protialkoholní léčebně.

www.aktualne.cz/.../r~i:wiki:3667

cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_%C5%A0tengl

Předsedu SPOZ jsme představili i na našich stránkách.

www.k213.cz/JOOMLA/676-archiv-670

Kom.
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-14 14:27
Seděl jsi? To máš smůlu, slýchají odsouzení při hledání práce

info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-14 15:53
Při životě mě drží čisté svědomí, říká policista z Kajínkovy kauzy

zpravy.idnes.cz/.../...

Nemám s tím problém, říká o milosti Kajínkův soudce

novinky.cz/.../...

Korunní svědek: Neskutečný, Zeman se nechal zmanipulovat

tyden.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-14 15:54
Z tisíců dědiců jsou zoufalí dlužníci, požadují změnu občanského zákoníku

zpravy.idnes.cz/.../...


Absurdita roku 2017: Podnikatele obtěžuje placení DPH z nezaplacených faktur, cedulka k EET či exekuce na mzdy

archiv.ihned.cz/c1-65724150-absurdita-roku-2017
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-14 15:55
Babiše by za premiéra bralo 40 procent lidí, tvrdí průzkum
(neříkají už, kolik ten průzkum Babiše stál...) :-)

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-14 16:20
Kapitolky z dějin demokratické justice

deliandiver.org/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-14 18:16
Každé pravidlo má své výjimky, vysvětloval Zeman milost pro Kajínka. Považuje ji za nezbytnou

irozhlas.cz/.../...

Ještě že máme ty výjimky... Ne každý si ji zaslouží.
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-14 18:18
hlupáCzech

Zeman odmítl, že milost Kajínkovi uděluje kvůli vládní krizi. Zastánce této teze nazval „hlupáčky“

info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-14 18:18
Vdova po zavražděném podnikateli: Zabil ho policista, ne Kajínek!

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-16 20:14
Byl tam souvislý řetězec pochybností, milost není polemikou s justicí, říká ke Kajínkovi Rychetský

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-17 13:07
Jiří Kajínek v podmínce: Jaké hříchy ho dostanou zpátky za katr?


expres.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.