Marie Terezie byla i českou královnou

 Dobrou královnou.  Proto se na ni vzpomíná i po 300 letech. 

 

 

 A v rámci těchto vzpomínek natočila ČT, spolu s rakouskou televizí, o ní dvoudílný životopisný pořad, zachycující především její mládí, dospívání a první roky vlády, zejména  pak války o dědictví rakouské. 

Málokdo už dnes ví, že v těchto válkách Marie Terezie nejen že ztratila Slezsko, ale že šlo tehdy o mnohem víc - a to především nám, Čechům. Protože účet za mocenské souboje evropských velmocí měli - možná překvapivě - zaplatit hlavně Češi, kteří se - do té doby - s vídeňskou vládou příliš neztotožňovali. Byli pod její správu jen útrpně přičleněni. 

Je bezesporu zajímavé pozorovat historický vývoj českých zemí pod rakouským, habsburským patronátem - od nepřátelské vlády v poražené zemi (po bitvě na Bílé hoře) až po tereziánské reformy a osvícenou vládu Josefa II., syna Marie Terezie, který v její světlé cestě pokračoval. A dotáhnul to od nenávisti poraženého národa až k lásce a obdivu vděčného lidu, kterému najednou přestalo vadit, že ani Marie Terezie, ani její syn, nejsou Češi, že nejsou z českého panovnického rodu, že je jim cizí čeština a že i náboženstvím patří k rodu, který způsobil drtivou a tragickou porážku jak protestantství v Čechách, tak i původní české kultury tehdy posledních dvou století, spjaté převážně s husitstvím.  

Ukazuje to velmi názorně, že lidé se dělí hlavně na špatné a dobré - a u těch dobrých je vcelku jedno, jaké jsou národnosti, jakého náboženství, jakého jazyka či politického přesvědčení, protože, konají-li dobro skutečně a opravdově s přáním prospět celku, a ne sobě, dostane se jim pak všeobecné lásky a úcty všech - opět bez rozdílu národnosti, jazyka, náboženství, atd. 

K tomu účtu, který nám měl být za válek o dědictví rakouské vystaven - nutno dodat, že pokud by tyto války dopadly jinak, a Marie Terezie by neudržela svou říši, odnesly by to především české země, ze kterých by mnoho nezbylo. Resp. asi vůbec nic. Čechy se totiž měly - a nebyly od toho daleko - rozdělit napůl, na severovýchodní a jihozápadní část, ta první by připadla Prusku, ta druhá Bavorsku, které vstoupilo do války proti Marii Terezii hned po Prusku - a jaký by byl asi osud malého národa, nově rozděleného mezi dvě německé mocnosti, v nichž by v každé tvořil pranepatrnou menšinu, netřeba si dělat žádné iluze. 

Už za 50 let by česky nikdo nemluvil - a žádné národní obrození, v Rakousku velkoryse tolerované, by se prostě nekonalo. 

Z Moravy (pochopitelně už bez Slezska) by zbyl pranepatrný ždibec, a ten by se přičlenil k Vídni, kam měl stejně přirozený spád. A - bylo by to. Konec zvonec, český národ by přestal existovat, české země by z mapy Evropy prostě zmizely. 

A chyběl k tomu tehdy jen kousíček. 

Ale - nechme historii - a pojďme k filmu. 

Podle mého soudu se neobyčejně vydařil - což zejména v době jiných - a velmi trapných - historických paskvilů (Tobruk, Masaryk) je opravdu co říci. A - chce se říci - konečně !! 

Konečně to jde. Snad i proto, že se ten film netočil jen v ČT, ale stejnou měrou se na něm podíleli i Rakušané ?! 

Nevím jak vy, ale já osobně mám na dobrost nebo nedobrost filmu jedno - účinné - kritérium : Že se od něj prostě nedá odejít. 

Ani pro sklenku vína (když tam tak nehorázně popíjejí - a samé dobroty k tomu !!) - ani pro kus salámu (když se tam tak nezřízeně a s chutí cpou na nejrůznějších hostinách), ale ani vyčůrat, když už to nemůžu vydržet... 

Protože pokud byste odešli, vrátili byste se do děje, kterému už byste nemuseli rozumět. Prostě - ten film má spád a nejsou v něm žádná hluchá místa.

První - a velmi efektivní - laické kritérium pro hodnocení filmu. A tady vyšlo naplno : Žádná hluchá místa, děj jako v nejnapínavějším dramatu. 

Marie Terezie - ale i ostatní postavy - krásně vykresleny, svižné a přitažlivé dialogy, pěkní herci (a herečky !!), dobře oblíknutí - iluze doby dokonalá (kostýmy, kulisy, druhoplánové záležitosti), k tomu nezkreslený historický rámec - prostě, krása se podívat. 

A divák se hlavně nenudí. Film ho vtáhne, stejně jako krásná, půvabná, rozhodná a samostatná Marie Terezie, která si dokáže prosadit svou nejen proti své rodině, ale často i proti celému dvoru, ba i celé Evropě. 

Mimochodem, velmi názorný a krásný příklad toho, jak silná osobnost dokáže pootočit dějinami - prostě ty se jí musí přizpůsobit. 

Je to krásný a povedený film - o krásné, vzdělané, moudré a přitažlivé královně. 

Též - české královně. Neboť - ač nečeška - osud českých zemí jí ležel obzvláště na srdci, byť možná i z jiných důvodů než jen zachování jejich celistvosti, natož národní svébytnosti. 

A vděčný lid jí to - stejně jako jejímu synovi, Josefovi II . - oplácí láskou a úctou. A to i po třech staletích. 

O kterém z našich prezidentů se bude dát říci - po 300 letech -  totéž ?!!

Mimochodem mě napadá : Proč se vlastně k Marii Terezii neupnuly feministky ? Lepší příklad úspěšné a pevné ženy za velmi nepřátelských okolností by sotva kde dnes našly. Ženy, která výrazně převyšovala většinu svých mužských současníků nejen půvabem, ale i důvtipem, vzdělaností, bystrostí, rozhodností - a - statečností ! 

Pro feministky nic ? Žádný následováníhodný vzor ? 

Vřele jim ho mohu doporučit. Protože kdyby kterákoliv z nich dokázala to, co Marie Terezie, nemusely by si uznání a rovnoprávnost trapně vynucovat - byly by dávnou respektovanou samozřejmostí. 

_______________

_______________

 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/11258030360-marie-terezie/

________________

________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-03 12:42
Evropská justice bude efektivnější, vláda schválila novelu EU

denik.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-03 12:45
Novináře vykazovali od Úřadu vlády, prý na pokyn Pelikána. Ten to odmítá

forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-03 12:48
Zůstává jich devět.


novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-03 18:13
Soudců je více, než je třeba. Trend má podle ministerstva pokračovat


ceska-justice.cz/.../...

__________

Stále další a další mlaďoši z postkomunistických rodin a Pelikánovi kamarádi potřebují někam upíchnout za velký prachy a pokud možno bez práce...
0 # Kedul 2018-01-03 19:43
Spolek DATOS zveřejnil statistiky českých advokátů. Žebříček naznačuje, jak zvládají spory před vrcholnými soudy. Advokátní komora to označila za protiprávní a hrozí, že si na pomoc zavolá ministerstvo spravedlnosti i ochránce osobních údajů.
irozhlas.cz/.../...

Copak copak ... nesmime vedet, komu platime statisice za nic a neschopnost a snahu hlavne si nenastvat soudce, fizla nebo prokuratora? Advokat prece za spatnou praci nenese stejne jako jinej justicni mafian absolutne zadnou odpovednost ... to by bylo pozdvizeni kdyby kazdej advokat ktery neco opomene ci spatne formuluje ci se boji podat a presvedcuje klienta o opaku dostal alespon 1/10 trestu ktery soud chudakovi klientovy vymeri ....
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 18:51
... šavličky, fangličky a fedrpuše

novinky.cz/.../...

O.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 19:09
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 19:27
To je jako když si malý kluci hrávali na vojáky. Tito dětinové něco řídí? Tak to je moc špatný. O.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 18:55
Babišova "lidová" politika.

Opírá se zjevně o tytéž struktury, co stará dobrá StB :

Babišova vláda uchránila platy politikům, soudcům i žalobcům

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 19:00
mrkněte se na internetu na ..
Vzpoura dozorců na Borech..
Dnes o tom mluvil Bagr, že kvůli navyšování platu soudcům,
není na opravy věznic a na platy vězeňské službě a just.stráži..
Št.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 19:25
Exekutor ČSSD Jícha má problém. Systematicky na něj míří trestní oznámení, i kvůli násilí

info.cz/.../...
0 # Tomáš Jadlovský 2018-01-04 19:59
Když už o nic nejde, tak je Šimáčková bojovnice za otcovská práva. Až nějaký otec v base poukáže na tento nález, určitě si vyslechne odpověď, jak jsou všechny případy individuální.

hradec.idnes.cz/.../...
0 # Kedul 2018-01-04 20:19
Hlavne ze naprosto zjevne nezakonne stihani, navic vazebne, ustavnim soudcum nevadi .... predne formulka primo v ustave ze nikdo nesmi byt stihan pouze ze zakonych duvodu ktere tady zcela zjevne nejsou a jedna se o svevoli a zneuziti pravomoci spolu s omzeovanim osobni svobody a dalsi trestnou cinnosti ... v podstate je kazdy soudce ktery nerozhodnul o okamzitem prousteni a zastaveni spolupachatel....
Svycarsky model kver do kade rodiny s moznosti se branit kazdemu kdo by proti rodinne nezakonne zautocil... nevim proc by mel mit kadej justicni grazl patent na pravdu kdyz je zcela zrejme ze sotva otevre pusu nebo neco napise tak lze ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 20:43
To je náš starý známý přítel - Fernando. Dneska nepřijel do Ostrova, pak mi volal, že je v Brně u Ústavního soudu. A hele - co tam pořídil !!
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 20:57
"...žena dceru odvezla ze Švédska do České republiky...."

To pochopitelně žádný únos nebyl... Que va !!
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 21:02
Tohle je taky dobrý...

"Policie po dvojici vyhlásila mezinárodní pátrání. Otec s dcerou mezitím navštěvovali příbuzné v Británii, Francii, Španělsku a Švédsku, kde je také loni v lednu zadrželi.
Dcerku si vyzvedla matka, otce vydali do Česka a začali stíhat pro zavlečení, únos a zanedbání povinné výživy. Loni také strávil několik měsíců ve vazbě, v říjnu mu Okresní soud Semilech uložil třicet měsíců vězení."

Zdroj: hradec.idnes.cz/.../...

Takže otec objel s dcerou celou Evropu, což by její primitivní matka nikdy nedokázala, celou dobu se dcera měla jako princezna v bavlnce, ale - protože matce neplatil výživné (taky na co, když dceru u sebe neměla, že ?) - tak podle našich feministek spáchal trestný čin zanedbání povinné výživy...

Uvědomuje si vůbec někdo, za jaké idioty v té cizině všichni jsme ?
0 # Kedul 2018-01-04 20:09
Jeste porad maji koblihari misto mozku z koblihy kostku?
Justicni mafii dava bures uplatek v desetitisicich mesicne ale spodine ani par korun navic, jakou ma zodpovednost fizl prokurator nebo soudce? 0 jaky ma plat? statisicovy
Jakou ma zodpovednost ridic autobusu? obrovskou jaky ma plat? 71.6*168=12029 hruubeho
tedy 10x mensi nez nezodpovedne justicni hovado co neumi ani zaklady prava a trestniho radu

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 20:45
Exministr zdravotnivtví Julínek chce od státu odškodné 750 tisíc za nezákonné stíhání
globe24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 20:46
Na co ty hovada sáhnou, to je blbě !!
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 20:49
MZV hostilo setkání ke stavu lidských práv v České republice

mzv.cz/.../...

Nějak zapomněli pozvat ty hlavní aktéry, kteří k tomu měli co říct :
Pana Jadlovského, pana Burgose a na závěr ještě mě, když jsem právě opustil věznici v Ostrově.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 20:50
Z advokátů se stali podnikatelé

ceskapozice.lidovky.cz/.../...

Přímo velkopodnikatelé...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 20:51
Policisté, kteří se zbraní v ruce vyběhli na řidiče, odešli s výsluhami

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-01-04 20:54
Kdyby taM neměl kameru, tak odešel do basy řidič. Pochopitelně za "napadení úřední osoby", co jiného, že ?
0 # Kedul 2018-01-04 22:12
Pravni stat: zneuziti pravomoci+vytrznictvi v organizovane skupine a za pouziti strelne zbrane = vysoky trest = vazba a postaveni mimo sluzbu bez naroku na plat do pravomocneho rozhodnuti soudu ... pochopitelne jakozto osoby pracujici pro stat ksichty v plnem rozliseni a zadost verejnosti o pomoc pri odhalovani jejich dalsi trestne cinnosti ... provereni vsech pripadu na kterych "delali" 10 let nazpet ... v pripade stiznosti pro nezakonnost ci podanem trestnim oznameni(zameteno pod koberec) plna palba + potrestani zametacu ... minimalne okamzitym vyhazovem .... otevreni trestniho oznameni jako by byl cin spachan tentyz den a zadne promlceni (vznikle nezakonosti ze strany statu) se nezapocitava... to by bylo najednou zase tisice delniku k pasum za branou tresouci se jestli to zase (stejne jako dodrzovani zakona) nezvoraj a zda novej zamestanvatel taky zamete zmetky pod koberec a bude to v pohoda lahoda ...
0 # Saxána 2018-01-05 13:01
ceska-justice.cz/.../...
Pan Fiala by k trestnímu řádu měl dostat slovo. Prozatím si ho alespoň sám vzít.Zákonodárci nemají vlastní zkušenost.
0 # profile 2018-10-31 16:34
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.